Οι ποικιλίες έχουν ανεπαίσθητες μορφολογικές και φυσιολογικές διαφορές μεταξύ τους και παράγουν ομοιογενές προϊόν. Η Χονδρολιά Χαλκιδικής είναι ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και για παραγωγή βρώσιμων ελιών (διπλής χρήσης). Και οι δύο ποικιλίες είναι τέλεια προσαρμοσμένες στο γεωγραφικό περιβάλλον του νομού Χαλκιδικής, όπου καλλιεργούνται σε μία έκταση που καλύπτει περίπου 310.000 στρέμματα (1/3 της καλλιεργούμενης έκτασης του νομού).
Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας «Χονδρολιά Χαλκιδικής» παρουσιάζουν πλούσια φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 5,0 – 5,5 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Χαρακτηρίζονται από μέτρια πικρή γεύση (4,0 – 4,5) και πικάντικη αίσθηση μέτριας-υψηλής έντασης (4,5 – 5,0) με μακρά επίγευση.
Marmaro Olive Oil
Η εταιρεία Marmaro Olive Oil δραστηριοποιείται στον ελαιοκομικό τομέα από το 2017. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Δημήτρης Γαρόφαλλος με σπουδές στη Γεωπονία. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια με ενασχόληση ογδόντα περίπου χρόνων με την ελιά και καλλιεργεί ιδιόκτητο ελαιώνα 50 στρεμμάτων. Πηγή έμπνευσης του brand αποτέλεσε μία από τις περιοχές με το όνομα Marmaro που βρίσκονται οι ελαιοφυτείες, ανάμεσα στα χωριά Καλύβες και Όλυνθος, ενώ η συσκευασία έχει σαφή αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από προϊόντα, αποτελούμενη από τα μονοποικιλιακά: Marmaro EVOO και Marmaro Early Harvest, καθώς και επιτραπέζιες πράσινες ελιές Χαλκιδικής.
Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. ζάχαρη καρύδας (η απλή λευκή βιολογική ζάχαρη)
- 85 γρ. σκόνη κακάο
- 25 γρ. baking powder
- 300 ml γάλα αμυγδάλου
ή γάλα πλήρες - 125 ml εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο MARMARO, ποικιλία «Χονδρολιά Χαλκιδικής» - 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. τριμμένα κολοκυθάκια (στραγγισμένα)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
- Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder σε ένα μπολ.
- Προσθέστε τη ζάχαρη, το γάλα αμυγδάλου, εκχύλισμα βανίλιας και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα . Προσθέστε τα τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν όλα.
- Ψήστε για 25 έως 30 λεπτά.
Σερβίρετε το κέικ αμέσως ζεστό ή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σαλάτα Καρπάτσιο με κολοκύθι
Υλικά:
- 4-5 μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες (εγώ χρησιμοποιώ μαντολίνο) ανθούς κολοκυθιού
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΜARMARO, ποικιλία
«Χονδρολιά Χαλκιδικής» - 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά,
άνηθο και δυόσμο - 100 γρ. μανούρι
- Ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
- Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και απλώστε τα όμορφα πάνω στην πιατέλα στην οποία θα τα σερβίρετε.
- Ανακατέψτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με το λεμόνι και περιχύστε με αυτό τα κολοκύθια. Καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.
- Πριν το σερβίρισμα πασπαλίστε τα με τα μυρωδικά και λίγο αλάτι και τοποθετήστε από πάνω το τυρί σε τρίμμα.
- Γεμίστε τους ανθούς με το υπόλοιπο τυρί και σερβίρετε.
Θεωρία πίσω από τα «γευστικά παντρέματα»
Πηγή αναφοράς είναι το βιβλίο «Manual de cata y maridaje del aceite de oliva» των Marino Uceda, M Paz Aguilera, Isabel Mazzucchelli, που θεωρείται ως το πιο εξειδικευµένο βιβλίο για το pairing του ελαιολάδου. Η θεωρία του αναφέρεται στις εντάσεις του φρουτώδους, πικρού και πικάντικου και σύµφωνα µε αυτή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Χονδρολιάς Χαλκιδικής κατατάσσεται στην κατηγορία: Πολύπλοκα Αρµονικό Φρουτώδες.