Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε αγώνα δρόμου η βιομηχανία τροφίμων για αντικατάσταση ηλιέλαιου με ελαιόλαδο στις φόρμουλες των προϊόντων

Μετρά αντίστροφα πλέον ο χρόνος έως ότου το ελαιόλαδο να αντικαταστήσει το ηλιέλαιο από τις συνταγές βαριά μεταποιημένων τροφίμων στην ισπανική βιομηχανία, όπου οι τεχνολόγοι τροφίμων εργάζονται μανιωδώς στα εργαστήριά τους προκειμένου να βρουν τη νέα φόρμουλα για τις συνταγές των προϊόντων αυτών.

του Πέτρου Γκόγκου

Με τις τιμές του ηλιέλαιου και των παρθένων ελαιολάδων, του λαμπάντε και πυρηνέλαιων να βρίσκονται πλέον στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ και η πρόσβαση των βιομηχανιών σε προϊόντα ελιάς διευκολύνεται ιδίως στις ελαιοκομικές επαρχίες της Ευρώπης, η προσαρμογή των συνταγών της βιομηχανίας τροφίμων είναι θέμα χρόνου.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα, βασική πρόκληση σε αυτήν τη φάση είναι το να βρεθεί τρόπος ώστε τα τελικά προϊόντα να μην διαφέρουν από αυτά που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν στο ράφι, με την δυσκολία να έγκειται στον αρωματικό χαρακτήρα των ελαιολάδων έναντι του σχεδόν άοσμου ηλιέλαιου.

Οι πρώτες που υιοθετούν το ελαιόλαδο στις νέες συνταγές είναι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των τηγανιτών, των σνακς και των σαλτσών. Στο πεδίο των τηγανιτών, αν και η εξέλιξη αφορά στην Ισπανία, αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτήν η βιομηχανία τηγανιτής πατάτας στο Βέλγιο, όπου όπως μεταδίδει το Politico, τα αποθέματα των μονάδων που διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα της προτηγανισμένης πατάτας, αρκούν για μερικές -το πολύ 5- εβδομάδες. Συνεπώς, εφόσον βρεθεί λύση στην Ιβηρική και για όσο η αποκλιμάκωση στην αγορά ελαιούχων σπόρων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεν αποκλείεται η ζήτηση για χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα να μεταφερθεί και στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Η εμπειρία των βιομηχανιών της Ισπανίας για αναπροσαρμογή σε τέτοιες αλλαγές, ιδίως των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων, είναι σχετικά πρόσφατη, αφού πριν από μερικά έτη, οι κλάδοι αυτού εκλήθησαν να αντικαταστήσουν το φοινικέλαιο με ηλιέλαιο. Στον τομέα των σνακς πάντως, η αναπροσαρμογή των συνταγών ώστε να αφομοιώνει το τελικό προϊόν τα αρώματα, τη γεύση και το χρώμα του ελαιολάδου, παίρνει χαρακτηριστικά επιβίωσης, αφού το 62% των ηλιέλαιων που αξιοποιεί ο ισπανικός κλάδος προέρχεται από την Ουκρανία.

Εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, θέλουν τη μετάβαση να ολοκληρώνεται εντός τριών έως 10 μηνών, στις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει καμία προεργασία για αξιοποίηση ελαιολάδου στις συνταγές. Ήδη η ζήτηση για ελαιόλαδο από τις βιομηχανίες αυτές, έχει ενισχυθεί πάντως.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.