Σε επαγρύπνηση πρέπει να είναι οι ελαιοπαραγωγοί της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, λόγω των κινδύνων που δημιουργεί για τις καλλιέργειές τους η δραστηριότητα εντόμων αυτήν την εποχή: Στην σχετική ενημέρωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου αναφορά γίνεται στην βρωμούσα(καλόκορη), την μαργαρόνια, τα ξυλοφάγα έντομα (φλοιοφάγοι,φλοιοτρίβες), τον πυρηνοτρήτη καθώς και την ασθένεια του κυκλοκονίου.
-Για την περίπτωση της βρωμούσας αναγράφεται ότι ζιζάνια όπως το διανόχορτο, η τσουκνίδα, το σινάπι, το περδικούλι, ο ζοχός και το αγριοσέλινο είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την προστασία των ελαιόδεντρων⋅ τέτοια χόρτα προτιμάει το έντομο αρχικά, και μόνο αν αυτά απουσιάζουν από την φυτεία, τότε η βρωμούσα στρέφεται πάνω στα ελαιόδεντρα, τα οποία μπορεί να προσβάλλει από το αρχικό στάδιο της βλάστησης μέχρι το στάδιο του μούρου.
Κρίνεται λοιπόν σημαντικό να μην καταστρέφεται κατά το δυνατόν η αυτοφυής βλάστηση των δέντρων, μέχρι το στάδιο ανθοφορίας τους. Επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ενδείκνυται μόνο σε ελαιώνες χαμηλής ανθοφορίας, όπου παρατηρείται πυκνός πληθυσμός του εντόμου (6-7 έντομα σε κλαδιά μήκους 50-60 εκατοστών).
-Η μαργαρόνια -που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, τα κλειστά άνθη και τους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς -αποδεικνύεται επιβλαβής για τα νεαρά δενδρύλλια και τα μικρά στελέχη των φυτωρίων ελιάς, και μόνο στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο. Αντιθέτως, δεν συνιστά πρόβλημα για τα μεγάλα ελαιόδεντρα.
-Όσον αφορά έντομα της κατηγορίας των ξυλοφάγων, επαρκής θεωρείται η υιοθέτηση των ορθών καλλιεργητικών μέτρων. Βάσει αυτών, τα ελαιόδεντρα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλη θρεπτική κατάσταση, με ισορροπημένη λίπανση. Επιπλέον, τα ημίξερα ή ξερά μικρά/μεγάλα κλαδιά πρέπει όχι μόνο να κόβονται από τα δέντρα, αλλά και να απομακρύνονται από τον ελαιώνα, κάτι το οποίο ισχύει και για μέλη τα οποία έχουν προσβληθεί από τέτοια έντομα.
-Για την δράση του πυρηνοτρήτη δεν προτείνεται φυτοπροστατευτική επέμβαση αυτήν την περίοδο, δεδομένου ότι οι προνύμφες του εντόμου ναι μεν μασούν την τρυφερή βλάστηση, αλλά οι όποιες βλάβες που προκαλούν είναι άνευ σημασίας.
-Τέλος, όπως αναγράφει η σχετική ενημέρωση έχουν παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου σοβαρές προσβολές από τον μύκητα του κυκλοκονίου, για τον οποίο είχε πρόσφατα δημοσιοποιήσει οδηγίες και το Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας. Η ασθένεια αναγνωρίζεται από κυκλικές κηλίδες που σχηματίζονται στην επιφάνεια των φύλλων, και οδηγεί σε εξασθένηση των ελαιόδεντρων, πρώιμη και έντονη φυλλόπτωση.
Την λεπτομερή ενημέρωση του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ναυπλίου μπορείτε να δείτε εδώ.