του Γιάννη Πανάγου
Μπορεί τα στοιχεία αγοράς, ειδικά όσον αφορά στο τυποποιημένο και υψηλής υπεραξίας ελαιόλαδο να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχει ο ελληνικός ελαιώνας, ωστόσο η δουλειά βάσης που γίνεται αυτό τον καιρό και θέτει ως στόχο τον επαναπροσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου, είναι σημαντική και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.
Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει να παίρνει σχήμα και μορφή μια συστηματική προσπάθεια, νέων κυρίως παραγωγών, να δώσουν πραγματικά νέα ταυτότητα στο προϊόν, εστιάζοντας τόσο στις γευστικές προσεγγίσεις και την κουζίνα που αυτές μπορούν να υποστηρίξουν, όσο και στα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν με σαφή τρόπο για τις αντιοξειδωτικές – αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, την πολυφαινολική σύνθεσή του και τους ισχυρισμούς υγείας που δύναται να τεκμηριωθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα γενιά παραγωγών, ανακαλύπτει κάθε τόσο, ποικιλίες, παραγωγικές μεθόδους και χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιώνα (ηλικία των δένδρων κ.α.), βάσει των οποίων συντίθεται χρόνο με το χρόνο μια καινούργια γκάμα ελαιολάδων, με ανεκτίμητες θρεπτικές, ιδιότητες και υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτές οι ετικέτες, συσχετιζόμενες πολλές φορές με τη μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και το συμβολισμό της ελιάς, συνιστούν σ’ αυτή τη φάση τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ελαιόλαδου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και δη στις μεγάλες και απαιτητικές αγορές.
Αυτούς τους πρεσβευτές, δηλαδή τις ετικέτες, τα σήματα και τους πρωταγωνιστές που συνθέτουν κάθε τέτοια προσπάθεια, έρχεται να αναδείξει και η φετινή 4η κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 – Ελαίας Καρπός, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στη νέα ταυτότητα που καλείται να φιλοτεχνήσει ο κλάδος του ελαιόλαδου στη χώρα μας. Αυτό το ετήσιο λεύκωμα με τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες προσπάθειες ελαιοπαραγωγών κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.