Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στις 30 Νοεμβρίου η τελετή απονομής των φετινών βραβείων Mario Solinas

Επτά ελαιόλαδα από όλο το κόσμο διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία Mario Solinas, με την τελετή απονομής των βραβείων να έχει προγραμματιστεί για την τελευταία μέρα του Νoεμβρίου στην ισπανική Jaen.

Στις 11 Νοεμβρίου 2022, η Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στο βραβείο ποιότητας Mario Solinas, τον πιο γνωστό διαγωνισμό στον κόσμο για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Επτά εξαιρετικά ελαιόλαδα, οι νικητές των φετινών Βραβείων Ποιότητας Mario Solinas, δοκιμάστηκαν στην εκδήλωση. Αυτά ήταν: ένα ελαιόλαδο από την κατηγορία έντονων πράσινων φρουτώδων που εισήχθη από την Jaén, ένα από την κατηγορία μεσαίων φρουτώδων από την Baena, ένα ελαφρύ φρουτώδες λάδι από την Τυνησία και ένα ώριμο φρουτώδες λάδι από την Ιταλία. Στην κατηγορία μικρών παραγωγών, το νικητήριο ελαιόλαδο προήλθε από την Τυνησία και στην κατηγορία μεγάλων συσκευαστών, το έλαιο προήλθε από την Κόρδοβα. Ας σημειωθεί πως η Αργεντινή ήταν η φετινή νικήτρια στην κατηγορία του νότιου ημισφαιρίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Abdellatif Ghedira καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξήγησε τη σημασία του βραβείου ποιότητας Mario Solinas για τη βελτίωση της ποιότητας των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων που παράγονται παγκοσμίως, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η προβολή του.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Jaime Lillo παρουσίασε τον IOC ως διακυβερνητικό όργανο, τις αποστολές και τους στόχους της και τόνισε τις προσπάθειες των παραγωγών και των συσκευαστών να παράγουν όλο και πιο αρμονικά ελαιόλαδα.

Η Mercedes Fernández Albaladejo, επικεφαλής της μονάδας τυποποίησης και έρευνας του IOC, ανέλυσε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φετινών λαδιών που κέρδισαν. Εξήγησε ότι το βραβείο ποιότητας Mario Solinas είναι ένας μη κερδοσκοπικός θεσμικός διαγωνισμός που διεξάγεται εδώ και 22 χρόνια και είναι ανοιχτός σε παραγωγούς και συσκευαστές και στα δύο ημισφαίρια. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους παραγωγούς, τις ενώσεις παραγωγών και τους συσκευαστές να εμπορεύονται εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με αρμονικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά αυτών των ελαίων. Αυτός ο διάσημος διαγωνισμός ανταμείβει τους συμμετέχοντες για τη δουλειά και τις δεξιότητές τους στην παραγωγή ελαίων υψηλής ποιότητας και επιτρέπει στους καταναλωτές να ανακαλύψουν την πλήρη γκάμα γεύσεων και αρωμάτων που προσφέρουν αυτά τα λάδια.

Ο Andrés Madrigal, ο οποίος πριν από 35 χρόνια ήταν ο σεφ του μοναδικού εστιατορίου ελαιολάδου στον κόσμο εκείνη την εποχή, του El Olivo, τόνισε την ικανότητα αυτού του στολίδι της μεσογειακής διατροφής να βελτιώνει τη γεύση άλλων συστατικών.

Η γευσιγνωσία, η οποία παρουσίασε την ποιότητα των λαδιών που κέρδισαν, συντονίστηκε από τον επικεφαλής της ομάδας γευσιγνωσίας του Εργαστηρίου Αγροτικής Τροφίμων της Κόρδοβα, Plácido Pascual Morales. η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του ισπανικού Υπουργείου Καταναλωτών, Gema Gómez de los Santos· η επικεφαλής της επιτροπής του Κεντρικού Εργαστηρίου Τελωνείων, María del Mar García González· η επικεφαλής της επιτροπής του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Elena Díaz Mejía· και ο επικεφαλής του πάνελ του αγροδιατροφικού εργαστηρίου Imidra, Mariángeles Pérez Jiménez. Όλοι αυτοί οι ειδικοί συμφώνησαν στις αλλαγές στον τομέα του ελαιολάδου, ο οποίος σήμερα παράγει όλο και πιο τέλεια και αυθεντικά λάδια.

Τελετάρχης του πρωινού γευσιγνωσίας ήταν η δημοσιογράφος τροφίμων Concha Crespo. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση απόλαυσαν την εμπειρία και αναγνώρισαν τη σημασία της διάκρισης μεταξύ των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των διαφόρων κατηγοριών έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η τελετή απονομής των βραβείων για τους νικητές του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Jaén στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η τελετή απονομής θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ: https://www.internationaloliveoil.org/what-we-do/chemistry-standardisation-unit/#national-competitions

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (www.internationaloliveoil.org) είναι ο μόνος διακυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο που ενώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. Αυτό το τοποθετεί σε μοναδική θέση ως ένα έγκυρο φόρουμ συζήτησης για θέματα που ενδιαφέρουν τον ελαιοκομικό τομέα. Ιδρύθηκε στη Μαδρίτη (Ισπανία) το 1959 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μεταξύ των πολλών στόχων της είναι η βελτίωση της ποιότητας των ελαιολάδων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.