του Γιώργου Λαμπίρη
Στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου βρίσκεται η παραγωγική έδρα της οικογένειας Δημαράκη, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων δέντρων απαιτεί αρκετά χρόνια για να δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής και να φέρει αποδόσεις στο παραγόμενο ελαιόλαδο. «Η παραγωγή ελαιολάδου από αθηνολιά είναι το επόμενό μας βήμα, καθώς θα κάνουμε παραγωγή μονοποικιλιακού ελαιολάδου τα επόμενα χρόνια».
Το 75% των πωλήσεων από τις εξαγωγές
Επί του παρόντος εξάγει σημαντικές ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου – βιολογικού και συμβατικού – στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αυστρία αλλά και στην Ιταλία. Αυτό που ζητούν οι ξένοι πελάτες σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, Βαγγέλη Δημαράκη, είναι ένα πολύ καλής ποιότητας λάδι. Το 75% των πωλήσεων προέρχονται από τις εξαγωγές και το υπόλοιπο 25% από την εσωτερική αγορά.
Ο Βαγγέλης Δημαράκης, γεωπόνος στο επάγγελμα ασχολείται ως δεύτερης γενιάς παραγωγός με την ελιά επί αρκετά χρόνια, έχοντας κληρονομήσει τα πατρικά κτήματα και αξιοποιώντας και κτήμα που είχε στην ιδιοκτησία της η σύζυγός του. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 6.500 δέντρα, έχοντας παραλάβει αρχικά ως κληρονομιά 3.000 δέντρα, τα οποία κατάφερε να διπλασιάσει σε διάστημα είκοσι ετών.
Συνολικά 1.000 τόνοι παραγωγής ανά έτος – Η συνεργασία και με άλλους παραγωγούς της περιοχής
Στα ιδιόκτητα κτήματα παράγονται περίπου 30 τόνοι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Ερμής – Δημαράκης πουλάει και συμβατικό ελαιόλαδο, με τις συνολικά πωλούμενες ποσότητες ετησίως να ανέρχονται στους 1.000 τόνους, συνεργαζόμενος και με παραγωγούς της περιοχής του. «Η δραστηριοποίηση μου στην πώληση γεωργικών εφοδίων κατά το παρελθόν, είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίζω καλά ποιοι παραγωγοί ξεχωρίζουν. Έτσι, όταν αποφάσισα να παροτρύνω αρκετούς από αυτούς να ενταχθούν στη βιολογική παραγωγή. Αυτό που ζητάμε από τους παραγωγούς είναι να κινούνται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές κάτι που σημαίνει ότι να βάζουν κοπριά στο χωράφι την κατάλληλη περίοδο και στις κατάλληλες ποσότητες, το πότισμα να γίνεται με βάση έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό».
Στο ερώτημα για το πώς αποφεύγεται το φαινόμενο να αναμειγνύονται τα ορυκτέλαια από το αλυσοπρίονο κατά το κλάδεμα, ο Βαγγέλης Δημαράκης απαντάει ότι το κλάδεμα γίνεται πάντα μετά τη συγκομιδή του καρπού. «Αρχικά συγκομίζουμε και στη συνέχεια κλαδεύουμε. Η συγκομιδή στην περιοχή μας γίνεται τον Δεκέμβριο και το κλάδεμα πραγματοποιείται κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το πρόβλημα με τα αλυσοπρίονα δημιουργείται όταν κάποιοι κλαδεύουν την περίοδο που το δέντρο είναι φορτωμένο με καρπούς. Πρόκειται για μία απολύτως λανθασμένη πρακτική που πολλοί παραγωγοί ανά την Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξουν».
Πρόσφατα, τέσσερα από τα ελαιόλαδα της εταιρείας Ερμής – Δημαράκης βραβεύτηκαν με πρόσφατα στον διαγωνισμό Athena IOOC 2022. Πρόκειται για δύο infusion μονοποικιλιακά ελαιόλαδα ποικιλίας κορωνέικη με λεμόνι και μανταρίνι και δύο μονοποικιλιακά από ποικιλίες μανάκι και κορωνέικη. Σε ό,τι αφορά τα infusion ελαιόλαδα η έκθλιψη του καρπού της ελιάς γίνεται μαζί με βιολογικό λεμόνι και το βιολογικό μανταρίνι, τα αλέθονται με τη φλούδα.
Ιδιόκτητες πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες από το 1998
Ο παραγωγός διατηρεί ιδιόκτητες βιολογικές καλλιέργειες από το 1998. «Ήταν τότε που ξεκινούσε η βιολογική καλλιέργεια να γίνεται ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα, γεγονός που για εμάς σήμανε αρκετές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη διαδρομή. Μάλιστα εκείνη την περίοδο διατηρούσα και ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων, γεγονός που για τις εταιρείες βιολογικής πιστοποίησης αποτελούσε ένα αρνητικό στοιχείο καθώς δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι κάποιος μπορεί να πουλάει αγροτικά εφόδια, παράγει ταυτόχρονα και βιολογικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό μας κόστισε δύο χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να λάβουμε την πιστοποίηση».
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή