Για τα extrissimma ελαιόλαδα από Κορωνέικη ποικιλία, το εµπόριο πληρώνει µέχρι 4,90 ευρώ στη Λακωνία, δηλαδή την ίδια τιµή µε την οποία εγκαινίασε την τρέχουσα εµπορική περίοδο η συµφωνία Αγίων Αποστόλων και της εταιρείας από την Τοσκάνη, Alta Maremma τον περασµένο Σεπτέµβριο, για τα εκλεκτά και δυσεύρετα αγουρέλαια της Αθηνοελιάς. Με άλλα λόγια, αν και στις εβδοµάδες που µεσολάβησαν ακούστηκαν τιµές κοντά στα 5,20 ευρώ σε κατά τόπους ελαιοτριβεία της Λακωνίας, η αγορά κατάφερε να διατηρήσει την τιµή εκκίνησης και για τη βασική «λαδιά» που ξεκίνησε να βγαίνει τις τελευταίες ηµέρες.
Άλλωστε, ήταν αναµενόµενο ότι η λεγόµενη πίεση της συγκοµιδής, θα φρέναρε κάπως την ανοδική πορεία που ακολούθησε µε αποφασιστικότητα η αγορά ήδη από τα µέσα του καλοκαιριού.
Τις τελευταίες ηµέρες του Νοεµβρίου λοιπόν, παρατηρείται µια στασιµότητα ως προς τις τιµές, τόσο στα εγχώρια εµπορικά κέντρα, όσο και σ’ αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριµένα, η µέση τιµή για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Ισπανία, βρίσκεται στα 4,94 ευρώ το κιλό, εδώ και δύο εβδοµάδες (µε µια µικρή διόρθωση 10 λεπτών προσωρινά). Η µέγιστη τιµή στην Ισπανία προσεγγίζει τα 5,50 ευρώ, ενώ η ελάχιστη, τα 4,50 ευρώ. Στην Ιταλία, δεν παρουσιάζεται κάποια αξιοσηµείωτη µεταβλητότητα, µε εξαίρεση κάποια ιδιαίτερα ΠΟΠ ελαιόλαδα, όπως αυτό της περιοχής Brisighella, που µε αύξηση 23,8% βρίσκεται στα 26 ευρώ. Πρόκειται όµως για ένα ελαιόλαδο, που όπως φαίνεται και από την τιµή του, δεν είναι ενδεικτικό των ισορροπιών στην αγορά. Πιο ενδεικτική, είναι η τιµή για τα συµβατικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στο Μπάρι, που στις 22 Νοεµβρίου κατέγραψαν µια αύξηση 1,7% και πλέον διαπραγµατεύονται στα 5,93 ευρώ το κιλό. Τα ελαιόλαδα ΠΓΕ Τοσκάνη, υποχώρησαν ελαφρώς κατά 0,6% στο εµπορικό κέντρο της Σιένα, µε την τιµή τους να διαµορφώνεται στα 8,96 ευρώ το κιλό.
Αν υπάρχει κάποια κόκκινη σηµαία στην αγορά, τη δεδοµένη περίοδο, αυτή σχετίζεται µε τα αποθέµατα έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ιταλία, που σύµφωνα µε την Frantoi Italia, είναι αυξηµένα κατά 49% αυτή την περίοδο, συγκριτικά µε την αντίστοιχη περσινή. Βέβαια, µε την ευρωπαϊκή παραγωγή µειωµένη κατά τουλάχιστον 25%, προς το παρόν η παράµετρος αυτή, δεν φαίνεται ικανή να λειτουργήσει επιβαρυντικά ως προς τις τιµές. Άλλωστε, η µέτρηση αυτή, προέρχεται από την Οµοσπονδία Ελαιοτριβέων και Εµφιαλωτών της Ιταλίας και είναι γνωστή εδώ και µήνες η γραµµή τους περί συγκράτησης των τιµών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κάτω από το επίπεδο των 6 ευρώ το κιλό.
Αν στις ευρωπαϊκές αγορές, η προσπάθεια συγκράτησης των τιµών είναι ο κανόνας, στην Τυνησία, τις τελευταίες εβδοµάδες καταγράφεται αύξηση 7%, µε τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να προσεγγίζουν τα 4,75 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή ελαιολάδου εκεί, αναµένεται να φτάσει τους 200.000 τόνους την ελαιοκοµική περίοδο 2022/2023, σύµφωνα µε τον Εθνικό Οργανισµό Ελαιολάδου της χώρας.. Η παραγωγή θα είναι µειωµένη κατά 20% σε σύγκριση µε το απόθεµα των 240.000 τόνων που αποκτήθηκε κατά την προηγούµενη εσοδεία. Σηµειώνει επίσης πτώση 22% σε σύγκριση µε τον πενταετή µέσο όρο παραγωγής που εκτιµάται στους 257.000 τόνους µεταξύ 2016 και 2021.