Το ευρωπαϊκό έργο SOIL O-LIVE, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Χαέν (UJA) και στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από διαφορετικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, στοχεύει στην ακριβή ανάλυση της κατάστασης της υγείας των εδαφών των ελαιώνων της περιοχής της Μεσογείου και πώς αυτό επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου.
Ο Antonio Manzaneda, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Έρευνας Ελιάς και Ελαιολάδου, του Πανεπιστημίου της Χαέν και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Soil O-Live, τόνισε ότι επί του παρόντος πάνω από το 60% των εδαφών των ελαιώνων είναι υποβαθμισμένα. «Η έλλειψη σταθερής φυτοκάλυψης, η οποία αφήνει ένα μεγάλο ποσοστό γυμνού εδάφους, η συμπίεση του εδάφους, η αλάτωση που επιτείνεται από την άρδευση με υφάλμυρο νερό, οι υπερβολικές εφαρμογές χαλκού και άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με τη διάβρωση, είναι παράγοντες που υποβαθμίζουν τα εδάφη των ελαιώνων σε όλη τη Μεσόγειο με πρωτοφανή ρυθμό και χωρικό μέγεθος», ανέφερε.
«Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια πολύ βαθιά και εκτεταμένη ευαισθητοποίηση στον τομέα για να αναδειχθεί η δραματική κατάσταση της υγείας του εδάφους της ελιάς που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης», επισημαίνει ο καθηγητής.
Στρατηγικές για τη φροντίδα του εδάφους των ελαιώνων
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SOIL O-LIVE στοχεύει στη δημιουργία στρατηγικών για τη φροντίδα και τη βελτιστοποίηση της υγείας του εδάφους των ελαιώνων. Σε επίπεδο πολιτικής, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλύτερη κατανόηση της υγείας των εδαφών των μεσογειακών ελαιώνων και για το σχεδιασμό ακριβέστερων γεωργικών πολιτικών για την ευρωπαϊκή ελαιοκαλλιέργεια σε σχέση με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ποιότητα και την ασφάλεια των ελαιολάδων.
Οι βασικοί στόχοι του Soil O-Live περιλαμβάνουν την ανάλυση των επιπτώσεων της μόλυνσης και της υποβάθμισης της γης στα ελαιόλαδα από την άποψη της πολυβιοποικιλότητας, τη διερεύνηση της σχέσης της κατάστασης της υγείας του εδάφους με την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου και την εφαρμογή πρακτικών οικολογικής αποκατάστασης που προωθούν εμφανείς βελτιώσεις στη βιοποικιλότητα και τη λειτουργικότητα του εδάφους.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 15 ακαδημαϊκά ιδρύματα και δύο εταιρείες στον τομέα της ελιάς μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου καθώς συμμετέχουν και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC).