Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την σύγκριση λαχανικών που έβρασαν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με λαχανικά που έβρασαν σε σκέτο νερό ή σε ένα μείγμα νερού και ελαιολάδου, μια διαδικασία η οποία έγινε στα πλαίσια μελέτης που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Food Chemistry.
H έρευνα διενεργήθηκε από ερευνητές από την Ισπανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι λαχανικά όπως οι κολοκύθες, οι πατάτες, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία όταν μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο, παρά με τους άλλους δύο τρόπους. Αυξημένη επίσης θρεπτική αξία έχουν τα λαχανικά που μαγειρεύονται στο μείγμα, καθώς μερικά από τα συστατικά του ελαιολάδου περνούν στα λαχανικά μέσω του νερού, με τα ποσοστά τους πάντως να είναι μειωμένα εν σχέσει με όταν μαγειρεύονται αποκλειστικά σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, συστατικά όπως η ελαιοευρωπαϊνη, η πινορεσινόλη, η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη αλλά και φυτικές φαινολικές ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ και η ρουτίνη εντοπίζονταν σε μεγαλύτερο βαθμό στα λαχανικά μετά το βράσιμο τους σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες του πρόσφατου παρελθόντος έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν στα λαχανικά και έχουν αντικαρκινική δράση, απορροφώνται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό όταν η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Οι ιδιαίτερες γευστικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, είναι ένας ακόμα λόγος προκειμένου να συνοδεύουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Ο «άνοστος» χαρακτήρας που έχουν αρκετές σαλάτες, μπορεί να διορθωθεί με μία τόσο απλή προσθήκη, η οποία έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
