Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προχωρούν τα σχέδια αξιοποίησης των γονοτύπων ελιάς στο GEN4OLIVE

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GEN4OLIVE έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης, στο πλαίσιο της οποίας παραγωγικές επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου θα λάβουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ελιάς.

Το πρόγραμμα GEN4OLIVE ξεκίνησε το 2020, με στόχο να προωθήσει την αξιοποίηση του γενετικού υλικού ελιάς: Συγκεκριμένα, 700 ποικιλίες της Μεσογείου, καθώς και 1000 άγριες/αρχαίες ποικιλίες μελετώνται με γνώμονα την ανάπτυξη νέων ειδών, τα οποία θα είναι ανθεκτικά απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα επικίνδυνα παθογόνα, όπως η Xylella fastidiosa.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν ανοιχτές οι αιτήσεις για όσες παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου επιθυμούσαν να συμβάλλουν στα πρωτοποριακά σχέδια. Η σχετική πρόσκληση απευθύνονταν τόσο σε παραγωγούς από Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Μαρόκο και Γερμανία -ούτως ώστε να συνδράμουν σε σχέδια αξιοποίησης του γενετικού υλικού-, όσο και σε τεχνολογικές επιχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των γενετικών βελτιώσεων. Το ύψος της χρηματοδότησης ορίστηκε σε 50.000€ για τις ατομικές προτάσεις, και σε 100.000€ για συνεργατικές/ομαδικές.

Συνολικά υποβλήθηκαν 35 αιτήσεις, με εκπροσώπηση από καθεμία από τις επτά χώρες τις οποίες αφορούσε αυτό το κάλεσμα. Η πλειονότητα των προτάσεων ήταν συνεργατικές (20), με τις υπόλοιπες 15 να είναι ατομικές. Από αυτές, προκρίθηκαν συνολικά 8 από την τελική αξιολόγηση: 6 συνεργατικές προτάσεις και 2 ατομικές.

Στα σχεδία αυτά εμπλέκονται συνολικά 14 επιχειρήσεις, με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του προγράμματος για την εκπόνησή τους να ανέρχεται σε 700.000€. 9 από αυτές τις επιχειρήσεις είναι από την Ισπανία, 3 από την Ιταλία, 2 από την Ελλάδα και 2 από την Αλβανία, όπως αναφέρεται στο Mercacei.

Η διαδικασία αυτή αφορά την έβδομη από ένα σύνολο έντεκα φάσεων στο οποίο μερίζεται το πρότζεκτ. Γενικός συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, ενώ την διεύθυνση του συγκεκριμένου σταδίου -στο πλαίσιο του οποίου οι γενετικοί πόροι αξιοποιούνται από παραγωγούς για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ελιάς- έχει αναλάβει ο Τεχνολογικός Οργανισμός Ανδαλουσίας (CTA). Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, θα αξιοποιηθούν και πληροφορίες που παρέχουν οι Τράπεζες Γενετικών Πόρων, μέσω μιας εφαρμογής/διεπαφής από την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται τακτικά οι καλλιεργητές.

Υπενθυμίζεται ότι το GEN4OLIVE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020· έχει συνολική διάρκεια δύο ετών, και πραγματοποιείται από την συνεργασία 16 επιστημονικών φορέων, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η επόμενη πρόσκληση θα ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.