Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ατυχήματα της τρίτης ηλικίας

H κατανάλωση ελαιολάδου καλής ποιότητας φαίνεται να συνδέεται με μείωση πτώσεων ή και άλλων ατυχημάτων σε ηλικιωμένους, τα οποία προκύπτουν από την σωματική αδυναμία που επιφέρει το γήρας.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες, ειδικά όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση. Αρκετές έρευνες το έχουν συσχετίσει -μεταξύ άλλων- με μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από νευρολογικές, αναπνευστικές αλλά και άλλου είδους νόσους. Μελέτες που διεξήχθησαν από το μαδριλένικο Πανεπιστήμιο idiPaz, έρχονται να αναδείξουν την ευεργετική του επίδραση (και) ενάντια στο γήρας.

Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν 1896 ηλικιωμένοι, όλοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και άνω των 60 ετών. Τα συμπεράσματα των ερευνητών συμφωνούν στο ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει την πιθανότητα πτώσεων και ατυχημάτων λόγω της σωματικής εξασθένησης που εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Τα πορίσματα αυτά προέκυψαν από την παρατήρηση της σωματικής συμπεριφοράς των μετεχόντων, σε μια διάρκεια 3,5 ετών με βάση τα εξής πέντε κριτήρια: Χαμηλή σωματική δραστηριότητα, μυϊκή αδυναμία, αργή βάδιση, κόπωση, και ακούσια απώλεια βάρους.

Τα κριτήρια αυτά διαμόρφωσαν έναν δείκτη ευθραυστότητας, όπως ορίστηκε στην μελέτη αυτή, ο οποίος αντανακλούσε πόσο επιρρεπής είναι κάθε ηλικιωμένος στα ατυχήματα που αναφέρθηκαν. Οι τιμές αυτού του δείκτη ήταν οι διπλάσιες για όσους ηλικιωμένους κατανάλωναν τις μικρότερες  ποσότητες ελαιολάδου (12,7 γραμμάρια ημερησίως), εν σχέσει με αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως. Συνεπώς, οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο, παρουσιάζουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να τους συμβεί ένα δυσάρεστο ατύχημα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι οι σχετικές διακυμάνσεις του δείκτη ευθραυστότητας που μαρτυρούν αυτήν την σημαντική προληπτική δράση του ελαιολάδου παρατηρήθηκαν μόνο στις περιπτώσεις του έξτρα παρθένου και του παρθένου ελαιολάδου, και όχι στο κοινό ραφιναρισμένο.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...