Το νέο σύστημα Nutri-Score αναπτύχθηκε στην Γαλλία και προωθείται από υγειονομικές αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία⋅ πρόκειται για μια ιδέα που κερδίζει έδαφος και αναμένεται να εφαρμοστεί από το τέλος του 2023, αποτελώντας έναν «ανταγωνιστή» του υπάρχοντος συστήματος ετικετών της ΕΕ (FOP: front-of-pack).
Βάσει αυτού τα προϊόντα φέρουν έναν ειδικό χρωματικό δείκτη, κατατάσσοντας τα από Α(πράσινο) σε F(κόκκινο), ανάλογα με την διατροφική τους αξία. Η τοποθέτηση του ελαιολάδου σε επίπεδο C δεν έχει αφήσει ικανοποιημένους αρκετούς φορείς του κλάδου, οι οποίοι αξιώνουν ότι τα ευεργετικά οφέλη του προϊόντος αναδεικνύονται συνεχώς από έρευνες, που συνδέουν την κατανάλωσή του με μείωση της θνησιμότητας από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας Abdellatif Ghedira, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2022 με την Επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, μετέφερε αυτούς τους προβληματισμούς. Υπενθύμισε στην Επίτροπο ότι η ΕΕ είναι ο κατεξοχήν παραγωγός ελαιολάδου διεθνώς, ότι η προώθηση του προϊόντος από τον IOC βασίζεται στο υγειοπροστατευτικό προφίλ του, που συστηματικά επιβεβαιώνεται από εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες, και ότι το ισχύον σύστημα Nutri-Score ίσως οδηγήσει τους καταναλωτές σε σύγχυση και σε μια άδικη υποβάθμιση του ελαιολάδου.
Επιπλέον, προσφέρθηκε να αποστείλει στην Επίτροπο στοιχεία που θα κατευθύνουν τις αρμόδιες αρχές προς επανεξέταση της κατάταξης του ελαιολάδου, και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα αξιόπιστο σύστημα επισήμανσης.
Από την σειρά της, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος ετικετών, το οποίο θα προωθεί την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, συμφωνα με την επίσημη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι». Στο πλαίσιο αυτο, μια νομοθετική πρόταση θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη του έτους, στην οποία οι ιδιαιτερότητες του ελαιολάδου θα ληφθούν υπόψιν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Στην τηλεδιάσκεψη αυτή, από την πλευρά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας παρόντες ήταν επίσης η επικεφαλής της μονάδας τυποποίησης και έρευνας Mercedes Fernández, καθως και ο αναπληρωματικός εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Jaime Lillo.
Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ίσως οδηγήσει σε επανεκτίμηση πτυχών του Nutri-Score, του οποίου ο αλγόριθμος ανάλυσης ναι μεν γίνεται δεκτός σε κάποιες χώρες, προκαλεί όμως δυσφορία σε εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφιμων: Σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία υπάρχουν φόβοι ότι η υπάρχουσα μορφή του θα πλήξει τόσο τις εγχώριες πωλήσεις, όσο και τις εξαγωγές ελαιολάδου.
Ενδεικτικές είναι ότι εκπρόσωποι του Κέντρο Μελέτης Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς της Χαέν, συνδιοργανωτές του Health and Flavor Awards 2021, από πέρυσι είχαν τονίσει ότι αυτός ο αντιφατικός διατροφικός αλγόριθμος αποπροσανατολίζει τους καταναλωτές, βάζοντας το ελαιόλαδο στην ίδια κλίμακα θρεπτικότητας με υποδεέστερα έλαια και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.