Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες, ειδικά όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση. Αρκετές έρευνες το έχουν συσχετίσει -μεταξύ άλλων- με μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από νευρολογικές, αναπνευστικές αλλά και άλλου είδους νόσους. Μελέτες που διεξήχθησαν από το μαδριλένικο Πανεπιστήμιο idiPaz, έρχονται να αναδείξουν την ευεργετική του επίδραση (και) ενάντια στο γήρας.
Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν 1896 ηλικιωμένοι, όλοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και άνω των 60 ετών. Τα συμπεράσματα των ερευνητών συμφωνούν στο ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει την πιθανότητα πτώσεων και ατυχημάτων λόγω της σωματικής εξασθένησης που εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Τα πορίσματα αυτά προέκυψαν από την παρατήρηση της σωματικής συμπεριφοράς των μετεχόντων, σε μια διάρκεια 3,5 ετών με βάση τα εξής πέντε κριτήρια: Χαμηλή σωματική δραστηριότητα, μυϊκή αδυναμία, αργή βάδιση, κόπωση, και ακούσια απώλεια βάρους.
Τα κριτήρια αυτά διαμόρφωσαν έναν δείκτη ευθραυστότητας, όπως ορίστηκε στην μελέτη αυτή, ο οποίος αντανακλούσε πόσο επιρρεπής είναι κάθε ηλικιωμένος στα ατυχήματα που αναφέρθηκαν. Οι τιμές αυτού του δείκτη ήταν οι διπλάσιες για όσους ηλικιωμένους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου (12,7 γραμμάρια ημερησίως), εν σχέσει με αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως. Συνεπώς, οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο, παρουσιάζουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να τους συμβεί ένα δυσάρεστο ατύχημα.
Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι οι σχετικές διακυμάνσεις του δείκτη ευθραυστότητας που μαρτυρούν αυτήν την σημαντική προληπτική δράση του ελαιολάδου παρατηρήθηκαν μόνο στις περιπτώσεις του έξτρα παρθένου και του παρθένου ελαιολάδου, και όχι στο κοινό ραφιναρισμένο.