Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αισιοδοξία για 1,5 εκατ. τόνους ελαιοπαραγωγή στην Ισπανία για πρώτη φορά με στοιχεία

Μπορεί με βάση τις εκτιμήσεις του USDA, ιταλικών ΜΜΕ αλλά και ενός σεβαστού αριθμού γεωπόνων, να αποκλείεται ο διπλασιασμός της ισπανικής παραγωγής μέσα σε ένα έτος, ωστόσο αξίζει να καταγραφεί μεταξύ άλλων η ανάλυση του επαγγελματία Rafael Navarro Garcia η οποία συνοδεύεται από μετεωρολογικά στοιχεία και βλέπει σοδειά 1,4-1,5 εκατ. τόνων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο πολύπειρος γεωπόνος και επί πολλά χρόνια σύμβουλος στη διαχείριση ελαιώνων σε όλη τη χώρα, προβλέπει μια παραγωγή που θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις αλλά δεν θα διαμορφωθεί πάνω από 1,5 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι κύριες παραγωγικές περιοχές της Ανδαλουσίας είχαν βροχοπτώσεις μεταξύ κανονικών ή ελαφρώς κάτω του μέσου όρου. Σημειώνεται εδώ εκ μέρος του συντάκτη πως οι βροχές αυτές ήρθαν όμως μετά από δύο χρόνια σοβαρού θερμικού στρες και καταπόνησης.

Τα φρέσκα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου που δημοσιεύτηκαν 4 Ιουλίου, λένε πως οι βροχές σωρευτικά από 1 Οκτωβρίου 2023 έως 2 Ιουλίου 2024 είναι πάνω από το μέσο όρο στο δυτικό μισό και το εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα και στο δυτικό μισό των Πυρηναίων, μαζί με το βόρειο τμήμα της Αραγονίας, με εξαίρεση μια λωρίδα κατά μήκος της Αστούριας και της Κανταβρίας και το νότιο και ανατολικό μισό της Ανδαλουσίας.

Το «Reino del Picual», ή αλλιώς βασίλειο της ποικιλίας Picual, έχει δεχτεί πολύ λίγες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο που δεν βοηθάει ώστε να ξεδιπλώσει το 100% η καρποφορία. Να σημειωθεί εδώ πως όλα τα ξερικά ελαιόδεντρα Picual  δεν έχουν δεχθεί σημαντικές βροχοπτώσεις από το Πάσχα.

Ο Rafael Navarro Garcia, ο οποίος κάθε χρόνο βγάζει τις δικές του προβλέψεις, τοποθετεί την ισπανική σοδειά γύρω στους 1,5 εκατ. τόνους, περίπου 250.000 τόνους πάνω από τις περισσότερες προβλέψεις (εκτός Ισπανίας).

Aκόμα πιο αισιόδοξος δείχνει να είναι ο οικονομολόγος, συγγραφέας και καθηγητής Gonzalo Bernandos, ο οποίος σε δική του ανάλυση, θεωρεί πως η Ισπανία θα ξεπεράσει εύκολα τους 1,5 εκατ. τόνους, με δυνατότητα ακόμα και για χρονιά ρεκόρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εκτιμήσεις του καθηγητή Juan Vilar, ο οποίος δήλωσε πως «η ισπανική παραγωγή θα ξεπεράσει τους 1,4 εκ. τόνους, με νέο στόχο τους 1,6 εκ τόνους. Παράλληλα η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. τόνους, με νέο στόχο τα 3,3 εκατ».

ΥΣ. Ο συντάκτης θεωρεί πως τα νούμερα αυτά είναι υπεραισιόδοξα, καθώς τα ελαιόδεντρα έχουν υποστεί σημαντική καταπόνηση την τελευταία διετία και δεν θα επιστρέψουν έτσι εύκολα στα νούμερα αυτά μέσα σε μια χρονιά, όμως είναι σημαντικό το πλήθος των εκτιμήσεων και η αξιοπιστία των μετεωρολογικών δεδομένων από τα οποία συνοδεύονται.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη φιλοξένησε την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, την 63η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι και...

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.