Η υψηλή ανταγωνιστικότητα που πλαισιώνεται η τυνησιακή παραγωγή, θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν μόνιμο παράγοντα πίεσης των τιμών στα ευρωπαϊκά παραγωγικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας τα τελευταία χρόνια προωθεί και ενισχύει τις αρδευόμενες καλλιέργειες που μπορούν να προσφέρουν σταθερή παραγωγή, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες. Οι αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στην Τυνησία από 40.000 εκτάρια σε 100.000 εκτάρια, παράγοντας μεταξύ 80 και 100.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι αρδευόμενες φυτείες θα μπορούσαν να παρέχουν σχεδόν το 80% της ελαιοκομίας.
Γενικότερα, το ελαιόλαδο αποτελεί ένας από τους κύριους πυλώνες της τυνησιακής οικονομίας καθώς παρέχει εισόδημα σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Επίσης αποτελεί το κύριο εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν, και πολύτιμη πηγή συναλλάγματος. Η καλλιέργεια της ελιάς προσφέρει απασχόληση σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα παραγωγικών δομών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 57% του συνολικού αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο κλάδος του ελαιολάδου και των παραγώγων του είναι ένας από τους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας της Τυνησίας, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της χώρας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% της συνολικής αξίας της τελικής γεωργικής παραγωγής. Το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου αντιπροσωπεύει το 50% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών, το 5,5% των συνολικών εξαγωγών και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος σε ξένο νόμισμα για τη χώρα. Ο κλάδος της ελιάς (ελαιοκαλλιέργεια συν ελαιοβιομηχανία) υποστηρίζει, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα και παρέχει 34 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες ετησίως, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το 20% της αγροτικής απασχόλησης.
Επίσης, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για τους κινδύνους που απειλούν την ελαιοπαραγωγή κυρίως σε ότι αφορά την πρόληψη των ασθενειών και της απειλής της ελαιοπαραγωγής από το καταστροφικό βακτήριο «Xylella fastidiosa» που μαστίζει την Ιταλία και απειλεί τους ελαιώνες της Μεσογείου. Όσον αφορά την πρόοδο μιας εν εξελίξει εθνικής εκστρατείας για την καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, προγραμματίζεται κάθε χρόνο σχέδιο φυτουγειονομικής προστασίας εκατομμυρίων ελαιόδεντρων.
Ολόκληρη η έκθεση για την ελαιοκαλλιέργεια στην Τυνησία διαθέσιμη εδώ