Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κλιματικά άκρα και οικονομικές πιέσεις αμβλύνουν την ελαιοσυγκομιδή του 2023

Οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς σε όλο τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο αντιμετωπίζουν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές συγκομιδής. Σύμφωνα με ετήσια έρευνά, που εστάλη σε 4.487 παραγωγούς σε 34 χώρες, οι ερωτηθέντες έδωσαν στη συγκομιδή του 2023 συνολική βαθμολογία 51 στα 100, τη χαμηλότερη βαθμολογία από το 2018.

Οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς ήταν περισσότερο απογοητευμένοι με την σοδειά τους, τόσο ως προς την ποσότητα βαθμολογώντας την με μόλις 46/100 αλλά και ως προς την ποιότητα δίνοντας της τη χαμηλότερη βαθμολογία (72/100).

Η απογοήτευση γύρω από τις αποδόσεις υπογράμμισε την ευρέως δημοσιοποιημένη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να φθάσει σε 2,407 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση και το χαμηλότερο σύνολο από το 2013/14.

Οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη γνώσης των καταναλωτών και οι εργασιακές δυσκολίες αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

Συγκομιδή του 2023

Οι παραγωγοί πιστεύουν ότι οι ενδιαφερόμενοι στον τομέα του ελαιολάδου θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αυστηρή επιβολή των προτύπων για τη μείωση της απάτης. Ταυτόχρονα, προτείνουν την ασκήση πίεσης στις κυβερνήσεις για αυξημένη υποστήριξη ανά τομέα και την υιοθέτηση παγκόσμιων εκστρατειών μάρκετινγκ με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Η κλιματική αλλαγή παραμένει η κύρια ανησυχία για τους παραγωγούς

Για άλλη μια φορά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παραμένουν η πιο σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς, με λίγο περισσότερο από το 63 τοις εκατό των ερωτηθέντων να την αποκαλούν ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

«Η κλιματική αλλαγή, ειδικά η ξηρασία, μας έχει επηρεάσει πραγματικά αυτή τη σεζόν», είπε ο Μεχμέτ Τάκι από το Bata Tarim ve Gida Urunleri στη δυτική Τουρκία. «Η παραγωγή μας έχει μειωθεί κατά 65 τοις εκατό».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν ιδιαίτερα έντονες στη λεκάνη της Μεσογείου, που συνεισφέρει περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, με άνευ προηγουμένου ζέστη και ξηρό καιρό που καταστρέφει τους ελαιώνες σε βασικές στιγμές της ανάπτυξης της ελιάς στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, οι παραγωγοί επισημαίνουν την έλλειψη γνώσης των καταναλωτών σχετικά με το ελαιόλαδο ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους, με σχεδόν το 49 τοις εκατό των ερωτηθέντων να το αποκαλούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους.

«Οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την παραγωγή ελαιολάδου και να αναγνωρίσουν την αξία ορισμένων προϊόντων», δήλωσε η Adriana Saldarriaga από το Casale delle Mille Olive. «Διαφορετικά, οι μικροί παραγωγοί δεν θα επιβιώσουν».

Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αναδυόμενες αγορές ελαιολάδου όπως η Βραζιλία, όπου οι τοπικοί παραγωγοί επισημαίνουν ότι η τιμή είναι το νούμερο ένα αγοραστικό κριτήριο των καταναλωτών, με πολλούς αγοραστές να μην γνωρίζουν τις διαφορές ποιότητας μεταξύ των ελαιολάδων.

Οι εργατικές δυσκολίες κατέλαβαν την τρίτη θέση μεταξύ των ανησυχιών των παραγωγών, καθώς το 40% των ελαιοπαραγωγών το συγκαταλέγουν στις μεγαλύτερες ανησυχίες τους. Οι αγρότες αντιμετώπιζαν συνεχείς προκλήσεις στην πρόσληψη εργαζομένων για να μαζέψουν τον καρπό εγκαίρως, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις.

«Η συγκομιδή έχει γίνει απίστευτα ακριβή, συμβεβλημένες θεριζοαλωνιστικές εταιρείες φεύγουν με το μισό από το εισόδημά μας», είπε ένας παραγωγός στη νότια Γαλλία.

Ενώ το κλίμα, οι γνώσεις των καταναλωτών και οι εργασιακές δυσκολίες ήταν μακράν οι πιο σημαντικές ανησυχίες που αναφέρθηκαν από τους παραγωγούς, οι υψηλές τιμές της αγοράς (25%), οι εξαγωγικές προκλήσεις (23%), η πτώση της κατανάλωσης (19%), ο ανταγωνισμός στην αγορά (15%) και οι δασμοί ( 7%) αναφέρθηκαν επίσης.

Το αυξανόμενο κόστος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρεμπόδισαν τη φετινή συγκομιδή

Όταν ρωτήθηκαν για τα γεγονότα που επηρέασαν περισσότερο τη συγκομιδή του 2023, οι παραγωγοί επεσήμαναν το κόστος παραγωγής, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τους παρασιτικούς οργανισμούς και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το υψηλό κόστος παραγωγής που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό και τις συνέπειες των συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή επηρέασαν τη συγκομιδή τους.

«Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, περιορίζοντας έτσι τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται σε σύγκριση με τις ανάγκες παραγωγής», δήλωσε ο Mohammed Bakkoury της Tierras de Marruecos με έδρα το Μαρόκο.

Παράγοντες που επηρέασαν περισσότερο τη συγκομιδή του 2023 

Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Δήμων Ελαιολάδου (Aemo), το κόστος παραγωγής ενός κιλού ελαιολάδου έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2020, περίπου κατά 64% όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.

Οι αρχές στην Ισπανία δήλωσαν ότι οι τιμές των φυτοφαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 2020. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 40% την ίδια περίοδο.

Οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο αναφέρουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων και την απόκτηση νέων, ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς.

Μετά την αύξηση του κόστους των εισροών, η συγκομιδή του 2023 επηρεάστηκε από την υπερβολική ζέστη, την ξηρασία και την κακοκαιρία σε κρίσιμα στάδια της παραγωγής, επιτρέποντας την εμφάνιση επιβλαβών παρασίτων και δυσχεραίνοντας την συγκομιδή.

Σχεδόν το 43% των παραγωγών ανέφεραν ότι η υπερβολική ζέστη είχε επηρεάσει τη συγκομιδή τους, μια σημαντική αύξηση από το περίπου 36% που είχαν αναφέρει σε αντίστοιχη έρευνα του 2021.

Οι θερμοκρασίες που έφτασαν στα υψηλά ’30 και στα χαμηλά ’40 σε ολόκληρο το λακανοπέδιο της Μεσογείου τον Μάιο προκάλεσαν ζημιές στα ελαιόδεντρα καθώς άρχισαν να ανθίζουν, εμποδίζοντας πολλά δέντρα από το να καρποφορήσουν. 

Με τις θερμοκρασίες που αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν στην περιοχή, οι αγρότες αναζητούν πιο ανθεκτικές ποικιλίες που μπορούν να αντέξουν τις ανοδικές θερμοκρασίες της άνοιξης.

«Είναι σημαντικό να στραφούμε σε νέες ποικιλίες που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Εράν Γκαλίλι του ελαιολάδου Galili στο βόρειο Ισραήλ. «Ποικιλίες που μπορούν να ανθίσουν σε ένα ζεστό καλοκαίρι και είναι έτοιμες για αυτές τις συνθήκες. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση».

Μετά την υπερβολική ζέστη, το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι η ξηρασία επηρέασε τη συγκομιδή τους φέτος, μια σημαντική αύξηση από το 33% της αντίστοιχης περσινής έρευνας.

«Φέτος, λόγω της ωσμωτικής καταπόνησης από την έλλειψη νερού τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένα, ήρθε η ώρα της συγκομιδής λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ελιές είχαν συρρικνωθεί και η απόδοση ήταν αβυσσαλέα», δήλωσε ο Albert Cohen της Tropicual με έδρα την Jaén, προσθέτοντας ότι χρειαζόταν τρεις φορές περισσότερες ελιές ανά λίτρο λάδι από την προηγούμενη χρονιά.

Παρά την αναστολή, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι μεγάλο μέρος της λεκάνης της Μεσογείου παραμένει σε ξηρασία λόγω των υψηλότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών που επιταχύνουν την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και τον προηγούμενο ζεστό και ξηρό καιρό μειώνοντας σημαντικά την περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους. 

Ενώ πολλά μέρη της λεκάνης της Μεσογείου παραμένουν σε ξηρασία, αρκετές περιοχές έχουν υποστεί σημαντικές βροχοπτώσεις, οι οποίες βοήθησαν στην αναπλήρωση ορισμένων πηγών νερού και δημιούργησαν διαφορετικά προβλήματα στους παραγωγούς.

«Στην περιοχή μου [το κροατικό νησί Šipan], είχαμε πολλές βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθούμενες από υπερβολική ζέστη. Αυτό επηρέασε τα ελαιόδεντρα», είπε ο Mato Goravica της Bonita. «Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μεγάλη προσβολή της μύγας της ελιάς, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις ελιές».

Συνολικά, το 30% των ελαιοπαραγωγών είπε ότι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις επηρέασαν τη συγκομιδή τους φέτος και το 33% επισήμανε ότι η μύγα της ελιάς, που πολλαπλασιάζεται σε ζεστό και υγρό καιρό, επηρέασε τη συγκομιδή τους.

Μαζί με τις βροχοπτώσεις, οι εαρινές χαλαζοθύελλες σε περιοχές της Τουρκίας συνέβαλαν επίσης στη δραματική μείωση της παραγωγής της χώρας σε σύγκριση με την υψηλή συγκομιδή της το 2022/23.

«Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι παγετοί στα τέλη Μαρτίου προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στα άνθη της ελιάς και στη συνέχεια της παραγωγής», δήλωσε ο Τούρκος παραγωγός ελαιολάδου Mustafa Safa Soydan. «Για ορισμένους ηλικιωμένους αγρότες, δεν υπήρξε ποτέ τόσο κακή συγκομιδή από το 1990».

Οι υψηλές τιμές του ελαιόλαδου βοηθούν αλλά και εμποδίζουν τους παραγωγούς

Από τότε που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου το 1990, δεν υπήρξε ποτέ πιο απότομη αύξηση της τιμής από αυτή που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

Μεταξύ του Νοεμβρίου 2022 και του Νοεμβρίου 2023, οι τιμές παγκοσμίως, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 65%, από 5.145 δολάρια σε 8.891 δολάρια ανά τόνο.

Το 35% των αγροτών και ελαιοτριβών δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές είχαν θετικό έως πολύ θετικό πρόσημο για τις επιχείρησής τους σε σύγκριση με το 21% των ερωτηθέντων που είπε ότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο. Το υπόλοιπο 41% είπε ότι η αύξηση των τιμών δεν είχε καμία σημαντική επίδραση.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς είχαν διφορούμενες απόψεις σχετικά με την αύξηση των τιμών: το ένα μέτωπο έλεγε ότι βοηθούν στην αντιστάθμιση των υψηλών κοστών παραγωγής και των χαμηλότερων αποδόσεων, ενώ τα αντίθετο μέτωπο ανησυχούσε ότι οι υψηλές τιμές προκαλούν απάτες και νοθεία, καθώς και ότι αναγκάζουν τους περισσότερο ευαίσθητους στην τιμή καταναλωτές είτε να αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο είτε να μεταβαίνουν σε πιο φθηνές εναλλακτικές λύσεις.

Ο Μιχαήλ Αθανασίου Σακελλάριος της Farm Athanasios Sakellarios είπε ότι οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές που θεωρούν δεδομένο το ελαιόλαδο.

Πώς οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τις επιχειρήσεις

«Στην Ελλάδα, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται καθημερινά για μαγείρεμα, επομένως είναι ένα προϊόν που θεωρείται δεδομένο», είπε. «Οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει σε πολύ χαμηλές τιμές λιανικής (4,5 έως 6 ευρώ ανά λίτρο), ενώ ο μέσος παραγωγός έπαιρνε 2,5 έως 3,5 ευρώ ανά κιλό».

“Σε μια οικονομία μικρής κλίμακας όπως η Ελληνική, με έναν πολύ διακεκριμένο γεωργικό τομέα, οι τιμές που καταβάλλονται στον παραγωγό συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής,” πρόσθεσε ο Αθανάσιος Σακελλάριος. “Τώρα που αυτές οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί, ο παραγωγός κερδίζει επιτέλους λίγα χρήματα και καταφέρνει να έχει κέρδος, αλλά ο μέσος καταναλωτής αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αγοράζει ελαιόλαδο για καθημερινή χρήση.”

Η Laurence Deprez-Zenezini της εταιρείας Cultura Viva με έδρα την Ουμβρία δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές προσφέρουν στους παραγωγούς μια μοναδική ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το τι απαιτείται για την παραγωγή παρθένου ελαιολάδου και γιατί ξεχωρίζει.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και τα ιστορικά επίπεδα πληθωρισμού ανάγκασαν πολλούς αγοραστές να μειώσουν τις δαπάνες εκτός των αναγκαίων, συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου.

«Οι καταναλωτές παραπονιούνται για τις υψηλές τιμές και το αποτέλεσμα είναι να παραγγέλνουν χαμηλότερες ποσότητες από το συνηθισμένο», δήλωσε η Arianna De Marco από την Cantasole στην Απουλία.

Ο Taki της Bata Tarim ve Gida Urunleri, ο οποίος είχε μια μείωση 65% στη σοδειά του λόγω της ξηρασίας, συνόψισε και τις δύο πλευρές της συζήτησης για τις τιμές:

“Οι υψηλές τιμές αποζημίωσαν μέρος των απωλειών μας,” είπε. “Ωστόσο, φοβόμαστε για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις τους, όπως η αυξημένη απάτη και η αποτροπή των καταναλωτών από το να αγοράζουν ελαιόλαδο. Ελπίζουμε ότι τα επίπεδα παραγωγής και οι τιμές θα επανέλθουν στη φυσιολογικότητα όσο το δυνατόν συντομότερα.” 

Η κρατική υποστήριξη για την καταπολέμηση της απάτης αναφέρεται ως κορυφαία προτεραιότητα

Ενώ οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς αναλογίζονταν τα οφέλη και τις προκλήσεις των υψηλών τιμών, πολλοί συμφώνησαν ότι οι προτεραιότητες του κλάδου πρέπει να είναι ο περιορισμός ορισμένων από τις συνέπειές τους.

Το 63% των ερωτηθέντων είπε ότι η επιβολή προτύπων για τη μείωση της απάτης στην αγορά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους παραγωγούς και άλλους ενδιαφερόμενους.

«Η μείωση της απάτης θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα και θα βοηθούσε τη βιομηχανία της Καλιφόρνια να επιβιώσει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Κάρεν Τάλεντ.

Προτεραιότητες για τον κλάδο 

Ενώ οι υψηλές τιμές είναι ένας παράγοντας που ενθαρρύνει τους επιτήδιους να δράσουν, άλλοι παραγωγοί ανησυχούν ότι η φετινή πτώση της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων νοθείας για να καλυφθεί η ζήτηση για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

“Είναι δυσάρεστο για εμάς το γεγονός ότι λόγω έλλειψης παραγωγής παρθένου ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι παραγωγοί και οι εμπόροι προσφέρουν εσκεμμένα λάδια χαμηλής ποιότητας ή ανάμεικτα και παραποιημένα,” δήλωσε ο Δημήτρης Κατσάνος της Alpha Pi στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Μαζί με την επιβολή των προτύπων, το 50% των παραγωγών είπε ότι ο τομέας θα πρέπει να λάβει αυξημένη κρατική υποστήριξη.

«Η μείωση του κόστους συσκευασίας και της γραφειοκρατίας, όπως η βιολογική ετικέτα και η επίσημη ανάλυση, ειδικά για μικρές ή παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε η Marije Passos του Passeite στην Πορτογαλία. 

Εν τω μεταξύ, η Zeynep Belger της Zayto πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προώθηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων και των οφελών για την υγεία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

«Ως παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, υψηλών προδιαγραφών, η κύρια πρόκληση είναι να ορίσω το προϊόν μου ως τρόφιμο υψηλής ποιότητας και όχι απλώς ως εμπόρευμα», είπε ο Belger.

«Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των καταναλωτών θα παίξουν ρόλο», πρόσθεσε. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν τους ελαιοπαραγωγούς που σέβονται τη βιωσιμότητα, καθώς αυτό κάνει καλό τόσο στους ανθρώπους όσο και στον πλανήτη».

Τα σχόλια του Belger συνδέονται με την ανάγκη για μια παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία για την αύξηση της κατανάλωσης ελαιόλαδου, η οποία με το 45% των ερωτηθέντων να λέει ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο. 

Ο καταναλωτής πρέπει να εκτιμήσει τη διαφορά μεταξύ ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας και ελαιόλαδου», δήλωσε ο Jeff Martin του Frantoio Grove με έδρα την Καλιφόρνια.

Πέρα από αυτά, το 32% των παραγωγών είπε ότι τα προγράμματα πίστωσης άνθρακα θα πρέπει να ανταμείβουν τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ το 22% ζήτησε περισσότερα προγράμματα για την προσέλκυση εργαζομένων στις αγροτικές περιοχές.

Εν μέσω των εμπορικών εντάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια και των ιστορικών επιπέδων πληθωρισμού τα τελευταία δύο, μόνο το 13% των παραγωγών ζήτησε μειώσεις δασμών και άλλα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο λιανικό εμπόριο. 

Ο αυξανόμενος ρόλος του τουρισμού στο επιχειρηματικό μοντέλο ελαιόλαδου

Η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μια επιχείρηση με χαμηλά περιθώρια κέρδους και κάθε τρόπος μείωσης του κόστους ή αύξησης των εσόδων είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της οικονομικής κατάστασης για τους παραγωγούς μικρής κλίμακας.

Το 45% των ερωτηθέντων περιέγραψε τη σημασία του τουρισμού για τη συνολική τους επιχείρηση ως σημαντική έως εξαιρετικά σημαντική, με το 12% να λέει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 37% περιέγραψε τον τουρισμό ως λιγότερο σημαντικό ή ασήμαντο για την επιχείρησή του. Περίπου το 18% το χαρακτήρισε ως μέτρια σημαντικό.

Για τους παραγωγούς που υποδέχονται τουρίστες, οι δοκιμές ήταν η πιο κοινή δραστηριότητα, με το 87% των ανταποκρινομένων να προσφέρουν αυτήν την εμπειρία. Ξεχωριστά, το 61% προσφέρει περιοδείες στους ελαιώνες ή κατά τη συγκομιδή, ενώ σχεδόν το 39% διοργανώνει μαθήματα ή εργαστήρια.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι πολλοί ελαιώνες περιβάλλονται από εκπληκτικά τοπία, περίπου το 1/4  των ανταποκρινομένων δήλωσε ότι προσφέρουν τους ελαιώνες τους και τη σχετική υποδομή τους ως χώρο εκδηλώσεων, ενώ το 22% δήλωσε ότι υποδέχονται επισκέπτες για διανυκτέρευση.

Ενώ ο τουρισμός παρέχει μια ευκαιρία να ενημερωθούν οι καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και να μετατραπεί ένας περίεργος καταναλωτής σε μόνιμο πελάτη, οι παραγωγοί δήλωσαν ότι η βυζαντινή νομοθεσία σε ορισμένα μέρη πρέπει να προσαρμοστεί.

“Για να είσαι αγροτουριστική επιχείρηση, απαιτείται να έχεις τουλάχιστον τρία εκτάρια και υψηλότερα έσοδα από τη γεωργία σε σχέση με τη φιλοξενία,” δήλωσε ένας παραγωγός.

“Δεν μπορείς να προσφέρεις στους επισκέπτες σου μια πραγματική εμπειρία ή γεύση του αγροκτήματος και της εργασίας σου εκτός εάν μπορείς να επιτύχεις μια κουζίνα με σύστημα HACCP,” πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...