του Γιώργου Λαμπίρη
Επί της ουσίας αυτό που επιδιώκει είναι να αξιοποιήσει ηλικιωμένα ελαιόδεντρα στην περιοχή του Ρεθύμνου, προερχόμενα από την ποικιλία χονδρολιά. Τα συγκεκριμένα δέντρα όπως λέει, έχουν επί το πλείστον ηλικία που υπερβαίνει τα 100 έτη. «Με το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας οι παραγωγοί θα μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες τιμές για τον καρπό τους, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί μία πολύ ισχυρή μικροοικονομία στην περιοχή, όπου κανείς από τους ελαιοπαραγωγούς δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δουλειά για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του», εξηγεί η ίδια. Πρόκειται για ένα πλάνο που επρόκειτο να ξεκινήσει να υλοποιείται από φέτος, ωστόσο η καταστροφική πυρκαγιά στις Μέλαμπες Ρεθύμνου το καλοκαίρι, ανέστειλε προσωρινά τον σχεδιασμό που αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς.
Θυμίζουμε ότι το μοντέλο συνεργασίας που εφαρμόζει με τους αμπελουργούς και προβλέπεται να αναπτύξει η Μαλίχιν και στην ελιά, διέπεται από συμφωνία που έχει, να διατηρεί η ίδια την απόλυτη επίβλεψη των καλλιεργειών.
Η πρώτη εμφιάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήδη στην αγορά
Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, έχοντας κληρονομήσει 200 ελαιόδεντρα κορωνέικης ποικιλίας και ορισμένα τσουνολιάς από τον παππού της, Μανώλη Κραουνάκη, προχώρησε σταδιακά στην μετατροπή του συνόλου της παραγωγής σε βιολογική. Ήδη έχει κάνει την πρώτη της εμφιάλωση – περίπου 1.000 φιάλες των 500 ml -, παρουσιάζοντας το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που φέρει την ονομασία «Emmanouel», τιμώντας έτσι το όνομα του παππού της. «Η επαφή μου με το λάδι προηγήθηκε εκείνης με το κρασί. Ο ελαιώνας είναι οικογενειακός και θυμάμαι πάντοτε τον εαυτό μου να πηγαίνουμε με τον παππού μου και να μαζεύουμε τις ελιές. Με τον χρόνο άλλαξαν πολλά πράγματα σε σχέση με όλα όσα γνωρίζαμε κάποτε στον τομέα της ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα τοποθετούσαμε τις ελιές αδιακρίτως σε τσουβάλια, χωρίς να γνωρίζουμε τον κατάλληλο χρόνο για τη συγκομιδή τους, έχοντας ορίσει από μόνοι μας ότι αυτό συνέβαινε παραδοσιακά τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κάποια στιγμή ο παππούς μου ήταν άρρωστος και δεν είχε την δυνατότητα να ασχοληθεί με τις ελιές, οπότε μου έδωσε την δυνατότητα να διαχειρίζομαι τα δέντρα, δείχνοντάς μου πλήρη εμπιστοσύνη. Αυτό που έκανα ήταν να μετατρέψω την καλλιέργεια σε βιολογική, ενώ άλλαξα και τον τρόπο κλαδέματος καθώς συνεργάστηκα με έναν άνθρωπο, ο οποίος κλαδεύει με συγκεκριμένο τρόπο για να πετυχαίνει την επιθυμητή ποιότητα».
Ο οικογενειακός ελαιώνας της Ηλιάνας Μαλίχιν βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων στη Λαμπινή Ρεθύμνου και αριθμεί περίπου 200 δέντρα. Πέρυσι αποφάσισε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή από πλευράς ποιότητας ελαιολάδου και έκανε την πρώτη της εμφιάλωση. «Εξάλλου κάποιος που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα πρέπει να έχει δραστηριότητα τόσο στο αμπέλι, όσο και στην ελιά. Πρόκειται για δύο καλλιέργειες που μπορούν να παρέχουν βιοπορισμό, αρκεί κανείς να ασχολείται μεθοδικά και ολοκληρωμένα μαζί τους».
Στο ερώτημα εάν θα την ενδιάφερε να μεγαλώσει άμεσα την παραγωγή της, η ίδια δηλώνει αρνητική σε κάτι τέτοιο. «Θα ήταν απλό να αγοράσω λάδι από τρίτους και να το αναμείξω με το δικό μου για να παράγω μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία μου και δεν θα το κάνω».
Πορεία του κρασιού ανάλογη με του ελαιολάδου
Το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου «Emmanouel» διατίθεται στην ελληνική αγορά, ενώ μικρότερες ποσότητες διοχετεύθηκαν στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Η παραγωγός προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η πορεία του ελαιολάδου θα είναι ανάλογη με εκείνη του κρασιού, λαμβάνοντας ακόμα πιο διακεκριμένη θέση σε καλά εστιατόρια. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη αρκετοί σεφ έχουν ξεκινήσει να ταιριάζουν το ελαιόλαδο με συγκεκριμένα φαγητά ανάλογα με την οξύτητα ή τον πικάντικο χαρακτήρα του προϊόντος».
Ο ελαιώνας σε αριθμούς
Ποικιλία: Κορωνέικη (και μικρές ποσότητες τσουνολιάς)
Ελαιώνας: 200 δέντρα – ξηρικός
Υψόμετρο ελαιώνα: 340 μέτρα
Εμφιάλωση: 1.000 φιάλες/500 ml
Απόδοση σε καλή χρονιά: 1.000 λίτρα ελαιόλαδο