Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γνωριμία με τον άνθρωπο που υπόσχεται νέα εποχή στην ελαιοκομία της Γαλλίας

Υπό την ηγεσία του πρωτοπόρου Yannick Masmondet, το παραδοσιακό τοπίο της ελαιοκαλλιέργειας στη Γαλλία αναμένεται να μπει σε μία νέα εποχή. Συνεργαζόμενος με αγρότες για τη φύτευση 50.000 εκταρίων ελαιώνων σε αχρησιμοποίητη γεωργική γη, επεκτείνει όχι μόνο την εθνική παραγωγή αλλά δίνει και μια νέα δυναμική στα χαρτοφυλάκια των αγροτών.

Η ομάδα του Masmondet, μέσω του έργου Oil’ive Green, πραγματοποιεί συναντήσεις με αγρότες που επιθυμούν να να διαφοροποιηθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αγοράς και στην κλιματική αλλαγή. Η ανταπόκριση των αγροτών μέχρι πρότινος είναι θετική, ανοίγωντας νέους ορίζοντες για τη γαλλική γεωργία.

Πρώην οινοποιός από το Μπορντό, ο Masmondet μετακόμισε στο Μαρόκο, όπου ανακάλυψε το ελαιόλαδο. Δέκα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και ξεκίνησε το Oil’ive Green Project.

«Όταν έφτασε ο Covid-19, έπρεπε να ξεκινήσω τα πάντα από την αρχή. Απάντησα σε ένα αίτημα να αναλάβω τη διαχείριση ενός οινικού κτήματος στην Καρκασόν για την αναδιάρθρωση της περιοχής του αμπελώνα», δήλωσε ο Masmondet.

Τότε κατάλαβα ότι στη Γαλλία δεν υπήρχε βιομηχανικός κλάδος ελιάς όπως στο Μαρόκο ή την Ισπανία», πρόσθεσε. «Στην αρχή, σκέφτηκα να ξεκινήσω από τον τομέα του κρασιού στο Carcassonne, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αν και η Γαλλία είχε κάποια βιοτεχνική παραγωγή ελαιολάδου, δεν υπήρχε κλάδος βιομηχανικού ελαιολάδου».

Το έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 έχει ήδη κάνει σημαντικό αντίκτυπο.

«Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και αναπτύχθηκε γρήγορα γιατί θα μπορούσαμε να δούμε μια τεράστια αγροτική κρίση στη Γαλλία, όπου οι αγρότες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν αλλά έχουν λίγες επιλογές για να το κάνουν», είπε ο Masmondet. «Υπάρχει πρόβλημα με τους οινοποιούς που προσπαθούν επίσης να διαφοροποιηθούν».

«Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο αγροτικό μοντέλο», πρόσθεσε. «Θέλουμε να παρέχουμε στους αγρότες μια λύση διαφοροποίησης με ένα ασφαλές μοντέλο. Αντιμέτωποι με το απρόβλεπτο, συνειδητοποιήσαμε ότι η διαφοροποίηση της καλλιέργειας σε αγροτικές ιδιοκτησίες θα μπορούσε να αποφέρει εισόδημα στους αγρότες».

Με την στροφή της αγοράς στον τομέα του κονιάκ και τις αυξανόμενες δυσκολίες στους περισσότερους γεωργικούς τομείς, οι Γάλλοι αγρότες αναζητούν νέες οδούς παραγωγής για να ενισχύσουν την απόδοσή τους.

Μόλις τον περασμένο μήνα, στο Charente, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το Masmondet’s Oil’ive Green Project διοργάνωσε μια συνάντηση για τους αγρότες σχετικά με τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών. Η Laëtitia Plumat, ήταν μία από τους παρευρισκόμενους. Μια οινοποιός με 54 στρέμματα κοιτάζει επίσης το ενδεχόμενο παραγωγής ελαιολάδου για να διαφοροποιήσει το εισόδημά της.

«Το Oil’ive Green Project υπογράφει συμβόλαιο με αγρότες και στη συνέχεια συνεργάζεται μαζί τους για να φυτέψουν ελαιόδεντρα», είπε ο Masmondet. «Τους υποστηρίζουμε επίσης με το μάρκετινγκ και τη συγκομιδή. Οι αγρότες διατηρούν την ιδιοκτησία της γης τους, αλλά τους εγγυόμαστε κέρδος από την παραγωγή ελαιολάδου κάθε χρόνο».

«Με άλλα λόγια, είμαστε συνδεδεμένοι με τα αγροκτήματα μέσω βασικής σύμβασης και δεν διαθέτουμε μετοχικές επενδύσεις, ούτε λειτουργούμε με συνεταιριστικό μοντέλο», πρόσθεσε. «Οι αγρότες έχουν τον έλεγχο των εκμεταλλεύσεών τους, ενώ τους υποστηρίζουμε με εμπορικές και συμβουλευτικές πτυχές. Επειδή συνεργαζόμαστε με αγρότες και εργαζόμαστε στη γη τους, αυτό μειώνει αυτό το άμεσο γενικό κόστος, καθιστώντας το έργο μας οικονομικά βιώσιμο».

Η ιδέα δεν είναι να αντικατασταθούν τεράστιες εκτάσεις ήδη καλλιεργούμενης γης με ελαιώνες, αλλά να φυτευτούν σταδιακά σε μικρές εκτάσεις γης, αξιοποιώντας στο έπακρο τη γεωργική γη», συνέχισε ο Masmondet. «Στόχος μας είναι να φέρουμε τους αγρότες σε μεγαλύτερη αυτονομία. Για να γίνει αυτό, τους στηρίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.»

Σύμφωνα με τον Masmondet, το Oil’ive Green Project έχει υπογράψει με περισσότερους από 100 αγρότες σε διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, του κρασιού και των φρούτων. Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζει προκλήσεις.

«Παίρνουμε τις ελιές μας από φυτώρια στην Ισπανία και το Μαρόκο, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποκτήσουμε αυτά τα φυτά λόγω της σπανιότητας που επιφέρει η ξηρασία», είπε. «Η αγορά των φυτών στη Γαλλία θα ήταν πολύ ακριβή. Κοστίζει 1,60 € έως 2,50 € ανά φυτό από την Ισπανία ή το Μαρόκο, αλλά στη Γαλλία κοστίζει 7 €.

Μαζί με τη φύτευση δέντρων, η Masmondet και η Oil’ive Green Project κατασκευάζουν επίσης δύο μύλους στο Carcassonne και το Bordeaux στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συγκομιδή του 2026.

Εξαγοράζουμε επίσης δύο κομμάτια γης με τη βοήθεια μιας κοινοπραξίας με έναν ισπανικό όμιλο πράσινης ενέργειας που ονομάζεται Iberdrola», είπε. «Μαζί, στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε 50.000 νέα εκτάρια ελαιόδεντρων μέχρι το τέλος της δεκαετίας με την εγκατάσταση αγροβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας».

«Αυτό το είδος ενέργειας θα προστατεύσει τους ελαιώνες και θα μειώσει την ανάγκη για άρδευση, καθώς προστατεύει τα φυτά από την υπερβολική ζέστη μέσω της έκθεσης στον ήλιο από την ξηρασία», πρόσθεσε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την αγορά, η οποία έχει τη δυνατότητα για 90 εκατομμύρια λίτρα για παγκόσμια και εγχώρια πώληση με 15 έως 17 ευρώ ανά λίτρο», κατέληξε ο Masmondet. «Έχουμε μια σημαντική αγορά στη Γαλλία, η οποία εισάγει το 95 % της κατανάλωσης ελιάς».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...