Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την ορεινή ελαιοπαραγωγή με μικρό απότυπωμα ενισχύει η Βarlas Mountainous Olive Groves

Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που ο Νικόλαος Μπάρλας µαζί µε τη σύζυγό του, Αθανασία Λαγοπάτη, και τη µητέρα του Ελένη, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην ορεινή ελαιοπαραγωγή, η οποία, αν και δίνει εξαιρετικά ποιοτικό πρώτη ύλη, τείνει να εκλείψει. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή επιχείρηση «Barlas Mountainous Olive Groves» ήταν το 2016, όταν άρχισε η µετάβαση του ελαιώνα από συµβατική σε βιολογική καλλιέργεια, ακολουθώντας µια φιλοσοφία που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

της Δάφνης Κούτση

Η Μεγαρείτικη ποικιλία ελιάς που καλλιεργούν είναι γνωστή για την ποιότητά της. Οι ελαιώνες της οικογένειας βρίσκονται στον Χάραδρο Κυνουρίας, ένα όµορφο ηµιορεινό χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα, από όπου κατάγεται η οικογένεια Μπάρλα. Προσπάθειες όπως αυτή Βarlas Mountainous Olive Groves αξίζουν αναγνώριση, καθώς αποτελούν ένα υγιές πρότυπο για να αντιστραφεί η γνωστή τάση εγκατάλειψης της ορεινής ελαιοκαλλιέργειας. Η οικογένεια Μπάρλα διαχειρίζεται 35 διάσπαρτα αγροτεµάχια, µε συνολική έκταση πάνω από 100 στρέµµατα, που ξεκινούν από τη θάλασσα και φτάνουν 40 χλµ. µακριά, µέχρι το βουνό. Φέτος, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών και της µεγάλης άνυδρης περιόδου, προκλήθηκαν ζηµιές στον καρπό. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα η ελαιοπεριεκτικότητα να παρουσιάσει σηµαντική µείωση, µε τον καρπό να εµφανίζει µείωση στο µέγεθός του, φθάνοντας το 1/3 του φυσιολογικού, γεγονός που αποδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιµατικών συνθηκών της χρονιάς.

Η ενασχόληση του Νικόλαου Μπάρλα µε την ελαιοκοµία είναι 24ωρη υπόθεση, καθώς προσπαθεί να µοιράσει ηλεκτρονικά γνώσεις για τον κλάδο. Ο ίδιος είναι διαχειριστής της οµάδας «Οι φίλοι της ελιάς» στο Facebook, µε 30.000 και πλέον µέλη.

Μονοποικιλιακό βιολογικό ελαιόλαδο με ιδιαίτερα ήπια γεύση και άρωμα

Η επιχείρηση «Barlas Mountainous Olive Groves» εστιάζει στην παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, ακολουθώντας αποκλειστικά παραδοσιακές µεθόδους καλλιέργειας. Η επιχείρηση στοχεύει σε παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου µε ταυτότητα σε περιορισµένο αριθµό φιάλης. Η συγκοµιδή πραγµατοποιείται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ανάλογα µε την ωρίµανση των καρπών στα διαφορετικά λιοστάσια. Οι ελιές από ποτιστικά ορεινά κτήµατα συγκοµίζονται µήνα Οκτώβριο, αντίστοιχα οι µέσης ωρίµανσης µέχρι 20 Νοεµβρίου και οι ώψιµης ωρίµανσης µέχρι ∆εκέµβρη. Η επιχείρηση κυκλοφορεί το 2025 το µοναδικό ελαιόλαδο από πρώιµη ποικιλία ορεινών ελαιώνων, µε υψηλές πολυφαινόλες και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, σε ειδικό σκούρο µπουκάλι των 500 ml. Παράλληλα, διαθέτει στην αγορά το υψηλής ζήτησης ελαιολάδο µέσης ωρίµανσης σε ασκούς των 5 λίτρων.

Η Barlas Mountainous Olive Groves προσανατολίζεται στην ποιότητα του προϊόντος, καταφέρνοντας να αναδείξει ποικιλοτρόπως την Μεγαρείτικη ελιά, η οποία φηµίζεται για την ήπια γεύση και το άρωµά της. Το προϊόν διακρίνεται για τα εξαιρετικά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, κερδίζοντας για 4η χρονιά το Silver Βραβείο στο Olympia Health & Nutrition Awards. Αυτό που ξεχωρίζει στο ελαιόλαδο των Barlas Mountainous Olive Groves είναι ότι προέρχεται από ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας και παράγεται σε παραδοσιακούς ορεινούς ελαιώνες. Η συγκοµιδή γίνεται µε το χέρι, επιτρέποντας τη διαλογή των καλύτερων καρπών, ενώ µε την πρώιµη συγκοµιδή διασφαλίζεται τη διατήρηση των θρεπτικών του στοιχείων. Τέλος, υπάρχει στενή συνεργασία µε επιλεγµένα λιοτρίβια, ώστε να λαµβάνεται το τελικό προϊόν σε άριστη ποιότητα την ίδια κιόλας µέρα µετά τη συγκοµιδή.

Σχετικά Άρθρα

SPECIALS

Έντεκα εκατοµµύρια ελαιόδεντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους σε περίπου 460 χιλιάδες στρέµµατα και «δένουν» στα κλαριά τους 100.000 τόνους καρπό το χρόνο, που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...