Οι τιµές στη Λακωνία κυµαίνονται µεταξύ των 9 µε 9,5 ευρώ το κιλό, µε µικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή τα κάτω, ωστόσο αυτό που κρατάνε άνθρωποι της αγοράς, είναι το ατονισµένο ενδιαφέρον ακόµα και των εγχώριων βιοµηχανιών για αποθεµατοποίηση ποσοτήτων µε τις τρέχουσες τιµές.
Είναι µια παράµετρος που προδίδει το αίσθηµα στελεχών της αγοράς ότι επίκειται µια διόρθωση τιµών, για την οποία όµως άπαντες διστάζουν να µιλήσουν ανοιχτά, τουλάχιστον εντός των συνόρων.
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του Ελαίας Καρπός
Στην Ισπανία από την άλλη, παρά µια µικρή ανοδική αντίδραση που ανέβασε πάλι στα 9 ευρώ το κιλό τα υψηλά του εύρους τιµών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, τοποθετούνται πιο ανοιχτά υπέρ ενός σεναρίου υποχώρησης των τιµών, προεξοφλώντας ακόµα και πτώσεις της τάξης του 50% µετά το δεύτερο τρίµηνο του 2025.
Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο βέβαια, είναι µια ανάκαµψη της παραγωγής αρκετά πάνω από τους 800.000 τόνους που φαίνεται πως περνούν από τα ελαιοτριβεία της Ιβηρικής φέτος.
Αν και είναι ακόµα πολύ νωρίς για ασφαλή συµπεράσµατα γύρω από τις προοπτικές της επόµενης παραγωγής, η οποία θα δώσει βέβαια ένα πρόσηµο της αγοράς ήδη από τους επόµενους µήνες, οι εµπλεκόµενοι στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου προτρέχουν και µετρούν τα επίπεδα βροχόπτωσης σε καθοριστικά παραγωγικά κέντρα.
Στην Ελλάδα, φαίνεται πως µέχρι στιγµής οι βροχές δεν ήταν αρκετές για µια σοβαρή ανάκαµψη της παραγωγής, ειδικά στην Κρήτη, ωστόσο µέχρι την ανθοφορία των δέντρων τον Απρίλιο, µεσολαβεί ένα σηµαντικό διάστηµα.
Από την άλλη, στην Ισπανία, η Ανδαλουσία, στην οποία παράγονται και οι κρίσιµοι όγκοι ελαιολάδου, δέχθηκε κάποιες βροχές το προηγούµενο διάστηµα, µε τα δελτία καιρού να δίνουν και άλλες προσεχώς. Τα υδάτινα αποθέµατα έχουν ανακάµψει κοντά στο 25% των ικανοτήτων τους, ποσοστό ιδιαίτερα χαµηλό, αλλά σίγουρα σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά µε τις δύο προηγούµενες χρονιές.