Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ατυχήματα της τρίτης ηλικίας

H κατανάλωση ελαιολάδου καλής ποιότητας φαίνεται να συνδέεται με μείωση πτώσεων ή και άλλων ατυχημάτων σε ηλικιωμένους, τα οποία προκύπτουν από την σωματική αδυναμία που επιφέρει το γήρας.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες, ειδικά όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση. Αρκετές έρευνες το έχουν συσχετίσει -μεταξύ άλλων- με μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από νευρολογικές, αναπνευστικές αλλά και άλλου είδους νόσους. Μελέτες που διεξήχθησαν από το μαδριλένικο Πανεπιστήμιο idiPaz, έρχονται να αναδείξουν την ευεργετική του επίδραση (και) ενάντια στο γήρας.

Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν 1896 ηλικιωμένοι, όλοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και άνω των 60 ετών. Τα συμπεράσματα των ερευνητών συμφωνούν στο ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει την πιθανότητα πτώσεων και ατυχημάτων λόγω της σωματικής εξασθένησης που εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Τα πορίσματα αυτά προέκυψαν από την παρατήρηση της σωματικής συμπεριφοράς των μετεχόντων, σε μια διάρκεια 3,5 ετών με βάση τα εξής πέντε κριτήρια: Χαμηλή σωματική δραστηριότητα, μυϊκή αδυναμία, αργή βάδιση, κόπωση, και ακούσια απώλεια βάρους.

Τα κριτήρια αυτά διαμόρφωσαν έναν δείκτη ευθραυστότητας, όπως ορίστηκε στην μελέτη αυτή, ο οποίος αντανακλούσε πόσο επιρρεπής είναι κάθε ηλικιωμένος στα ατυχήματα που αναφέρθηκαν. Οι τιμές αυτού του δείκτη ήταν οι διπλάσιες για όσους ηλικιωμένους κατανάλωναν τις μικρότερες  ποσότητες ελαιολάδου (12,7 γραμμάρια ημερησίως), εν σχέσει με αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως. Συνεπώς, οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο, παρουσιάζουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να τους συμβεί ένα δυσάρεστο ατύχημα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι οι σχετικές διακυμάνσεις του δείκτη ευθραυστότητας που μαρτυρούν αυτήν την σημαντική προληπτική δράση του ελαιολάδου παρατηρήθηκαν μόνο στις περιπτώσεις του έξτρα παρθένου και του παρθένου ελαιολάδου, και όχι στο κοινό ραφιναρισμένο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.