του ∆ηµήτρη Αδαµίδη
Η επίσκεψη περιλαµβάνει παρουσίαση του Κτήµατος Μιχελή και της καλλιέργειας ελιάς, της γηγενούς ποικιλίας Μάκρης, σε πρώτο στάδιο, έτσι ώστε να γνωρίσει ο επισκέπτης µέρος της γης µας. Όλα ξεκινούν από το έδαφος, τη γη, την αρχή των πραγµάτων και της δηµιουργίας. Να βλέπει τα αγέρωχα δέντρα της Μάκρης και να αφουγκράζεται την ιστορία του τόπου µας. Να µυρίζει τη φύση και να βρίσκει αντίστοιχα αρώµατα στα προϊόντα που παράγουµε. Αυτό αποτελεί τον ορισµό της επιτυχίας για εµάς.
Ξενάγηση στο διφασικό σύγχρονο ελαιοτριβείο της οικογένειάς µας, µε εξαγωγή «εν ψυχρώ» καθώς και των σταδίων επεξεργασίας των ελαιόκαρπων ως φυσικές επιτραπέζιες ελιές. Στόχος µας παραµένει η ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας Μάκρης σε όλο της το φάσµα, γευστικό και αρωµατικό! Γαστρονοµικού ενδιαφέροντος τελικά προϊόντα µαρτυρούν τον αγώνα που καταβάλουµε για το ιδιαίτερο και το φυσικό».
Ισορροπία γευστικών χαρακτηριστικών
Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας «Μάκρης», η καλλιέργεια της οποίας εντοπίζεται στην περιοχή του ∆ήµου Αλεξανδρούπολης του Νοµού Έβρου, αναδύουν κοµψά αρώµατα καλοκαιρινών λουλουδιών και διακρίνονται για την καθαρή, µεταξένια γεύση τους. Παρουσιάζουν πλούσια φρουτώδη αρώµατα, που κινούνται γύρω στο 5,0 – 5,5 στη δεκάβαθµη κλίµακα έντασης µε άριστα το δέκα (10,0). Χαρακτηρίζονται από ντελικάτη πικρή γεύση (3,5 – 4,0) και πικάντικη αίσθηση µέτριας έντασης (4,0 – 4,5). Εντυπωσιάζουν µε την καλή ισορροπία των γευστικών τους χαρακτηριστικών. Οι νότες που διακρίνονται αντιστοιχούν τόσο σε πράσινα αρώµατα: λουλούδια, µήλο, πράσινο αµύγδαλο, όσο και σε πιο ώριµα, τροπικά φρούτα και χαµοµήλι.
Με στοιχεία από την Oliverse