Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πιο συγκεκριμένα, οι εγχώριες τιμές κυμάνθηκαν γενικώς μεταξύ 3,30€ και 3,70€ ανά κιλό, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ για τις 26 Ιανουαρίου. Η πλειονότητα των κρητικών επωνύμων έξτρα παρθένων ελαιολάδων διατήρησε την ίδια τιμή από την προηγούμενη καταμέτρηση, μια εβδομάδα νωρίτερα. Στην Πελοπόννησο, το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή επίσης ήταν σταθερή σε επώνυμα ελαιόλαδα των Μολάων και του Αιγίου, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως (όπως στην Δυτική Μεσσηνία) οι τιμές έπεσαν (κατά 4,30%), ενώ σε άλλες (όπως της Σπάρτης) αυξήθηκαν (κατά 2.94%).
Όσον αφορά την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η μέση τιμή του αυξήθηκε κατά 0.49%, φτάνοντας τα 4.14€ το κιλό. Ενδεικτικά, σε αρκετές ιταλικές αγορές όπως του Καταντζάρο, της Φότζια, του Λέτσε, και του Τάραντα η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη γύρω στα 4€ το κιλό, ενώ στο Μπάρι ανέβηκε κατά 1,20%.
Στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, την σημαντικότερη ελαιοκομική περιφέρεια της ιβηρικής χώρας, παρατηρήθηκε αύξηση στην ανώτατη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά 7,08%, αλλά και μείωση της κατώτατης τιμής κατά 3,13%. Η μέση τιμή έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ 3,35€ – 3,40€ το κιλό, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται και η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τυνησία.
Παρθένο και λαμπάντε
Αναφορικά με τα επώνυμα εγχώρια παρθένα ελαιόλαδα (οξύτητας 0.9º – 2º) , η τιμή συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2,30€ – 2,70€ το κιλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην Κέρκυρα φτάνει τα 2.90€/κιλό. Αντίστοιχα, το βιομηχανικό ελαιόλαδο με οξύτητα που υπερβαίνει τους δύο βαθμούς, κοστολογείται γύρω στα 2,20€/κιλό, αν και στην Κέρκυρα φτάνει τα 2,60€/κιλό.
Στην Ισπανία, οι μέσες τιμές για το παρθένο και το βιομηχανικό ελαιόλαδο είναι 3.10€/κιλό και 2.95€/κιλό αντίστοιχα.
Τα έξοδα καλλιέργειας και η στάση των παραγωγών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων αποτελεί πονοκέφαλο για τους Έλληνες παραγωγούς, αρκετοί εκ των οποίων τηρούν στάση αναμονής και δεν διαθέτουν ακόμα το ελαιόλαδό τους. Περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να το πουλήσουν σε καλύτερη τιμή για να αντισταθμίσουν τα ενισχυμένα έξοδα, ενώ στον αντίποδα οι έμποροι δείχνουν διάθεση να ρίξουν τις τιμές του στην αγορά και εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να το αγοράζουν ως τότε.
Δημιουργείται λοιπόν στασιμότητα στην αγορά, καθώς οι τρέχουσες τιμές αξιολογούνται ως χαμηλές από τους παραγωγούς σε σύγκριση με την γενικευμένη άνοδο που παρατηρείται στο κόστος παραγωγής. Αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ελαιοκομικές χώρες, όπως η Ισπανία.