Σε ένα καλαίσθητο HALL (αρ. 10), οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, να εκπαιδευθούν στην γευσιγνωσία ελαιολάδου και ελιάς στο OLIVE BAR- ASK & TASTE, να γευθούν διαφορετικά ελαιόλαδα με τη διαδικασία του food pairing, να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα, παρακολουθώντας τα ΦΙΛΑΙΟΣ TALKS, να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα: «Η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας» και φυσικά να γνωρίσουν και να συγχαρούν τους δημιουργούς των διακριθέντων ελαιολάδων του 2023.
Το πρόγραμμα της ημερίδας, του OLIVE BAR- ASK & TASTE και των ΦΙΛΑΙΟΣ TALKS, έχουν ως εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
19/2/23 στο HALL 10
Η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας
10:00-10:30 Προσέλευση
10:30-11:00 Χαιρετισμοί Επισήμων
Προεδρείο: Γιώργος Ζακυνθινός, Αντιπρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ -Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Γιάννης Σάρρος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ»
11:00-13:00 Εισηγήσεις
- Η Παγκόσμια αγορά και το τραίνο που δεν πρέπει να χάσει το Ελληνικό Ελαιόλαδο
Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Δ/ντης & Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ, Γεν Δ/ντης ΣΕΒΙΤΕΛ
- Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα στην Ελλάδα
Θωμάς Μπουρνάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.
- Η προσέγγιση της έξυπνης τεχνολογίας ως πρακτική ψηφιακής μετάβασης στην ελαιοκομική πρακτική
Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- The Rector, το πρώτο Πανεπιστημιακό Brand Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου
Δημήτρης Δερβένης, Σύμβουλος Διαχείρισης, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Επιχείρηση Σωτηρέλη: χθες και σήμερα, μια διαδρομή επιχειρηματικότητας Κλεοπάτρα Παπλωματά- Σωτηρέλη, Επιχειρηματίας
- Ελαιοτουρισμός: μια προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης
Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επ. Καθηγητής τμήματος Διοίκησης Τουρισμού-Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου
13:00-14:30 Στρογγυλό Τραπέζι
- Συνεδρία: Είναι Βιώσιμος ο Ελαιοκομικός Τομέας; Συντονιστής Γιάννης Σάρρος
Συμμετέχουν: Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος ΕΑΣ Κορίνθου & Αντιπρόεδρος «Γαία Επιχειρείν», Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ, Χρήστος Τάγαρης, Αντιδήμαρχος Ζαχάρως – Ελαιοτριβέας, Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α., Απόστολος Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Δήμαρχος Γορτυνίας – Ελαιοπαραγωγός.
- Συνεδρία: Ολυμπιακό Forum-Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024 – Συντονιστής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Ειδικός Συνεργάτης ΔΕΘ-HELEXPO
Συμμετέχουν: Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βασίλειος Δελησταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κων/νος Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, Ευστάθιος Κούλης, Δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, Μαρία Βοζίκη, Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος Ελληνογαλλικού Εμπρορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (CCI FRANCE GRECE)
14:30 ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- Διακριθέντων OLIVE OIL TROPHY
- Διακριθέντων TABLE OLIVES TROPHY
- Γιώργου Ζακυνθινού, καθηγητού ΠΑΔΑ για την συμβολή του στον Ελαιοκομικό τομέα με την Ίδρυση του μοναδικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αντικείμενο την «Τεχνολογία και την Ποιότητα της Επιτραπέζιας Ελιάς και του Ελαιολάδου»
- Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως αναδυόμενης ελαιοκομικής περιοχής
- ΕΑΣ Κορίνθου, ως μίας εκ των μακροβιότερων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με αντικείμενο δραστηριότητας το Ελαιόλαδο
- Δήμου Γορτυνίας για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελιάς και Ελαιολάδου.
OLIVE BAR – ASK & TASTE (περ. 10)
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον κόσμο της ελιάς!
Ο Γαστροναύτης – κατά κόσμο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, θα μας καθοδηγήσει σε ένα ταξίδι…
- Ανακάλυψης ιδιαίτερων ελαιολάδων της Ελλάδας και τη χρήση τους
- Απόλαυσης food pairing διαφορετικών ελαιολάδων
- Μύησης στα πρώτα βήματα της γευσιγνωσίας ελαιοκομικών προϊόντων
- Γνωριμίας διαφορετικών ποικιλιών της ελιάς και τις ιδιαιτερότητες της γεύσης τους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OLIVE BAR
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
10:00 ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
12:00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
14:00 FOOD PAIRING
16:00 ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
10:00 ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
12:00 ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
14:00 FOOD PAIRING
16:00 ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
ΦΙΛΑΙΟΣ TALKS (περ. 10)
Εξειδικευμένοι εισηγητές θα ενημερώσουν τους επισκέπτες για την καινοτομία, το internet of things, τη βιομηχανική συμβίωση και άλλα θέματα που οδηγούν την παραδοσιακή ελαιοκομία στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.
Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν οι θεματικές:
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
11:00 – Τι είναι το Internet of things και γιατί είναι απαραίτητο στη σύγχρονη ελαιοκομία
Δημήτρης Μουστάκης MBA, MIS, PhD(Cand.)
Strategic Project Management Office, American Farm School of Thessaloniki
13:00 – Ηigh-tech Farming – American Farm School”: η περίπτωση της ελαιοκομίας
Κατερίνα Δουρβανάκη
Ερευνήτρια – Σύμβουλος, Γεωπόνος, περιβαλλοντικός σχεδιασμός, MSc.
15:00 – Βιομηχανική συμβίωση και ελαιοκομία
Γιώργος Καρακατσάνης
Οικονομολόγος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής EVOTROPIA Ecological Finance Architectures
17:00 – -Νέοι Αγρότες και ελαιοκομία
Θεόδωρος Βασιλόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
17:00 – Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκομίας στην αναδυόμενη ελαιοκομική περιοχή της Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης
Βασίλης Δελησταμάτης
Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
18:00 – Η δημιουργία ενός success story στην παραγωγή ενός πολυβραβευμένου ελαιολάδου
Βάλια Κελίδου
Ελαιοπαραγωγός, Κύκλωπας Α.Ε.