Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενημερωτική διάλεξη για την Ξυλέλλα διοργανώνει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Αργολίδας

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στο χώρο του Επιμελητηρίου στο Άργος (Κορίνθου 23) στις 7 μ.μ. Ομιλητής θα είναι, ο Δημήτρης Δήμου, Γεωπόνος-Ιολόγος Φυτών (MSc), τ. Δ/ντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

Το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa  (Ξυλέλλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το  1880 είχε  εντοπιστεί να προξενεί μεγάλες ζημιές στην αμερικανική ήπειρο σε αμπέλια (Φλόριδα, Καλιφόρνια)  καθώς επίσης και σε δαμασκηνιές (1935) αλλά και σε εσπεριδοειδή και σε φυτείες καφέ στη Βραζιλία και Αργεντινή.

Έτσι, η ανακοίνωση από ερευνητές -Γεωπόνους του Μεσογειακού Αγρονομικού  Ινστιτούτου του Μπάρι (Ιταλία) το 2013, ότι το βακτήριο αυτό προξενεί τεράστιες ζημιές σε ελαιώνες,   δημιούργησε  τεράστια εντύπωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε φορείς αλλά και χώρες όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο στο περιβάλλον και στην οικονομία τους.

Πάντως, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των φυτών- ξενιστών που προσβάλλονται από το βακτήριο της Ξυλέλλας αφού ανέρχεται σε 300!!! Σε αυτά περιλαμβάνονται και σε άλλα καλλιεργούμενα δένδρα εκτός από τις ελιές όπως  αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, κερασιές, ακόμη  δασικά φυτά αλλά και τεράστιος αριθμός καλλωπιστικών  φυτών και ζιζανίων.

Το βακτήριο εντοπίστηκε στην Περιφέρεια της Απουλίας στο τακούνι της ιταλικής μπότας, όπου  έχει καταστραφεί τεράστιος αριθμός ελαιοδέντρων, διαφόρων ποικιλιών, που ανέρχεται περίπου σε 2.500.000 δέντρα, σε μια έκταση μήκους περίπου  150 χιλιομέτρων.  Ωστόσο, έχει εντοπιστεί και σε περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας σε καλλωπιστικά φυτά.

Μέχρι σήμερα το βακτήριο έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία,  Ισραήλ, καθώς και  στην Κύπρο σε μικρό αριθμό  δενδρυλλίων ελιάς  που διακινήθηκαν από την Ιταλία.

Σημειώνουμε  ότι, με νεότερα στοιχεία  στην κεντρική Ισπανία το βακτήριο προξενεί μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς. Ακόμη αναφέρουμε ότι, βρέθηκαν μολυσμένα διακοσμητικά φυτά καφέ στην Ιταλία, στη Σλοβενία, στην Κροατία προέλευσης από την Κόστα Ρίκα. Τα φυτά διακινήθηκαν από μέσω της ανθαγοράς που βρίσκεται στο Aalsmeer  της Ολλανδίας.

Επειδή το βακτήριο κυκλοφορεί μέσω των αγγείων του ξύλου όπου κυκλοφορεί το νερό από τις ρίζες προς τα διάφορα μέρη των φυτών πολλαπλασιάζεται σε τεράστιους αριθμούς με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η κυκλοφορία του νερού και έτσι αυτά να καταρρέουν και να  ξεραίνονται.

Επισημαίνουμε  ότι, το βακτήριο Χylella  fastidiosa μεταδίδεται με ορισμένα μικροσκοπικά έντομα-φορείς  (Τζιτζικάκια) τα οποία ανήκουν  στις οικογένειες Cercopidae και Cicadelidae.

Στη μεσογειακή λεκάνη ο κυριότερος φορέας είναι το τζιτζικάκι Philaenous spumarious,  το οποίο έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πρώτα   αποτελέσματα   από 12  ελληνικές ποικιλίες που δοκιμάζονται για την ανθεκτικότητά τους  στη μολυσμένη  περιοχή (Απουλία) της  Ιταλίας. Αυτά  έδειξαν ότι δύο από τις σπουδαιότερες ελληνικές ποικιλίες και συγκεκριμένα η Καλαμών (επιτραπέζια) και η Κορωνέϊκη (λαδολιά) βρέθηκαν να είναι  ευάλωτες, δηλαδή να μην παρουσιάζουν καμία ανθεκτικότητα στην ασθένεια.

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω αλλά και τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο  σε διάφορες ευρωπαϊκές  χώρες όσο και στη δική μας, θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική διάλεξη που θα γίνει στο χώρο του Επιμελητηρίου στο Άργος (Κορίνθου 23) την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Αργολίδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας και το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...