Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε διαρκή άνοδο τα ποιοτικά ελαιόλαδα με ετικέτα, βάση τα 4 ευρώ για διάθεση χύμα

∆ύο αντίθετα µεταξύ τους ρεύµατα αναπτύσσονται όλο και πιο δυναµικά στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, όπου τα αποθέµατα και οι παραγωγές δείχνουν περιορισµένες χωρίς να ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην αλυσίδα, όσο από την άλλη τα κόστη παραγωγής, µεταποίησης και ιδίως µεταφοράς επιβραδύνουν την κινητικότητα στο εµπόριο.

του Πέτρου Γκόγκου

Μέσα σε αυτό το κλίµα και οι εκτιµήσεις ανθρώπων της αγοράς είναι ανάµεικτες, µε ορισµένους να εκτιµούν πως η τάση παραµένει ανοδική και άλλους να βλέπουν τα πρώτα σηµάδια κόπωσης και υποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν, όσο συνεχίζονται οι πράξεις στα 4,20 ευρώ το κιλό για το αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων, µε τους συνεταιριστές της Θερµασίας ∆ήµητρας στην Ερµιόνη να πληρώνονται µια τιµή ασφαλείας στα 4 ευρώ το κιλό, αναµένοντας ένα συµπλήρωµα στην εκκαθάριση τους επόµενους µήνες.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές της Ιταλίας σταθεροποιήθηκαν, µε τη Σικελία να διατηρεί τα 5,40 ευρώ το κιλό, όσο η Ισπανία υποχώρησε ελαφρώς στα 3,40 ευρώ από τα 3,50 µε 3,60 ευρώ που είχε διαµορφώσει η αγορά της Ιβηρικής το προηγούµενο επταήµερο. Την ίδια στιγµή, αυξήσεις στις τιµές λιανικής ανακοινώνει ο ισπανικός συνεταιρισµός DCOOP, αφού όπως αναφέρει, ειδικά το κόστος των µεταφορών έχει γίνει απαγορευτικό, µε τα κοντέινερ να καθιστούν ασύµφορη την εξαγωγή.

Την ίδια στιγµή κάποιοι βλέπουν ότι το άνοιγµα της εστίασης δε λειτούργησε τόσο θετικά για τις τιµές παραγωγού ελαιολάδου, αφού η εκλεκτική επιλογή έξτρα παρθένων στη λιανική µεταφέρεται σε ζήτηση για αµφιβόλου ποιότητας λάδια που απορροφούν οι κουζίνες.

Εδώ λοιπόν έγκειται µια διάκριση, λένε οι Ιταλοί αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι εκτιµούν πως πράγµατι το µοντέλο της µαζικής διάθεσης ελαιολάδου έχει κορεστεί σηµαντικά, ενώ είναι περισσότερο από ποτέ εκτεθειµένο στις διακυµάνσεις των διεθνών αγορών. Φυσικά, όπως σηµειώνουν, όλα έχουν να κάνουν µε τη ρευστότητα που διαθέτει η κάθε επιχείρηση ή σχήµα παραγωγών, αφού η τυποποίηση και αυτόνοµη διάθεση συνεπάγεται περιορισµένες ταµειακές ροές τους χειµερινούς µήνες, όταν η συγκοµιδή και ελαιοποίηση είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η γραµµή που δίνουν οι Ιταλοί αναλυτές είναι η στροφή των ποιοτικών παραγωγών σε εναλλακτικές της µεγάλης κλίµακας διανοµής, ώστε να διαµορφωθεί ζήτηση για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ανερχόµενα κανάλια διάθεσης που βρίσκονται είτε σε διαδικτυακά καταστήµατα είτε σε ντελικατέσσεν της γειτονιάς.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...