Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο παραγωγός EVOO του Πάπα Φραγκίσκου συνεχίζει την παράδοση με αξεπέραστη ποιότητα και αφοσίωση

Σε απόσταση εβδομήντα πέντε χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, η οικογένεια πίσω από το Casa Oilio Sperlonga έχει διανύσει έναν αιώνα αφιερωμένη στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου.

Σε μια χώρα όπου οι μακρές οικογενειακές ιστορίες στον κλάδο του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικές, το Casa Olio Sperlonga ξεχωρίζει ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο Βατικανό.

Ο παραγωγός, που βρίσκεται στα νότια του παπικού κράτους του Λάτσιο, παρασκευάζει τακτικά βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η καλλιεργητική χρονιά 2022/23 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Domenico Sperlonga, χαρακτήρισε τη συγκομιδή «μέτρια σε ποσότητα αλλά καλή σε ποιότητα». «Η συγκομιδή για το 2023/24 θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς φαίνεται σπάνιο και πιο δύσκολο να βρεθεί η σωστή ποιότητα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε.

Στους πρώτους μήνες του έτους, ο Sperlonga ανέφερε ότι, με βάση την ανθοφορία και την καρποφορία των ελαιόδεντρων του, προέβλεπε να φτάσει το 80% της παραγωγής σε σύγκριση με την καλύτερη σοδειά του.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί στο Λάτσιο περίμεναν μια «χρονιά εκτός» στον φυσικό κύκλο εναλλακτικής ωοτοκίας των ελαιόδεντρων της περιοχής. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη την Ιταλία και τα παράσιτα, όπως ο καρπός της ελιάς, σημειώθηκαν ως εμπόδια.

Επιπλέον, μόλις το Casa Oilio Sperlonga και άλλοι Ιταλοί παραγωγοί παρακάμψουν αυτά τα εμπόδια και ολοκληρώσουν σύντομα τη συγκομιδή, τους περιμένει μια νέα σειρά προκλήσεων.

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε ότι σε ολόκληρο τον κλάδο, η αύξηση του κόστους παραγωγής μεταφράζεται σε αύξηση των τιμών του ελαιολάδου και το Casa Oilio Sperlonga δεν αποτελεί εξαίρεση. «Ήδη καταγράφουμε συνολική μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Sperlonga.

Ο Sperlonga ανέφερε ότι απαιτεί συνεχή προσπάθεια από τους Ιταλούς παραγωγούς για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών και των 500 ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται σε ολόκληρη τη χώρα, εστιάζοντας παράλληλα στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας.

Ο Sperlonga, του οποίου ο πατέρας, ο Alessandro, ίδρυσε την οικογενειακή εταιρεία το 1953, η οποία ονομάστηκε Casa Oilio Sperlonga το 1992 καθώς και η ομάδα του, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων επικεντρώνοντας καθημερινά τις έρευνές τους για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους.

Η οικογένεια του Sperlonga πραγματοποίησε επίσης έρευνα για την ιστορία της περιοχής. Ο παππούς του, ονόματι επίσης Domenico, ήταν ελαιοπαραγωγός που κατέγραψε το οικογενειακό τους ιστορικό που χρονολογείται από το 1863.

Η οικογένεια Sperlonga χρηματοδότησε επίσης μια ιστορική έρευνα για να επαληθεύσει έναν θρύλο σχετικά με τους πάπες που ιστορικά προτιμούσαν τα λάδια του Λάτσιο, παλαιότερα γνωστό ως Λάτιο. Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός και αποκάλυψε περαιτέρω ότι ο Πάπας Πίος VI έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση νομικών μεταρρυθμίσεων το 1778 για την προώθηση της καλλιέργειας ελαιόδεντρων και για τη ρύθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου της περιοχής. Οι Sperlongas τίμησαν τις παραδόσεις των παραγωγών ελαιολάδου του Λάτσιο και τώρα έχουν έναν αγοραστή που ενέπνευσε το όνομα του βραβευμένου λαδιού τους.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Sperlonga παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας της οικογένειάς του, μαζί με το L’Olio dei Papi, που σημαίνει «το ελαιόλαδο του Πάπα» στα ιταλικά, στον Πάπα Φραγκίσκο σε μια εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Το Sperlonga εισήλθε στο Olio dei Papi, ένα έλαιο Itrana μέσης έντασης αναμεμειγμένο με Carboncella, Frantoio και Leccino, για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC2023 και κέρδισε ένα Ασημένιο Βραβείο. «Μόλις υποβάλαμε το τυποποιημένο προϊόν μας, το οποίο είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζεται ανάμεσα στα καλύτερα», είπε ο Sperlonga. «Το βραβείο είναι η δίκαιη αναγνώριση της δουλειάς και της επαγγελματικότητας μας».

«Η κατάκτηση βραβείων στο NYIOOC είναι σίγουρα ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημάδι διάκρισης και μπορεί να φανεί περήφανα παντού», πρόσθεσε. «Η επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων δεν είναι εύκολη δουλειά. Επιπλέον, το κορυφαίο μας L’Olio dei Papi υποβάλλεται σε αυστηρό πρωτόκολλο αυτοαξιολόγησης».

Ο Sperlonga ανέφερε ότι μία από τις προκλήσεις για τους παραγωγούς είναι η πλοήγηση στην πληθώρα των διαγωνισμών βραβείων που διεξάγονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λόγω του κόστους και των logistics που συνδέονται με την αποστολή δειγμάτων σε αυτούς τους διαγωνισμούς, είπε ότι η εταιρεία εστιάζει σε αυτούς που παρέχουν την υψηλότερη απόδοση της επένδυσης. «Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι πραγματικά πολύτιμα και επαγγελματικά», είπε. “Εκτιμούμε τον διαγωνισμό NYIOOC ως πολύτιμο και επαγγελματικό.”

Από το 2018, η εταιρεία έχει κερδίσει δύο Χρυσά Βραβεία μαζί με αυτό το Ασημένιο Βραβείο. Ο Sperlonga απέδωσε τη διαρκή επιτυχία της επιχείρησης στον οικογενειακό χαρακτήρα της. «Ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στο τελικό προϊόν μας είναι ότι είμαστε απλά διαφορετικοί», κατέληξε. «Είμαστε μια ομάδα, είμαστε μια οικογένεια».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...