Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μέγιστο ποσό 840 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι καστανοπαραγωγοί θα λάβουν 600 ευρώ ανά στρέμμα.
Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν πόσο σημαντική είναι η ενδελεχής και συνεχής συντήρηση αυτών των καλλιεργειών για τον περιορισμό του υδρογεωλογικού κινδύνου και την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε καλλιεργητές των οποίων οι οπωρώνες βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές, όπως απότομες πλαγιές ή αναβαθμίδες. Το κόστος καλλιέργειας που σχετίζεται με αυτούς τους ελαιώνες είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των πεδιάδων και η παραγωγικότητά τους είναι συχνά χαμηλότερη. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα άλση καλύπτουν μικρές επιφάνειες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για έναν μόνο καλλιεργητή να αναπτύξει ένα λειτουργικό οικονομικό μοντέλο.
Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, οι συνθήκες αυτές πυροδότησαν το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ελαιώνων με συνέπειες στον όγκο παραγωγής και στο τοπίο.
Οι καλλιεργητές της Τοσκάνης μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στον επίσημο κατάλογο των αποδεκτών κεφαλαίων, εάν τα άλση τους αναφέρονται ως μέρος των ιστορικών αγροτικών τοπίων εθνικού ενδιαφέροντος.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης σε αυτούς τους ελαιώνες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που διατηρεί ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε εκείνους τους οπωρώνες που κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν και βρίσκονται σε περιοχές που συνδέονται με μία από τις πέντε περιοχές της Τοσκάνης με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Από τον Ιανουάριο του 2024, οι ελαιοκαλλιεργητές και οι φροντιστές θα λαμβάνουν τα κονδύλια μόνο εάν συμμορφώνονται με πολλές υποχρεώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το κλάδεμα των δέντρων κατά το πρώτο, τρίτο και πέμπτο έτος της πρωτοβουλίας. Οι καλλιεργητές θα πρέπει επίσης να κόβουν κάθε χρόνο ξερά κλαδιά από τα δέντρα και να τα απομακρύνουν πριν από τον Ιούνιο, καθώς η υπερβολική βλάστηση θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές. Για να περιοριστεί η εξάπλωση του δάκου της ελιάς, οι ελιές θα πρέπει να συγκομιστούν τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της πρωτοβουλίας.
Ο κατάλογος των υποχρεώσεων περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση της χρήσης ζιζανιοκτόνων. Ορισμένες ενώσεις εργάζονται για την ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαίων και ξεκίνησε μια πρόσφατη πρωτοβουλία για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αποκατάσταση χιλιάδων εκταρίων ελαιώνων που έχουν εγκαταλειφθεί στα Απέννινα, την οροσειρά μήκους 1.200 χιλιομέτρων στην κεντρική Ιταλία.
Nα σημειωθεί ότι η ελιά είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ταυτότητας και της ιστορίας της Τοσκάνης. «Οι ελιές μας φυτρώνουν στους στρογγυλεμένους λόφους που μπορείτε να δείτε καθώς κατευθύνεστε προς τη Φλωρεντία. Τα κυπαρίσσια και οι αγροικίες στην κορυφή των λόφων είναι όλα χαρακτηριστικά του φημισμένου τοπίου της Τοσκάνης», είπε ο Giovan Battista Donati, πρόεδρος της ένωσης ελαιοτριβείων Arezzo, στους Olive Oil Times τον Ιανουάριο του 2023.
«Τέτοια μοναδική ομορφιά έχει φέρει στο Made in Tuscany ως μια μάρκα ποιοτικής προέλευσης που σχετίζεται με την παραγωγή ελαιολάδου, το κρασί, τις τέχνες και το τοπίο», πρόσθεσε ο Donati.
Πηγή: Olive Oil Times