Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ελαιόλαδο ενισχύει την αντικαρκινική δράση των λαχανικών

Η περιεκτικότητα των λαχανικών σε σε φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά αυξάνεται όταν σοταρίζονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο αντί να βράσουν σε σκέτο νερό ή στον ατμό.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την σύγκριση λαχανικών που έβρασαν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με λαχανικά που έβρασαν σε σκέτο νερό ή σε ένα μείγμα νερού και ελαιολάδου, μια διαδικασία η οποία έγινε στα πλαίσια μελέτης που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Food Chemistry.

H έρευνα διενεργήθηκε από ερευνητές από την Ισπανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι λαχανικά όπως οι κολοκύθες, οι πατάτες, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία όταν μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο, παρά με τους άλλους δύο τρόπους. Αυξημένη επίσης θρεπτική αξία έχουν τα λαχανικά που μαγειρεύονται στο μείγμα, καθώς μερικά από τα συστατικά του ελαιολάδου περνούν στα λαχανικά μέσω του νερού, με τα ποσοστά τους πάντως να είναι μειωμένα εν σχέσει με όταν μαγειρεύονται αποκλειστικά σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, συστατικά όπως η ελαιοευρωπαϊνη, η πινορεσινόλη, η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη αλλά και φυτικές φαινολικές ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ και η ρουτίνη εντοπίζονταν σε μεγαλύτερο βαθμό στα λαχανικά μετά το βράσιμο τους σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες του πρόσφατου παρελθόντος έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν στα λαχανικά και έχουν αντικαρκινική δράση, απορροφώνται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό όταν η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ιδιαίτερες γευστικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, είναι ένας ακόμα λόγος προκειμένου να συνοδεύουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Ο «άνοστος» χαρακτήρας που έχουν αρκετές σαλάτες, μπορεί να διορθωθεί με μία τόσο απλή προσθήκη, η οποία έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...