Οι τουρκικές ελιές προστέθηκαν στο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων (GIs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini (Edremit Bay Green Scratched Olives) μετά την υποβολή της αίτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018.
Οι ελιές Çizik είναι μεσαίου μεγέθους καρποί, της δημοφιλούς τουρκικής ποικιλίας Edremit (επίσης γνωστής ως Ayvalik) και καλλιεργούνται σε πέντε περιοχές στην περιοχή του Κόλπου Edremit της Τουρκίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.
Το τυπικό μεσογειακό κλίμα στον κόλπο Edremit, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οδήγησε στο σχηματισμό βαθιών, αλκαλικών εδαφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φυτών και κατάλληλων για την καλλιέργεια ελαιόδεντρων.
Ο Ahmet Çetin, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Edremit, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της αίτησης, δηλώνοντας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αίτηση που κάναμε το 2018 ήταν επιτυχής και η Edremit έλαβε τη γεωγραφική ένδειξη της Ε.Ε. για δεύτερη φορά».
«Πιστεύω ότι η αναγνώριση των ελιών μας στην Ευρώπη θα αυξηθεί», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι θα είναι επωφελές για τους παραγωγούς, τους βιομήχανους και τους καταναλωτές μας στην Τουρκία».
Τον περασμένο Ιούλιο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής έλαβε επίσης πιστοποίηση ΠΟΠ από την Ε.Ε.
Μετά τη συγκομιδή, οι ελιές Çizik υποβάλλονται σε μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, με σκοπό να εξουδετερωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πικρής ελευρωπαΐνης τους και να γίνουν κατάλληλες για κατανάλωση.
Η ελευρωπαΐνη είναι μία φυσική φαινολική ένωση που απαντάται στην ελιά και η πιο κοινή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Ένας ορισμένος βαθμός πικρίας παραμένει στις ζυμωμένες ελιές Çizik ως ένδειξη αυθεντικότητας και φρεσκάδας. Γεύσεις από θυμάρι, πικραμύγδαλο, αγκινάρα και φλούδα λεμονιού χαρακτηρίζουν τις ελιές Çizik, ενώ το άρωμά τους θυμίζει το άρωμα των ανοιξιάτικων λουλουδιών.
Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί που εδρεύουν στην περιοχή του Κόλπου του Edremit υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης ως Γεωγραφικής Ένδειξης (GI) στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα ενός ευρωπαϊκού σήματος ποιότητας για την επιτυχημένη προβολή των προϊόντων τους στις παγκόσμιες αγορές.
“Η εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια περήφανη εξέλιξη», δήλωσε ο τοπικός παραγωγός Nermin Gökduman. «Είναι πολύτιμο να εισάγουμε τις αξίες της χώρας μας στον κόσμο μέσω μιας γεωγραφικής ένδειξης. Εκτιμώ ότι τόσο η αναγνώριση όσο και οι πωλήσεις των πράσινων ελιών μας θα αυξηθούν, όπως και το ελαιόλαδο Edremit».
Οι επιτραπέζιες ελιές Çizik, μαζί με τις ελιές Milas Yağlı και Gemlik, αποτελούν τρεις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς που καλλιεργούνται σε διαφορετικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες φέρουν την ευρωπαϊκή ετικέτα ΠΟΠ, υποδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα και την προέλευσή τους στους καταναλωτές.
Αναμένεται να επικυρωθεί η εγγραφή άλλων τριών τουρκικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, περιμένοντας έγκριση από την επιτροπή.
Οι μη ευρωπαϊκές ονομασίες προϊόντων μπορούν να εγγραφούν ως ΓΕ μέσω διμερούς ή περιφερειακής συμφωνίας μεταξύ της χώρας προέλευσής τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.