Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεύτερη ευκαιρία σε ραφιναρισµένα ελαιόλαδα δίνει ο συνεταιρισμός Στύψης

Νέα πνοή στο ραφιναρισμένο ελαιόλαδο επιχειρούν να δώσουν οι 200 ελαιοπαραγωγοί του Συνεταιρισμού της Στύψης στη Λέσβο, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βρήκαν ένα δημιουργικό τρόπο για να αναβαθμίσουν τις θρεπτικές ιδιότητες των ελαιολάδων της κατηγορίας αυτής.

Για το ενισχυμένο ελαιόλαδο αξιοποιούνται παραπροϊόντα της ελαιουργίας, πομάσα ελιάς, φύλλα ελιάς και ελληνικά βότανα, όπως το σπαθόχορτο, αλλά και φλούδες πορτοκαλιών. Ουσιαστικά, απομονώνονται ουσίες που διατηρούν τα υποπροϊόντα της ελιάς, όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες και καροτενοειδή και στη συνέχεια εκχυλίζονται μέσα στο ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, στο οποίο τα θρεπτικά στοιχεία που εντοπίζονται στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν εξαλειφθεί λόγω της υψηλής επεξεργασίας. Της έρευνας ηγείται ο Αντώνης Κουτελιδάκης, καθηγητής  Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος εξηγεί ότι με τον τρόπο αυτό, η παραγωγή των μελών του Συνεταιρισμού που δεν πληροί τα κριτήρια για να φορτωθεί την προστιθέμενη αξία των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη εμπορική αξία.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δίνεται και μια απάντηση στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας που προβάλλουν ολοένα και περισσότερο τα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε και οι καταναλωτές των πόλεων. Ήδη σε εργαστηριακές έρευνες που συγκρίνεται η επίδραση στην υγεία των ραφιναρισμένων ελαιολάδων και των ενισχυμένων, καταγράφεται μια θετική επίδραση στους βιοδείκτες των συμμετεχόντων που καταναλώνουν το λάδι που εμπλουτίζεται με τα υποπροϊόντα της ελιάς και του πορτοκαλιού, όπως θα αποκαλύψει ο καθηγητής Κουτελιδάκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.