Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση θερμοκρασίας αποθήκευσης και διάρκεια ζωής ελαιολάδου

Η θερμοκρασία αποθήκευσης επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι γνωστό για τις υψηλές θρεπτικές και βιολογικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων. Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ότι η αποθήκευση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως 5°C και 15°C, διατηρεί τη σταθερότητα αυτών των ευεργετικών ενώσεων καλύτερα από τις υψηλότερες θερμοκρασίες των 25°C και 50°C, επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου και διασφαλίζοντας την ποιότητά του.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις υψηλές θρεπτικές και βιολογικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων. Η διατήρηση αυτών των ενώσεων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης είναι κρίσιμη για την ποιότητα και τα οφέλη του.

Μια πρόσφατη έρευνα μελέτησε τη σταθερότητα αυτών των ενώσεων κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση (18 μήνες) σε ένα φάσμα θερμοκρασιών των 5, 15, 25 και 50 βαθμών.

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα μονοποικιλιακά έλαια που διέφεραν ως προς το προφίλ τους σε λιπαρά οξέα και τη φυσική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Ο αρχικός ρυθμός υποβάθμισης ήταν παρόμοιος στους 5 και 15 βαθμούς, αλλά αυξήθηκε σημαντικά στους 25 βαθμούς ενώ ήταν ακόμη πιο γρήγορος στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα παράγωγα τυροσόλης παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τις ενώσεις υδροξυτυροσόλης, ιδίως όταν το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε κλειστά δοχεία με περιορισμένη πρόσβαση σε οξυγόνο.

Συνολικά, η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου επεκτάθηκε σημαντικά στη μειωμένη θερμοκρασία αποθήκευσης (15 έναντι 25 βαθμούς).

Επιπλέον, οι συνθήκες αποθήκευσης επηρέασαν την περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και επομένως το όριο εντός του οποίου μπορεί να ισχύει ο ισχυρισμός υγείας που υποστηρίζει ότι οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Με πληροφορίες από Teatro Naturale

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην καρδιά της Χαέν, το AOVEland δεν είναι απλώς ένα ελαιοτριβείο – είναι ένας χώρος όπου η παράδοση, η καινοτομία και η τέχνη συγχωνεύονται...

REPORTS

Το La Comunal, η βιβλιοθήκη ελαίων του Ιδρύματος Κοινοτικής Κληρονομιάς Olivarero (FPCO), αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για διεθνείς τουρίστες το 2024, προσφέροντας μια...

REPORTS

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO, με στόχο να ενθαρρύνει την...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το διήμερο πρόγραμμα επισκέψεων με τίτλο «Ο δρόμος της Ελιάς και των Θησαυρών της Χαλκιδικής» που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...