του Γιώργου Λαμπίρη
Όπως αναφέρει στο Ελαίας Καρπός ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Στρατής Σλουμάτης, «έχουμε ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουμε στείλει δείγματα από τα φύλλα των δέντρων ελιάς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου να ξεκινήσουμε να παράγουμε ελαιόλαδο από αυτά. Επί της ουσίας αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσδώσουμε και νέα διατροφικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο που τυποποιούμε. Δεν θα υποκαταστήσουμε το υπάρχον ελαιόλαδο, αντιθέτως στοχεύουμε να δημιουργούμε ένα μείγμα προϊόντος, που θα προέρχεται την έκθλιψη του καρπού αλλά και από την έκθλιψη των φύλλων, τα οποία με βάση τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας παρουσιάζουν ενισχυμένα διατροφικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που παρουσιάζει έντονα το φύλλο είναι η χλωροφύλλη και η ελευροπαΐνη, η οποία θεωρείται ασπίδα για την καρδιά»
Τα μέλη του συνεταιρισμού παράγουν και συλλέγουν αποκλειστικά της ελιές από την Αδραμυτινή ποικιλία, φέρνοντας στην αγορά ένα μονοποικιλιακό έξτρα παρθένο αλλά και παρθένο ελαιόλαδο. Οι ελαιώνες είναι στο σύνολό τους ξηρικοί. Αριθμεί συνολικά 400 μέλη – 200 ελαιοπαραγωγούς και 200 κτηνοτρόφους – και η παραγωγή του σε ετήσια βάση ανέρχεται στους 250 τόνους ετησίως σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, ήτοι στο παρθένο και στο εξαιρετικό παρθένο και στο λαμπάντε.
Στο ελαιόλαδο η μέση απόδοση για τον Συνεταιρισμό είναι στα επίπεδα του 1 προς 5. Αυτό σημαίνει ότι από τα 500 κιλά καρπού παράγονται 100 κιλά ελαιόλαδο. Πέρυσι η αναλογία παραγωγής ήταν στα 90 κιλά αντί για 100, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων που μείωσαν την αποδοτικότητα της ελιάς.
Το 45% της παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό
Από το σύνολο της παραγωγής ελαιολάδου περίπου το 55% διοχετεύεται στην Ελλάδα και το 45% σε εξαγωγές. Το ελαιόλαδο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης διατίθεται σε χώρες της ΕΕ όπως Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία και στην Κύπρο αλλά και εκτός ΕΕ στην Αυστραλία και ειδικότερα στη Μελβούρνη, όπου υφίσταται ομογένεια, όπως λέει ο κύριος Σλουμάτης.
Το νησί έχει συνολικά 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι της Αδραμυτινής ποικιλίας, ενώ η Λέσβος παράγει στο Νότιο τμήμα της και τις ποικιλίες Κολοβή και Κορωνέικη. Το μεγαλύτερο μέρος του ελαιώνα εντοπίζεται στα νότια του νησιού.
Στην αγορά από το 1928
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1928 και η πρώτη του δραστηριότητα ήταν να συστήσει το δικό του ελαιοτριβείο, στοχεύοντας να ενώσει τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, και να τους παρέχει την δυνατότητα να αλέθουν τον ελαιόκαρπο στις εγκαταστάσεις του. Διαθέτει ιδιόκτητες καθετοποιημένες εγκαταστάσεις αρχής γενομένης από την έκθλιψη, τη συσκευασία έως και την αποθήκευση του ελαιολάδου. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί και κτηνοτροφική δραστηριότητα για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος, το οποίο διαθέτει σε τυροκομεία προς τυροκόμηση. Βασικός τομέας δραστηριοποίησης για τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στύψης είναι επίσης η παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών.
Ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το σύνολο των παραγωγικών του δραστηριοτήτων (ελαιόλαδο, ζωοτροφές, γαλακτοπαραγωγή). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του ελαιοτριβείου, ενώ στο πλάνο για φέτος εντάσσεται και η προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού και συσκευαστικών μηχανών για την παραγωγή ζωοτροφών σε μορφή πέλετ καθώς και νέου αποθηκευτικού χώρου. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στο 1,4 εκατ. ευρώ.
Ο Συνεταιρισμός Στύψης σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών: 5 εκατ. ευρώ
Μέλη: 400
Ελαιοπαραγωγοί: 200
Απόδοση: 100 κιλά ελαιόλαδο ανά 500 κιλά καρπού
Εξαγωγές: 45% της συνολικής παραγωγής