Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα δίκτυο γυναικών για το ελαιόλαδο

Ένα επαγγελματικό δίκτυο που γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Jill Myers και μέσα σε δύο χρόνια από την ίδρυσή του αριθμεί 2.200 μέλη από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι το Women in Olive Oil.

της Σοφίας Σπύρου

Πρόκειται για ένα φόρουμ που αναδεικνύει projects, επαγγελματικές επιτυχίες και προσφέρει τη δυνατότητα για να δικτυωθούν άμεσα και γρήγορα επαγγελματίες του χώρου, επιτρέποντας την επικοινωνία και μετάδοση της εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει και βοηθώντας τα μέλη να κάνουν τα επόμενα βήματα στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Είναι δεδομένο ότι παρά τη σημασία που έχει η εργασία των γυναικών στον αγροτικό τομέα, γενικά οι αγρότισσες, και αυτό ισχύει για όλη την Ευρώπη, συχνά ταξινομούνται ως «σύζυγοι των κατόχων» μιας εκμετάλλευσης.

«Το Μάιο του 2020, όταν η οικονομία ακινητοποιήθηκε λόγω πανδημίας, μίλησα με διάφορες γυναίκες που εργάζονται στον κλάδο του ελαιόλαδου και αποφάσισα ότι ήταν σημαντικό να έχουμε ένα δίκτυο που θα μας δίνει ώθηση για να ξεπεράσουμε κοινές δυσκολίες και να εξελιχθούμε επαγγελματικά. Έτσι γεννήθηκε το Women in Olive Oil το οποίο προσέφερε καταρχάς στήριξη, καθοδήγηση και ευκαιρία να μοιραστούμε επαφές παρά την απόσταση που μας χωρίζει. Αυτό που μας ενώνει είναι το κοινό πάθος για το ελαιόλαδο και η διάθεση να δημιουργήσουμε μια εσωτερική κοινότητα όπου οι γυναίκες αισθάνονται ότι υπάρχει ο χώρος να εκθέσουν απόψεις, να μοιραστούν τις προκλήσεις και να λάβουν στήριξη για να κάνουν τα επόμενα βήματα»,  θα πει η Jill Myers.

 

Από όλους τους κλάδους

Μέλη του δικτύου προέρχονται από όλους τους  κλάδους που εκτός από τους παραγωγούς περιλαμβάνει ερευνητές, μεταποιητές, ελαιοτριβείς, δοκιμαστές, εκπαιδευτές, εισαγωγείς αλλά και έμπορους λιανικής.

Στην Ελλάδα σήμερα, όπως θα πει η εθνική συντονίστρια του δικτύου Μαριλένα Καραδήμα στο δίκτυο Women in Olive Oil και συνιδιοκτήτρια της αγροτουριστικής μονάδας «Ευμέλεια», συμμετέχουν 160 γυναίκες. Κεντρικός άξονας της δράσης του δικτύου είναι η επιμόρφωση. Έτσι έχει στο ενεργητικό του τη διοργάνωση κύκλου σεμιναρίου με τίτλο «Από τον Αγρό στη Φιάλη» που ως αντικείμενο είχε την ποιότητα και οργανοληπτική αξιολόγηση, τη φυσικοχημική εξέταση του ελαιόλαδου, τυποποίηση και εμπορία αλλά και την ευεξία και φροντίδα του σώματος κατά τη συγκομιδή με συμβουλές για ασκήσεις Pilates για ζέσταμα των βασικών μυών αλλά και αποθεραπεία του σώματος.

Άλλο σεμινάριο αφορούσε στην καινοτομία με αντικείμενο τη μέτρηση των πολυφαινολών, τη χρήση εργαλείων γεωργίας ακριβείας, την αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδου με laser καθώς και τον προσδιορισμό της γενετικής ταυτότητας ελαιώνων και ελαιόλαδου. Ομιλητές ήταν διακεκριμένα στελέχη από τον πανεπιστημιακό και εκπαιδευτικό κλάδο, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον κεντρικός άξονας του ελληνικού παραρτήματος είναι η δικτύωση με δράση την καμπάνια «Proud to be a woman in olive oil» μες από την οποία προβάλλεται στη σελίδα της διαδικτυακής κοινότητας το προφίλ και πληροφορίες για τη δράση των μελών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.