Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγροτικές ενώσεις καλούν την ισπανική κυβέρνηση για επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Συντονιστής Οργανώσεων Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (COAG), μία ένωση αγροτών, εκφράζει ανησυχία για τη μείωση της χρηματοδότησης για γεωργική ασφάλιση στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου 2023 από την ισπανική κυβέρνηση, ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Το Υπουργείο Γεωργίας κωφεύει στα αιτήματα του κλάδου και, αγνοώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ύπαιθρο, μείωσε κατά 21% τον ασφαλιστικό προϋπολογισμό για το 2024, που μειώνει τα κονδύλια από 358 εκατ. ευρώ το 2023 σε 284 για το νέο έτος», δήλωσε ο Pedro García, επικεφαλής γεωργικής ασφάλισης της COAG.

Αν και το νομοθετικό διάταγμα 8/2023 υιοθετεί ορισμένα μέτρα για την ανακούφιση των επιπτώσεων της ξηρασίας, οι επικριτές είπαν ότι δεν έχει λάβει υπόψη τη σημασία της γεωργικής ασφάλισης ως το κύριο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τον Juan Vilar, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων ελαιολάδου και γεωργικών προϊόντων Vilcon, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης.

«Η τρέχουσα κλιματική κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πριν λόγω της αυξανόμενης επίδρασής της στην παραγωγή ελαιολάδου», είπε ο Juan Vilar. «Αν ο καιρός δεν αλλάξει, οι τιμές του ελαιολάδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ των 8,988 ευρώ ανά κιλό, αύξηση 68% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί κατά 75% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο του 2021.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία από την Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (Aemet) αποκαλύπτουν μια εκτεταμένη αύξηση των καυσώνων στην Ισπανία από το 2015.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η Ισπανία βίωσε άνευ προηγουμένου 41 ημέρες ακραίας ζέστης μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2022. Το 2023, σημειώθηκαν τέσσερις σημαντικοί καύσωνες διαδοχικά, συνολικής διάρκειας 24 ημερών. Η Aemet αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας είχε βροχοπτώσεις μόνο τον Ιούνιο.

«Αυτή η χρονιά θα είναι η μεγαλύτερη και ξηρότερη, σύμφωνα με μετεωρολόγους και διεθνείς οργανισμούς, όπως η NASA», δήλωσε ο Vilar. «Ωστόσο, πιθανότατα θα βρέξει πολύ την άνοιξη εδώ στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, μπορούμε να περιμένουμε 200 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Εάν συμβεί αυτό, μπορούμε να περιμένουμε μια συγκομιδή 1,3 έως 1,4 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής στην Ισπανία για την επόμενη σεζόν».

«Με τις ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες του χειμώνα, όπου επικρατούν 16 ºC τον Ιανουάριο, αυτό είναι τρομερό για τα δέντρα, που μπερδεύουν τον σημερινό καιρό με την άνοιξη», πρόσθεσε. «Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δέντρα είναι ήδη ανθισμένα. Εάν ο καιρός αλλάξει τώρα και οι θερμοκρασίες πέσουν, ο καρπός μπορεί να καταστραφεί. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται μετεωροπάθεια, όπου μια αλλαγή του καιρού δεν ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό ρυθμό του περιβάλλοντος».

Ο Vilar υποστήριξε ότι η Ισπανία έχει άφθονους υδάτινους πόρους και η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην καλύτερη προστασία και χρήση τους για τη γεωργία και την εγχώρια κατανάλωση.

«Χρειαζόμαστε τεχνητές λίμνες, δεξαμενές, μονάδες αφαλάτωσης για το θαλασσινό νερό και έναν τρόπο να καθαρίσουμε το μαύρο νερό από τις πόλεις για να βελτιώσουμε τη διαθεσιμότητα νερού για τη γεωργία και την ανθρώπινη κατανάλωση», είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση».

Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένων στρατηγικών για κάθε περιοχή, όπου οι ανάγκες και η διαθεσιμότητα νερού διαφέρουν και ένα ενιαίο σχέδιο θα αποτύχει να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες.

«Πρέπει να σκεφτούμε βιώσιμες στρατηγικές», είπε ο Vilar. «Η κυβέρνηση καθορίζει πολιτικές για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσει υποδομές, μια σωστή δομή με πρακτικά βήματα. Αυτό απαιτεί επενδύσεις και μετριασμό μέσω της ασφάλισης, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει πολύ».

Τον Ιούλιο του 2023, η Maria José Caballero, επικεφαλής της Greenpeace Ισπανίας, προειδοποίησε ότι η χώρα γίνεται όλο και πιο ζεστή. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι εάν η Ισπανία δεν μειώσει σοβαρά τις εκπομπές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, η χώρα θα γίνει θερμότερη, ξηρότερη, πιο άνυδρη και επιρρεπής στη φωτιά», είπε.

Ενώ το Ισπανικό Παρατηρητήριο Αειφορίας σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία πέτυχε σημαντική μείωση κατά 5% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2023, οι αναλυτές ζητούν πιο πρακτικά μέτρα ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Η Cristina Bernal Aparicio, εμπειρογνώμονας διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων, σημείωσε ότι «η μείωση των εκπομπών άνθρακα δεν αρκεί πλέον για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής». Πρόσθεσε ότι «η βάση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ισπανία δεν είναι αρκετή» και ότι η χώρα «δεν είναι έτοιμη για μελλοντικούς κινδύνους», επικαλούμενη μια έκθεση του 2019 που αποκάλυψε ότι λιγότερο από 30% των δημοτικών κυβερνήσεων έχουν κάνει σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, παρουσιάζοντας έλλειψη ετοιμότητας σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.

«Είναι δύσκολο γιατί η τοπική κοινότητα χρειάζεται πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές», είπε ο Vilar. «Οι τοπικοί αγρότες χρειάζονται την κρατική υποστήριξη. Χωρίς κυβερνητική υποστήριξη, δεν υπάρχει τρόπος να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης». «Ο νόμος είναι υπό την κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Οι ντόπιοι αγρότες μπορούν να εξοικονομήσουν νερό αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή λίμνη ή να πάρουν νερό από τη θάλασσα, είναι πολύ ακριβό.”

Η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στον μετριασμό των αρνητικών μακροοικονομικών επιπτώσεων και των καταστροφών στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών και της ξηρασίας, σύμφωνα με μελέτη του 2021 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

«Αν και περίπου το 30 με 35% των ισπανικών ελαιώνων έχουν αρδευτικά, το 65% δεν έχουν», είπε ο Vilar. «Δεν έχουν υποδομές για άρδευση. Το 35% που αρδεύεται δεν έχει αρκετό νερό λόγω λειψυδρίας. Έτσι, το 100% των ελαιώνων δεν έχει νερό εκτός και αν βρέξει».

«Στην Ισπανία, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να ζήσει κανείς καθημερινά», πρόσθεσε. «Η Σεβίλλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, αυτή τη στιγμή, έχει αυστηρούς περιορισμούς. Στη Σεβίλλη, αυτοί οι περιορισμοί νερού σημαίνουν ότι η χρήση νερού έχει μειωθεί στο 21% στο νότιο τμήμα. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα το καλοκαίρι, ειδικά αν δεν υπάρχει επαρκής βροχή την άνοιξη».

Σύμφωνα με την COAG, «οι ζημιές είναι μεγαλύτερες, οι εγγυήσεις είναι χαμηλότερες και το κόστος για τον κλάδο είναι υψηλότερο» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...