Η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα και τη γεύση του ελαιολάδου. Στους οικογενειακούς ελαιώνες Φάκλαρη, οι ελιές συλλέγονται με συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων που προστατεύουν το δέντρο και δεν τραυματίζουν τον καρπό, εξασφαλίζοντας όχι μόνο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αλλά και καλύτερη καρποφορία του ελαιόδεντρου στο μέλλον.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα αδέλφια Θεόδωρος και Ζώης Φάκλαρης, που ίδρυσαν το πρώτο τους ελαιοτριβείο στο Σκαφιδάκι το 1973, «Το μυστικό πίσω από ένα καλό ελαιόλαδο βρίσκεται στη συγκομιδή των ελιών, που για μας αρχίζει μόνο όταν ο καρπός είναι έτοιμος, όταν βρίσκεται δηλαδή στο άριστο στάδιο της ωρίμανσής του. Τότε είναι που οι ελιές φθάνουν στο υψηλότερο σημείο ισορροπημένης περιεκτικότητας σε χυμό και δίνουν το πιο ποιοτικό και αρωματικό ελαιόλαδο.»