Η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.
Η σύμβαση υπογράφηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο απο-τέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».
Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακου-μάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομέ-νων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία.
Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου», ανέφερε.
Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης. Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.