Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του ελαιολάδου πραγματοποιούν η Μαρία Σγουρού και ο Ανάργυρος Βάρδας αναλαμβάνοντας τους οικογενειακούς ελαιώνες στην Κριτσά Λασιθίου και βάζοντας στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε όχι μόνο για τη γεύση και τα αρώματά του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έτσι, το 2020 γεννήθηκε το «Σκουτάρι» από Κορωνέικη ποικιλία. Ένα βιολογικό EVOO, πρώιμης συγκομιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες. Παράγεται στο σύγχρονο ελαιουργείο της οικογένειας Κοκολάκη, που υποστηρίζει με ζήλο την προσπάθεια των παραγωγών αναβαθμίζοντας συνεχώς τον εξοπλισμό του, σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης και την Oliverse που είναι υπεύθυνοι για τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας, αποκλειστικά από τους επισκέψιμους ελαιώνες της οικογένειας Βάρδα. Διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα, σε επιλεγμένα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τη διεθνή αγορά, έχοντας στο σύντομο αυτό διάστημα αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις από καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς.
Κατεβάστε και ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 43 του Ελαίας Καρπός
Φυσικά επειδή το ταξίδι στο ελαιόλαδο δεν τελειώνει ποτέ, οι ανήσυχοι δημιουργοί στην προσπάθειά τους να διασώσουν και να διαδώσουν μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες ελιάς, τη Χονδρολιά Κρήτης ή Θρουμπολιά, που τείνει να εξαφανιστεί στο νησί, λάνσαραν στις αρχές του 2024 το νέο μωβ «Skoutari», από Χονδρολιά, το οποίο διατίθεται σε πολύ περιορισμένη ποσότητα και μόνο στη συσκευασία των 60ml, ενώ μέσα στη χρονιά παρουσίασαν τον καινοτόμο κυλινδρικό ασκό των 3 λίτρων, ο οποίος εκτός από το ότι προφυλάσσει από το ηλιακό φως, δεν επιτρέπει την είσοδο του αέρα, καθώς αδειάζει σταδιακά, εξασφαλίζοντας μακροβιότητα για το προϊόν, αφού δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο.