Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στον αιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης το ολόγιομο φεγγάρι φωτίζει για μια μυσταγωγική νυχτερινή συγκομιδή

Στον αιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου φωτίζει οκτώ «μύστες» του ελαιολάδου, που με ραβδιστικά στα χέρια ταρακουνούν τα κλαδιά.

Με το ξημέρωμα ακόμα να αργεί, λίγο μετά τις 3, στο κοντινό ελαιοτριβείο οι καρποί έχουν κιόλας δώσει ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο, που δεν έχασε ούτε στιγμή τη δροσιά του.

Η φετινή πανσέληνος του Οκτωβρίου, τη βραδιά µεταξύ της 20ης και 21ης του µήνα, έδωσε αφορµή στην οµάδα της Konos που δανείζεται την επωνυµία της από το λόφο Κώνος ανάµεσα στη Μάκρη και την Αλεξανδρούπολη, για την τρίτη της νυχτερινή συγκοµιδή κατά σειρά ετών. Πέρα από τον έντονο ατµοσφαιρικό χαρακτήρα που επιφύλαξε η βραδιά για τους συγκοµιστές, πίσω από το εγχείρηµα κρύβεται η χηµεία και η προοπτική παραγωγής µιας εξαιρετικά premium ετικέτας ελαιολάδου που συµπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Konos.

Ο ∆ηµήτρης Αδαµίδης, επικεφαλής της οµάδας αυτής, µεταφέρει στο Ελαίας Καρπός τη λογική και την έµπνευση του Konos Nocturnal Harvest, του ελαιολάδου που προκύπτει από αυτήν τη νυχτερινή συγκοµιδή, η οποία αποκτά πλέον και εορταστικό χαρακτήρα για την υποδοχή της ελαιοποιητικής περιόδου στο κτήµα, αφού αυτή ξεκινά µερικές ηµέρες νωρίτερα.

Απογειώνει την ποικιλία ελιάς Μάκρης

Απώτερος στόχος της οµάδας είναι να αναδειχθεί η ποικιλία ελιάς Μάκρης, της πρώτης ύλης των ελαιολάδων Konos. Έτσι, λίγο µετά τις 7 το απόγευµα της 20ής Οκτωβρίου και προτού ο νυχτερινός ουρανός καλύψει τον ελαιώνα, τα εργαλεία συγκοµιδής έχουν απλωθεί και είναι έτοιµα για τη δουλειά.

«Οι συνθήκες που επικρατούν σε βάζουν σε µια διαφορετική διάθεση. Ο ήχος των κινήσεών µας µέσα στην ατάραχη βραδιά είναι µαγευτικός. Η ουσία όµως της προσπάθειας έχει να κάνει µε τη µη καταπόνηση του καρπού» εξηγεί ο κ. Αδαµίδης, τέταρτη γενιά ελαιοπαραγωγός, µε τον προ-πάππου του Ιωάννη Μιχελή να έχει ξεκινήσει το στήσιµο του ελαιώνα το 1935 µε 15 στρέµµατα γη.  Η νυχτερινή συγκοµιδή έγινε στο αρχαιότερο σηµείο του ελαιώνα, στο οποίο  βρίσκεται και το ιδιόκτητο ελαιοτριβείο της οικογένειας. «Είναι ένα σηµείο αναφοράς για εµάς καθώς αποτελεί το σηµείο έναρξης για την ανάπτυξη της επιχείρησής µας, που µετρά ήδη οχτώ δεκαετίες παρουσίας στην περιοχή», αναφέρει ο ∆ηµήτρης Αδαµίδης. .

Εξασφαλίζοντας χαµηλές θερµοκρασίες καρπού τόσο στο δέντρο όσο και στο ελαιοτριβείο, αφού η εξαγωγή γίνεται «εν ψυχρώ» στο ιδιόκτητο διφασικό ελαιοτριβείο της οικογένειας πάνω στο λόφο Κώνος, επιτρέπεται η παραγωγή ενός έξτρα παρθένου ελαιολάδου που σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Αδαµίδη, διατηρεί «σαφή διαφοροποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του έναντι των υπολοίπων ελαιολάδων που προκύπτουν από τις πρωινές συγκοµιδές». Για τον λόγο αυτό, το ελαιόλαδο αυτό φυλάσσεται σε ξεχωριστή δεξαµενή ώσπου να εµφιαλωθεί σε βαµµένες φιάλες.  «Το φεγγάρι είναι οδηγός µας, καθώς το φως της πανσελήνου µας βοηθάει να βλέπουµε τα αναγκαία και να κινούµαστε πιο οµαλά στο χωράφι» λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως το µέλλον επεξεργάζεται την προοπτική να αυξήσει τις βραδιές συγκοµιδής. Μέχρι τώρα είναι µια διαδικασία που συµβαίνει µια φορά ανά περίοδο συγκοµιδής ωστόσο κάθε χρόνο βελτιώνεται η διαδικασία και υπάρχει η σκέψη να ανοίξει το εγχείρηµα σε επισκέπτες.

Ευφάνταστοι πειραµατισµοί

«Στο λόφο Κώνο, παράγουµε ελαιοκοµικά προϊόντα µε κεντρικό γνώµονα την ανάδειξη της ποικιλίας Μάκρης. Με τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα προσπαθούµε να φανερώσουµε το φάσµα της από τα άγουρα χαρακτηριστικά µε περισσότερες εντάσεις µέχρι τα πιο ώριµα και στρογγυλεµένα» αναφέρει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος έχει αναπτύξει και το προϊόν «1st Day Harvest» το οποίο όπως µαρτυρά και η ονοµασία του, αφορά αποκλειστικά την ελαιοποίηση καρπών από την πρώτη ηµέρα συγκοµιδής.

Ιδιαίτερα οργανοληπτικά στοιχεία

Στο ξεκίνηµα της διαδικασίας ελαιοποίησης για τη δηµιουργία της ετικέτας Konos Nocturnal Harvest, η θερµοκρασία του καρπού, µετά βίας αγγίζει τους 10ο Κελσίου. Όσο η βραδιά προχωρά, υποχωρεί ακόµα κάτω από τους 9ο βαθµούς. «Συνήθως, όταν συγκοµίζουµε ηµέρα, µε τη θερµοκρασία περιβάλλοντος να ανεβαίνει πάνω από τους 20ο Κελσίου, ο καρπός διατηρείται στο ψυγείο µέχρι να τον ελαιοποιήσουµε. Ακόµα και όταν η παραµονή του εκεί γίνεται για λίγες ώρες, µέχρι να ελαιοποιηθεί, έχει µια αρνητική επίδραση. Όταν οι ελιές µαζεύονται νύχτα όµως και ελαιοποιούνται το ίδιο βράδυ, αυτή η καταπόνηση δεν υπάρχει» αναφέρει ο ∆ηµήτρης Αδαµίδης. «Είναι η πιο άµεση ελαιοποίηση που κάνουµε, καθώς συγκοµίζουµε για λιγότερη ώρα και εποµένως οδηγούµαστε σχεδόν ακαριαία στην εξαγωγή του ελαίου από τον καρπό» συµπληρώνει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...