Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Athena IOOC, καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο το Laconiko

Τα μετάλλια και τα ειδικά βραβεία του 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου, Athena IOOC, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου. Η τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ως κορυφαίο ελληνικό ελαιόλαδο διακρίθηκε το Laconiko από την ομώνυμη εταιρεία, το οποίο παρασκευάζεται από Κορωνέικη και τιμήθηκε παράλληλα ως το παγκοσμίως καλύτερο ελαιόλαδο με βάση τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Athena για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων έχει ως εξής:

Τα συνολικά αποτελέσματα και τα Ειδικά Βραβεία της 10ης και επετειακής διοργάνωσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2025 στα Χανιά Κρήτης, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου, στις 12:00, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου είναι διαθέσιμα προς όλους.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε φέτος 49 Διπλά Χρυσά Μετάλλια (τα 9 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 171 Χρυσά Μετάλλια (τα 50 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 115 Αργυρά Μετάλλια (τα 61 σε ελληνικά ελαιόλαδα) και 84 Χάλκινα Μετάλλια (τα 55 σε ελληνικά ελαιόλαδα). Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μετά από συγκριτική επαναξιολόγηση των ελαιολάδων που έλαβαν Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, κορυφαίο ελαιόλαδο (Best of Show) του διαγωνισμού αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ένα ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια, το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα) της εταιρείας Marcum Olive.

Στα Ειδικά Βραβεία ξεχωρίζει εκείνο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, που απονεμήθηκε στο Laconiko, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, από την ποικιλία Κορωνέικη. Το ελαιόλαδο αυτό τιμήθηκε και ως το παγκοσμίως καλύτερο από Κορωνέικη, την πιο εμβληματική ελληνική ποικιλία ελιάς και τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο.

Ειδικά Βραβεία για άλλες σημαντικές ελληνικές ποικιλίες:

  • Κολοβή: Polykarpos Dimitra, από τη Λέσβο.
  • Λιανολιά Κερκύρας: Mavroudis Au Premium, της εταιρείας Μαυρούδης Corfu Family Olive Oil, από την Κέρκυρα.
  • Μανάκι: Liogēnnito Μανάκι, από την Αργολίδα.
  • Μεγαρίτικη: Maleas Estate Organic Monovarietal Megaritiki, από τη Δράμα.
  • Τσουνάτη: Pamako Premium Mountain Organic Monovarietal Tsounati, από τα Χανιά, της εταιρείας Ανδρουλάκης Ευτύχιος.
  • Χονδροελιά Χαλκιδικής: Thallon, από τη Χαλκιδική.

Ειδικά Βραβεία για τα καλύτερα ελαιόλαδα ανά περιοχή της Ελλάδας:

  • Θράκη: Ages Βιολογικό, ποικιλίας Μάκρης, από την Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργύρη Κελίδη.
  • Μακεδονία: Άργιλος V Fruity, από Πετροελιά & Λευκολιά Σερρών (50%-50%), της εταιρείας Άγκριστον.
  • Ήπειρος: Ποίημα Βιολογικό Κασσωπαία Χώρα, από Λιανολιά Πρεβέζης, της Poiema Organic Olive Oil.
  • Νησιά Ιονίου: Mavroudis Au Premium (βραβεύτηκε και ανά ποικιλία, όπως πιο πάνω).
  • Θεσσαλία: Patistis Organic, από την ποικιλία Αμφίσσης, των Ελαιώνων Πατιστής.
  • Στερεά Ελλάδα: Κτήμα Τομπάζη, ποικιλίας Κορωνέικη, από την εταιρεία Ελαιώνες Τομπάζη.
  • Πελοπόννησος: Laconiko (βραβευμένο και σε άλλες κατηγορίες).
  • Νησιά Αιγαίου: Olvia Βιολογικό, από Αδραμιτινή 80% & Κολοβή 20%, της εταιρείας Τζωρτζής Μιχαήλ.
  • Κρήτη: Terra Creta Grand Cru, 100% Κορωνέικη Χανίων, της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας ήταν το Olive Poem, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, ενώ καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Laconiko Citrus Habanero, αρωματισμένο με μοσχολέμονο και πιπεριά χαμπανέρο.

Ο φετινός διαγωνισμός σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, με 640 δείγματα ελαιολάδου από 25 χώρες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, περίπου τα μισά δείγματα (305) προήλθαν από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 52,5% από 24 χώρες Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής και Αφρικής και από τα δύο ημισφαίρια. Η Ισπανία πρωταγωνίστησε, με το 14,5% των συνολικών συμμετοχών. Ακολούθησαν οι Τουρκία (7,5%), Ιταλία (6%), Πορτογαλία (5%), Ισραήλ (4,5%) και ΗΠΑ (3%). Η 30μελής κριτική επιτροπή, από 20 διεθνείς κριτές από 13 χώρες και 10 Έλληνες, προσέδωσε και φέτος κύρος και αξιοπιστία στη διαδικασία αξιολόγησης. Η φετινή χρονιά ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο ποιότητας και τη γεωγραφική ποικιλομορφία των δειγμάτων, στοιχεία που κάνουν τον ATHENA διεθνές σημείο αναφοράς στην ελαιοκομία. Αξιοσημείωτο (και ενδεικτικό της παγκόσμιας εξάπλωσης της ελαιοκαλλιέργειας) είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στον ATHENA συμμετείχαν φέτος ελαιόλαδα από το Ουζμπεκιστάν, το Μαυροβούνιο και τη Μαλαισία.

Τα Χανιά και οι όμοροι Δήμοι, με την αιώνια σχέση τους με την ελιά και το ελαιόλαδο, αποτέλεσαν ιδανικό περιβάλλον για τη φετινή, επετειακή διοργάνωση. Η φιλοξενία, η αυθεντικότητα του τόπου και η ελαιοκομική τους κληρονομιά άφησαν ανεξίτηλες εντυπώσεις στους κριτές και στην τοπική κοινωνία. Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η «Έκθεση Τοπικών Ελαιολάδων» και η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Εξάγω Ελαιόλαδο» ενίσχυσαν περαιτέρω τον εξωστρεφή χαρακτήρα και τη στήριξη των παραγωγών που χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό.

Η αυλαία του ATHENA 2025 θα πέσει με την Τελετή Απονομής Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, παρουσία Ελλήνων και ξένων ελαιοπαραγωγών. Κατά τη διάρκειά της θα ανακοινωθεί και η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση του διαγωνισμού, το 2026.

Ο φετινός διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ ήταν το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας σε οργανωτικό επίπεδο όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που εμπλέκονται με το ένα ή τον άλλο τρόπο με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, Επιμελητήριο Χανίων, Δήμοι Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων, Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου η πρώτη δράση υποδοχής και ενημέρωσης των 30 διεθνών κριτών του διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition», ο οποίος...

Food Insider

Στην παραγωγή ενός νέου προϊόντας ελιάς Καλαμών χαμηλής αλατότητας με υποκατάσταση του αλατιού κατά 50% από χλωριούχο κάλιο ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός...

Food Insider

Την διάκριση Platinum απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Berlin Gooa το εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Amazona» της Styliana Platinum Olive Oil.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις για τον Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC), τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...