Connect with us

Αναζήτηση

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Ευάλωτοι σε μαργαρόνια και κηκιδόμυγα οι νεαροί ελαιώνες με ζωηρή βλάστηση

Ιδιαίτερα αυξημένες συλλήψεις ακμαίων μαργαρόνιας καταγράφονται στο δίκτυο παγίδευσης των ελαιώνων της Κρήτης, ενώ διαπιστώνονται και διάσπαρτες ξηράνσεις κλαδίσκων από ξυλοφάγα έντομα. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς σε τακτικούς ελέγχους και επεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.

Οι προνύμφες της μαργαρόνιας προσβάλουν τις βλαστικές κορυφές και τα φύλλα. Σε νεαρά δέντρα και σε δέντρα με ζωηρή βλάστηση έντονες προσβολές από το έντομο μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη και τη διαμόρφωσή τους. Σο καλοκαίρι μεγάλοι πληθυσμοί προκαλούν φαγώματα και στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς καταφέρνοντας ξηρά επιφανειακά φαγώματα ή βαθύτερα σπηλαιώδη που φτάνουν μέχρι τον πυρήνα.

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται πολύ αυξημένες συλλήψεις ακμαίων σε όλες τις περιοχές, ενώ διαπιστώνονται κατά τόπους σημαντικές προσβολές στην ακραία βλάστηση και στους πράσινους καρπούς.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε νεαρά δέντρα που βρίσκονται σε φυτώρια, σε νέους ελαιώνες και σε δέντρα με αυστηρά κλαδέματα ανανέωσης συστήνεται έλεγχος προσβολών και άμεση αντιμετώπιση για τον περιορισμό του πληθυσμού του εντόμου και των ζημιών.

Στα παραγωγικά ελαιόδεντρα δεν προκαλούνται αξιόλογες ζημιές. Όπου διαπιστώνονται εκτεταμένες προσβολές στη βλάστηση και στους καρπούς αντιμετωπίζονται με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά των προνυμφών ψεκάζοντας και τους λαίμαργους βλαστούς της βάσης του δέντρου.

Κατά ομάδες οι προνύμφες της κηκιδόμυγας στο εσωτερικό του φλοιού

Αυτή την εποχή εμφανίζονται στους ελαιώνες διάσπαρτες ξηράνσεις κλαδίσκων που οφείλονται και σε προσβολές ξυλοφάγων εντόμων (σκολφτες). Η διάκριση ωστόσο αυτών με την κηκιδόμυγα των βλαστών βασίζεται στο χαρακτηριστικό μεταχρωματισμό του φλοιού στη βάση της ξήρανσης που προκαλεί καθώς και στην παρουσία των προνυμφών σε ομάδα έντονου κιτρινοπορτοκαλί χρώματος.

Πρόκειται για δευτερεύοντα εχθρό της ελιάς που προσβάλει την άνοιξη λεπτά κυρίως κλαδιά. Οι προνύμφες βρίσκονται κατά ομάδες μέσα στο φλοιό όπου τρέφονται, σχηματίζουν ομαδική στοά και προκαλούν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι ξηράνσεις στα προσβεβλημένα κλαδιά. Εξωτερικά στο σημείο της προσβολής του φλοιού παρατηρείται κοκκινωπός μεταχρωματισμός.

Οι προσβολές στα νεαρά δέντρα μπορεί να αποβούν επιζήμιες. Στα μεγάλα δέντρα είναι λιγότερο σημαντικές και αντιμετωπίζονται με κατάλληλο κλάδεμα.

Συστήνεται έλεγχος προσβολών και έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων ξηρών κλαδιών προτού τα εγκαταλείψουν οι αναπτυγμένες ώριμες προνύμφες για να διαχειμάσουν στο έδαφος.

Οι ψεκασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί διότι οι προνύμφες αναπτύσσονται εσωτερικά του φλοιού. Επεμβάσεις καταπολέμησης άλλων εντόμων αργά την άνοιξη περιορίζουν τα ακμαία της κηκιδόμυγας.

Προληπτικά καλό θα είναι οι παραγωγοί να αποφεύγουν τυχόν τραυματισμούς του φλοιού την άνοιξη (καλλιεργητικά εργαλεία και μηχανήματα, κλάδεμα).

Με παραφινικά λάδια η αντιμετώπιση για ακάρεα

Οι ειδικοί της ΔΑΟΚ Ηρακλείου όσον αφορά τα ακάρεα, συστήνουν προστασία της τρυφερής βλάστησης και μείωση του πληθυσμού σε δέντρα νεαρής ηλικίας (φυτώρια, νέοι ελαιώνες) και σε δέντρα με κλάδεμα ανανέωσης ή αρδευόμενα δέντρα με πλούσια βλάστηση.

Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32οC, σε δέντρα επαρκώς ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση. Οι εφαρμογές σε δέντρα που υποφέρουν από στρες ή έλλειψη νερού καλό είναι να αποφεύγονται.

Οπές σε μορφή «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών προκαλεί ο ρυγχίτης

Σε ορισμένες περιοχές εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν σημαντική πρόωρη καρπόπτωση. Στην επιφάνεια των πράσινων καρπών φαίνονται ξηρές οπές μορφής «κρατήρα» που σχηματίζει το ακμαίο για να τραφεί και να ωοτοκήσει. Ο αριθμός των οπών αυτών ανά καρπό είναι ενδεικτικός της πυκνότητας του πληθυσμού που βρίσκεται στον ελαιώνα και της ανοχής του καρπού στην προσβολή.

Η αντιμετώπιση του ρυγχίτη συνδυάζεται με την επέμβαση κατά της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη λόγω του ότι και τα δύο έντομα δραστηριοποιούνται αμέσως μετά την καρπόδεση. Σε ελαιώνες που δεν έγινε αυτή η εφαρμογή και μετά από έλεγχο διαπιστώνετε σημαντική προσβολή από ρυγχίτη συστήνεται άμεση αντιμετώπιση για τον περιορισμό των ωοτοκιών.

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι ελαιοπαραγωγοί τις βροχές που προβλέπει η ΕΜΥ να πέσουν Τετάρτη και Πέμπτη στα κεντρικά και βόρεια, σύμφωνα με το...

REPORTS

Το «νερό, νεράκι» έχουν αρχίσει, ήδη, να λένε οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική, όσο και στην Καβάλα, τα δύο βασικά παραγωγικά κέντρα της πράσινης επιτραπέζιας...

REPORTS

Η αγροτική παραγωγή της Ιταλίας χτυπήθηκε σοβαρά το 2023 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσαν μείωση της...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας διαβεβαιώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει εντοπιστεί καμία μόλυνση από το παθογόνο βακτήριο Xylella...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...