του Γιάννη Ρούπα
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ελαιοτριβεία έχουν προχωρήσει σε αύξηση από 1% έως 3% στο δικαίωµα τη φετινή εµπορική περίοδο σε σχέση µε τον περσινό Νοέµβριο. Ωστόσο, ανά γεωγραφική περιοχή έχουν επικρατήσει διαφορετικές πρακτικές µε τα ποσοστά αρκετές φορές να αλλάζουν ακόµη και από χωριό σε χωριό.
Το εκθλιπτικό δικαίωµα -για παράδοση στο ελαιοτριβείο από τον παραγωγό – δεν πέφτει πλέον σε καµία ελαιοπαραγωγική περιοχή κάτω από το 10% και διαµορφώνεται προς το παρόν µεταξύ 10-12% σε Μεσσηνία και Λακωνία και στο 11-13% σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι. Ας σηµειωθεί πως σε άλλες περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγονται µικρότερες ποσότητες ελαιόλαδου, το δικαίωµα εκτινάσσεται πολλές φορές στα επίπεδα του 14-15% αν και οι πιο πολλοί προσπαθούν να το κρατήσουν κάτω από το 12%, ευελπιστώντας σε ουσιαστική στήριξη εκ µέρους της Πολιτείας τους επόµενους µήνες.
Σηµειώνεται πως σε περιπτώσεις παραλαβής του ελαιόκαρπου από το ελαιοτριβείο, το δικαίωµα ανατιµάται 3-4% και υπολογίζεται προς το παρόν κατά µέσο όρο στο 15-16% επί του παραχθέντος ελαιολάδου.
Όπως τόνισαν ελαιοτριβεία µε τα οποία ήρθε σε επικοινωνία η Agrenda, σηµαντικό ρόλο στη συγκράτηση του δικαιώµατος παρά τις δύσκολες συνθήκες παίζει η προσωπική γνωριµία του ελαιοτριβέα µε τον παραγωγό, ενώ ο άτυπος ανταγωνισµός µεταξύ των ελαιοτριβείων έχει και αυτός την δικιά του βαρύτητα στην διαµόρφωση της αµοιβής σε είδος.
Πάνω 50% οι λογαριασµοί ρεύµατος στα ελαιοτριβεία φέτος
Γενναία επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύµα επιθυµούν διακαώς τα ελαιοτριβεία για να συνεχίσουν να λειτουργούν, αφού το υπάρχον σύστηµα ελάφρυνσης των λογαριασµών δεν τα αγγίζει, δεδοµένου ότι η επιδότηση για παροχές µεγαλύτερες των 35 kVA είναι µικρότερη του αναµενόµενου. Όπως εξηγεί στην Agrenda ο Χριστόφορος Κοτταρίδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Στρέφι Μεσσηνίας, ο αθροιστικός λογαριασµός ρεύµατος το τρίµηνο Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου-Ιανουαρίου υπολογίζει να του στοιχίσει 20.000 ευρώ φέτος έναντι 13.000 πέρυσι, µία αύξηση 54%, πληρώνοντας 36 λεπτά την Kwh.
Όπως σηµειώνουν και άλλοι επαγγελµατίες του κλάδου, εάν δεν υπάρξει γενναία επιδότηση µε αναδροµική ισχύ από τον Οκτώβριο, είναι µαθηµατικά βέβαιο πως σύντοµα θα υπάρξουν σηµαντικές επιπλέον ανατιµήσεις στο εκθλιπτικό δικαίωµα οι οποίες θα ξεπερνούν το 1-2% που έχουν παρατηρηθεί µέχρι στιγµής φέτος εν συγκρίσει µε πέρυσι. Τονίζουν επίσης, πως η επιδότηση στους λογαριασµούς των ελαιοτριβείων δεν έχει µεγάλο δηµοσιονοµικό κόστος, αφού η λειτουργία τους είναι εποχιακή και αφορά 3-4 µήνες.
Επί του παρόντος, ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς φέρεται να έχει δεσµευτεί να διερευνήσει τη δυνατότητα ικανοποίησης των αιτηµάτων του κλάδου – στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στις 7 Νοεµβρίου µε εκπροσώπους των ελαιοτριβείων- ενώ αναµένονται σύντοµα σχετικές ανακοινώσεις. Ας σηµειωθεί πως ο υπουργός είχε ζητήσει την κατάθεση επιπλέον στοιχείων περί της κοστολόγησης του ενεργειακού κόστους, κάτι που έγινε µία µέρα µετά από το Επιµελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία µε τους εκπροσώπους των ελαιουργείων.
Αντιδράσεις στη Σάμο για το 18%
Σφοδρές αντιδράσεις στη Σάμο έχει προκαλέσει απόφαση του τοπικού συλλόγου ελαιοτριβείων, με την οποία αυξήθηκε το εκθλιπτικό δικαίωμα από το 14% στο 18%, αρχής γενομένης από τις 14 Νοεμβρίου. Η απόφαση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετο τον τοπικό Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και ζητάμε να παρθεί πίσω! Είναι άλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών, οι οποίοι ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής. Τώρα έρχεται να προστεθεί και αυτό το μέτρο» τονίζουν οι αγρότες του νησιού, που διερωτώνται: «Πώς θα ανταπαξέλθουμε; Μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς πρέπει να συνυπολογίσουμε τα μεροκάματά μας, το κόστος για πετρέλαιο και βενζίνες για τα αμάξια μας και τα εργαλεία μας (ραβδιστικά, γεννήτριες κλπ) που έχουν ανέβει και αυτά, τα εργατικά χέρια, το κόστος για την αποθήκευση του λαδιού, αλλά και το πρόσθετο χαράτσι έκθλιψης που μας χρεώνουν τα ελαιοτριβεία (πέρα από το δικαίωμα σε είδος). Όλα τα παραπάνω μάλιστα σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή στο λάδι που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο νησί».