Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έως τις 30 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για τα προγράμματα ΟΕΦ

Έως τις 30 Ιουλίου καλούνται οι Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στα επιχειρησιακά προγράμματα ελιάς και ελαιολάδου, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει πως πρώτο έτος εφαρμογής θα είναι το 2024.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα είναι τέσσερα έτη με πρώτο έτος εφαρμογής το 2024 και η συνδρομή της Ε.Ε για την περίοδο 2024-2027 ανέρχεται σε 10.666.000 ευρώ για κάθε οικονομικό έτος.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι διαθέσιμη εδώ

Επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι επιχειρησιακά προγράμματα:

α) που υποβάλλονται από Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.),όπου ως ΟΕΦ ορίζονται όλες οι οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 152 και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (Ε.Ο.Π.) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 156 που υποβάλλουν επιχειρησιακό πρόγραμμα με τους όρους και προϋποθέσεις έγκρισης της παρούσας και της υπ΄ αριθ. 397/18235/2017 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 601) όπως ισχύει κάθε φορά και με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 3 της παρούσας .

β) με ελάχιστο αιτούμενο προϋπολογισμό συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα, το ποσό των 500.000 Ευρώ και μέγιστο αιτούμενο προϋπολογισμό συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα το ποσό των 2.500.000 Ευρώ.

Για τα Νησιά ως ελάχιστος αιτούμενος προϋπολογισμός συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα ορίζεται το ποσό των 150.000 Ευρώ και ως μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα το ποσό των 2.500.000 Ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση της E.E περιορίζεται στο 30% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από την κάθε Οργάνωση Παραγωγών ή Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών το 2024, στο 15% το 2025 και 2026 και 10% από το 2027.

Επιλέξιμα προς αξιολόγηση είναι μόνο τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν συνυπολογίσει και καταγράψει τα παραπάνω ποσοστά ανά έτος της οικονομικής ενίσχυσης της E.E. Ως περίοδος αναφοράς για την αξία παραγωγής θεωρείται το έτος 2023. Για τις ανάγκες της παρούσας η αξία παραγωγής:

(α) στο στάδιο του νωπού προϊόντος υπολογίζεται από την εμπορική αξία των νωπών ελιών,

(β) για το στάδιο πρώτης μεταποίησης αθροίζεται η αξία του ελαιολάδου που διατίθεται χύδην και η αξία των επιτραπέζιων ελιών (ετοίμων προς βρώση αλλά όχι περεταίρω μεταποιημένων/τροποποιημένων). Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από μια οργάνωση παραγωγών ή ένωση οργανώσεων παραγωγών, υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της ίδιας της οργάνωσης παραγωγών ή της ένωσης οργανώσεων παραγωγών και περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή των προϊόντων για τα οποία έχει αναγνωριστεί η οργάνωση παραγωγών ή η ένωση οργανώσεων παραγωγών.

Όταν υποβάλλονται επιχειρησιακά προγράμματα για ένωση οργανώσεων παραγωγών και χωριστά για τις οργανώσεις παραγωγών μέλη της, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και υπολογίζεται για τα επιχειρησιακά 7 προγράμματα των μελών, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αξίας της εμπορευόμενης παραγωγής της ένωσης. Η αξία παραγωγής για κάθε αναγνωρισμένη Ο.Π. ή Ε.Ο.Π. πιστοποιείται με βεβαίωση από την αρμόδια αρχή αναγνώρισης και ελέγχου των ΟΠ/ΕΟΠ όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 397/18235/16-02-2017 (B΄601)Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει, η οποία συνυποβάλλεται με το αίτημα στήριξης του επιχειρησιακού προγράμματος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στενεύουν τα περιθώρια για την προετοιμασία των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ), την αναγνώρισή τους και την υποβολή των επιχειρησιακών τους σχεδίων δεδομένου ότι μέχρι...

REPORTS

Σε νέα φάση δοκιµασίας εισέρχονται τα γνωστά προγράµµατα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να µην είναι σε θέση...

REPORTS

Με δούρειο ίππο τις εγγυητικές επιστολές αλωνίζει συµβουλάτορας τις δράσεις του ελαιοκοµικού τοµέα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...