Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το brand name Ελλάδα πεδίο υπεραξίας για εξαγωγές επώνυμου έξτρα παρθένου

Ισπανία και Ιταλία διατηρούν δεσπόζουσα θέση στη βρετανική αγορά ελαιόλαδου, καθώς το εξαγωγικό δυναµικό τους, τόσο σε επίπεδο µεγέθους παραγωγής (Ισπανία), όσο και σε επίπεδο brand name (Ιταλία), υπερτερεί σαφώς του αντίστοιχου ελληνικού, που συνεχίζει να πωλείται χύδην.

Ωστόσο, το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση του Βρετανού καταναλωτή ως συνώνυµο υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, µε αποτέλεσµα την αυξανόµενη αναγνωρισιµότητά του. Αυτά αναφέρει έρευνα αγοράς της πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, σύµφωνα µε την οποία σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού ελαιόλαδου στο Ηνωµένο Βασίλειο έπαιξε η γαστρονοµική έκρηξη που σηµειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα και στα µεγάλα αστικά κέντρα του ΗΒ τα τελευταία χρόνια, η οποία, µεταξύ άλλων, ανέδειξε το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό της µεσογειακής διατροφής. Ενδεικτικό είναι ότι, το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στο ΗΒ σχεδόν διπλασίασαν την αξία τους (+85%), ενώ αυξήθηκαν σηµαντικά και οι εισαγόµενες ποσότητες (+30%).

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην κατηγορία ήταν καλύτερες από της Ιταλίας, της οποίας οι εξαγόµενες ποσότητες µειώθηκαν, µε τις απώλειές τους να καρπώνονται Ελλάδα και Ισπανία. Ωστόσο, καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να πωλείται χύδην, να αναµιγνύεται µε λάδι άλλης προέλευσης και να συσκευάζεται σε µεγάλες ελαιοπαραγωγούς και έµπειρες εξαγωγικά χώρες όπως (Ιταλία), η παρουσία του στη βρετανική αγορά µέσω άλλων επωνυµιών δεν µπορεί να καταγραφεί. Επιπλέον, το brand name της Ελλάδας, ως χώρας-παραγωγού ποιοτικών προϊόντων (κρασί, λάδι, µέλι), έχει πλέον αναδειχθεί, προσδίδοντας στα προϊόντα µεγαλύτερη προστιθέµενη αξία. Μάλιστα, η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ και η έµφαση σε βιολογικά ελαιόλαδα, αποτελεί την πλέον κατάλληλη στρατηγική για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς στη συγκεκριµένη αγορά.

Σύµφωνα µε την έρευνα, στις προοπτικές στη βρετανική αγορά ελαιολάδου, αναµένονται οι ακόλουθες τάσεις:

  • Τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας θα κυριαρχούν, µε προτίµηση για µεγαλύτερες, πιο οικονοµικές συσκευασίες.
  • Για τα επώνυµα προϊόντα, που απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήµατα, προτιµητέες θα είναι συσκευασίες µε εύκολο τρόπο δοσοµέτρησης και ελέγχου της πρόσληψης θερµίδων.
  • Η επιρροή των διαµορφωτών κοινής γνώµης στην προώθηση ελαιολάδου παραµένει σηµαντική για την τοποθέτηση συγκεκριµένων brand names σε ανώτερη τιµολογιακή κατηγορία.
  • Η γήρανση του πληθυσµού και η στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή θα αυξήσουν τη ζήτηση προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πολύτιμα μαθήματα πήρε ο ελαιοκομικός τομέας από την εμπειρία της 2022/23 και της 2023/24, με την κατά κεφαλή κατανάλωση να υποχωρεί μόλις στο 10%...

REPORTS

Στην υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού που θα αποσαφηνίζει τη μεθοδολογία δειγματοληψίας στο ελαιόλαδο και θα διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο όσον αφορά τα κριτήρια ταξινόμησης...

REPORTS

Επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα και παρατεταμένη υγρασία έχουν ακρωτηριάσει την παραγωγή ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να βάζουν το λιθαράκι...

REPORTS

Ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο και τη μαργαρίνη παρουσιάζεται η νέα φόρμουλα για επάλειψη με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έρχεται...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.