Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ευρώπη παραχωρεί καθεστώς ΠΟΠ στις επιτραπέζιες ελιές της Τουρκίας

Οι επιτραπέζιες ελιές Çizik Zeytini από την Τουρκία διαθέτουν πλέον πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τουρκικές ελιές προστέθηκαν στο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων (GIs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini (Edremit Bay Green Scratched Olives) μετά την υποβολή της αίτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018.

Οι ελιές Çizik είναι μεσαίου μεγέθους καρποί, της δημοφιλούς τουρκικής ποικιλίας Edremit (επίσης γνωστής ως Ayvalik) και καλλιεργούνται σε πέντε περιοχές στην περιοχή του Κόλπου Edremit της Τουρκίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Το τυπικό μεσογειακό κλίμα στον κόλπο Edremit, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οδήγησε στο σχηματισμό βαθιών, αλκαλικών εδαφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φυτών και κατάλληλων για την καλλιέργεια ελαιόδεντρων.

Ο Ahmet Çetin, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Edremit, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της αίτησης, δηλώνοντας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αίτηση που κάναμε το 2018 ήταν επιτυχής και η Edremit έλαβε τη γεωγραφική ένδειξη της Ε.Ε. για δεύτερη φορά».

«Πιστεύω ότι η αναγνώριση των ελιών μας στην Ευρώπη θα αυξηθεί», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι θα είναι επωφελές για τους παραγωγούς, τους βιομήχανους και τους καταναλωτές μας στην Τουρκία».

Τον περασμένο Ιούλιο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής έλαβε επίσης πιστοποίηση ΠΟΠ από την Ε.Ε.

Μετά τη συγκομιδή, οι ελιές Çizik υποβάλλονται σε μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, με σκοπό να εξουδετερωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πικρής ελευρωπαΐνης τους και να γίνουν κατάλληλες για κατανάλωση.

Η ελευρωπαΐνη είναι μία φυσική φαινολική ένωση που απαντάται στην ελιά και η πιο κοινή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Ένας ορισμένος βαθμός πικρίας παραμένει στις ζυμωμένες ελιές Çizik ως ένδειξη αυθεντικότητας και φρεσκάδας. Γεύσεις από θυμάρι, πικραμύγδαλο, αγκινάρα και φλούδα λεμονιού χαρακτηρίζουν τις ελιές Çizik, ενώ το άρωμά τους θυμίζει το άρωμα των ανοιξιάτικων λουλουδιών.

Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί που εδρεύουν στην περιοχή του Κόλπου του Edremit υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης ως Γεωγραφικής Ένδειξης (GI) στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα ενός ευρωπαϊκού σήματος ποιότητας για την επιτυχημένη προβολή των προϊόντων τους στις παγκόσμιες αγορές.

“Η εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια περήφανη εξέλιξη», δήλωσε ο τοπικός παραγωγός Nermin Gökduman. «Είναι πολύτιμο να εισάγουμε τις αξίες της χώρας μας στον κόσμο μέσω μιας γεωγραφικής ένδειξης. Εκτιμώ ότι τόσο η αναγνώριση όσο και οι πωλήσεις των πράσινων ελιών μας θα αυξηθούν, όπως και το ελαιόλαδο Edremit».

Οι επιτραπέζιες ελιές Çizik, μαζί με τις ελιές Milas Yağlı και Gemlik, αποτελούν τρεις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς που καλλιεργούνται σε διαφορετικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες φέρουν την ευρωπαϊκή ετικέτα ΠΟΠ, υποδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα και την προέλευσή τους στους καταναλωτές.

Αναμένεται να επικυρωθεί η εγγραφή άλλων τριών τουρκικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, περιμένοντας έγκριση από την επιτροπή.

Οι μη ευρωπαϊκές ονομασίες προϊόντων μπορούν να εγγραφούν ως ΓΕ μέσω διμερούς ή περιφερειακής συμφωνίας μεταξύ της χώρας προέλευσής τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...