Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε αγώνα δρόμου η βιομηχανία τροφίμων για αντικατάσταση ηλιέλαιου με ελαιόλαδο στις φόρμουλες των προϊόντων

Μετρά αντίστροφα πλέον ο χρόνος έως ότου το ελαιόλαδο να αντικαταστήσει το ηλιέλαιο από τις συνταγές βαριά μεταποιημένων τροφίμων στην ισπανική βιομηχανία, όπου οι τεχνολόγοι τροφίμων εργάζονται μανιωδώς στα εργαστήριά τους προκειμένου να βρουν τη νέα φόρμουλα για τις συνταγές των προϊόντων αυτών.

του Πέτρου Γκόγκου

Με τις τιμές του ηλιέλαιου και των παρθένων ελαιολάδων, του λαμπάντε και πυρηνέλαιων να βρίσκονται πλέον στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ και η πρόσβαση των βιομηχανιών σε προϊόντα ελιάς διευκολύνεται ιδίως στις ελαιοκομικές επαρχίες της Ευρώπης, η προσαρμογή των συνταγών της βιομηχανίας τροφίμων είναι θέμα χρόνου.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα, βασική πρόκληση σε αυτήν τη φάση είναι το να βρεθεί τρόπος ώστε τα τελικά προϊόντα να μην διαφέρουν από αυτά που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν στο ράφι, με την δυσκολία να έγκειται στον αρωματικό χαρακτήρα των ελαιολάδων έναντι του σχεδόν άοσμου ηλιέλαιου.

Οι πρώτες που υιοθετούν το ελαιόλαδο στις νέες συνταγές είναι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των τηγανιτών, των σνακς και των σαλτσών. Στο πεδίο των τηγανιτών, αν και η εξέλιξη αφορά στην Ισπανία, αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτήν η βιομηχανία τηγανιτής πατάτας στο Βέλγιο, όπου όπως μεταδίδει το Politico, τα αποθέματα των μονάδων που διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα της προτηγανισμένης πατάτας, αρκούν για μερικές -το πολύ 5- εβδομάδες. Συνεπώς, εφόσον βρεθεί λύση στην Ιβηρική και για όσο η αποκλιμάκωση στην αγορά ελαιούχων σπόρων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεν αποκλείεται η ζήτηση για χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα να μεταφερθεί και στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Η εμπειρία των βιομηχανιών της Ισπανίας για αναπροσαρμογή σε τέτοιες αλλαγές, ιδίως των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων, είναι σχετικά πρόσφατη, αφού πριν από μερικά έτη, οι κλάδοι αυτού εκλήθησαν να αντικαταστήσουν το φοινικέλαιο με ηλιέλαιο. Στον τομέα των σνακς πάντως, η αναπροσαρμογή των συνταγών ώστε να αφομοιώνει το τελικό προϊόν τα αρώματα, τη γεύση και το χρώμα του ελαιολάδου, παίρνει χαρακτηριστικά επιβίωσης, αφού το 62% των ηλιέλαιων που αξιοποιεί ο ισπανικός κλάδος προέρχεται από την Ουκρανία.

Εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, θέλουν τη μετάβαση να ολοκληρώνεται εντός τριών έως 10 μηνών, στις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει καμία προεργασία για αξιοποίηση ελαιολάδου στις συνταγές. Ήδη η ζήτηση για ελαιόλαδο από τις βιομηχανίες αυτές, έχει ενισχυθεί πάντως.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

«Αν βασιστούμε στις αξίες της ελαιοκομίας: την Υγεία, τη Γαστρονομία, τον Μεσογειακό Πολιτισμό και το Περιβάλλον, μπορούμε να γίνουμε ακατανίκητοι. Δεν υπάρχει λιπαρή ουσία...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

 του Ηλία Ηλιάσκου Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολλή κουβέντα για το θέμα της ελιάς Καλαμών, την ονομασία της ποικιλίας και τις τιμές της....

REPORTS

Μείωση έως 70% δείχνουν φέτος τα σημάδια στην παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των παγετών, τα δέντρα...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Elaiaskarpos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.