Η Sultana, η νέα ποικιλία ελιάς για φάρμες υψηλής πυκνότητας που κυκλοφορεί από την Κόρδοβα, είναι ήδη πραγματικότητα και παρουσιάστηκε στο Παλάτι των Συνεδρίων και Εκθέσεων της Κόρδοβα. Ένα έργο που γεννήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα (UCO) και της εταιρείας Balam Agriculture, η οποία θα είναι ο μοναδικός προμηθευτής για την Ευρώπη που μπορεί να εμπορεύεται και να πολλαπλασιάζει αυτήν την ποικιλία ελαιών για τα επόμενα 30 χρόνια.
Μετά από «περισσότερους από 3.000 γενοτύπους» που μελετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η Sultana είναι ήδη μια ποικιλία ελαιών που, όπως εξήγησε ο διευθυντής ανάπτυξης επιχειρηματικότητας της Balam Agriculture, Juan Carlos Cañasveras, είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης της Arbosana, ως θηλυκού γονέα, και της Sikitita, ως αρσενικού γονέα, η οποία, αντίστοιχα, αποτελεί το αποτέλεσμα άλλης διασταύρωσης μεταξύ των ποικιλιών Picual και Arbequina.
Το έργο παρουσιάστηκε σε περισσότερους από 200 καλεσμένους από διάφορες σημαντικές εταιρείες στον γεωργικό τομέα, τραπεζικούς φορείς και αντιπροσώπους του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, με σκοπό να γνωστοποιηθεί η Sultana, που «θα είναι η ποικιλία που θα κυριαρχήσει στον ελαιώνα υψηλής πυκνότητας». Αυτό έχει επισημανθεί από τον Cañasveras, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αυτή η ελιά ξεχωρίζει για την «καλή της απόδοση που υπερβαίνει αυτή των υπόλοιπων ποικιλιών», καθώς και για το γεγονός ότι είναι «πρώιμη, εύκολη στην συγκομιδή για ένα ευρύ χρονικό διάστημα κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο αφού είναι ανθεκτική στο κρύο και με μικρό κόστος κλαδέματος».
«Η Sultana συνδυάζει ό,τι αναζητάτε σε μια ποικιλία για την καλλιέργεια υψηλής πυκνότητας», συνέχισε ο αναπτυξιακός διευθυντής, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχουν διεξαχθεί πολλές δοκιμές αυτής της ποικιλίας σε στις επαρχίες της Extremadura και της Ανδαλουσίας, όπως η Σεβίλλη, το Cádiz και η Jaén – εκτός από την Κόρδοβα, όπου ξεκίνησε το έργο – ακόμη και στην Πορτογαλία.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Balam Agriculture, η Sultana έχει ήδη αρχίσει να φυτεύεται σε εμπορικές φάρμες και από το επόμενο έτος θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους αγρότες σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φυτά κάθε χρόνο, μιας ποικιλίας που θα επικρατήσει τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και που θα επιτρέψει να φέρουμε το όνομα της Κόρδοβα με τη Sultana σε όλο τον κόσμο».
Ο Cañasveras έχει επισημάνει ότι «σε έναν ελαιώνα υψηλής πυκνότητας, είναι φυσιολογικό να πάρετε 2.000 κιλά λαδιού, και με τη Sultana αυτό θα επιτευχθεί τα πρώτα χρόνια». Ένα σημαντικό άλμα στον κλάδο που θα επιτρέψει στον αγρότη «να μειώσει τα κόστη παραγωγής του». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η τελική τιμή του ελαιολάδου θα μειωθεί, επειδή, όπως δήλωσε με λύπη ο επιχειρηματίας, «η τρέχουσα αύξηση των τιμών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ξηρασία.»
«Αυτό που προσφέρει η Sultana είναι η καινοτομία στο κοινό της έργο, η διαφοροποίηση σε μια ποικιλία που αφήνει τις δύο κυρίαρχες ποικιλίες στην αγορά, που είναι η picual και η arbequina, και η αισθητική ποιότητα, κάτι στο οποίο θα προσελκύσει πολύ προσοχή και προβλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για εσάς», διευκρίνισε ο ειδικός γευσιγνώστης ελαιολάδου, José Antonio Torres, ο οποίος τόνισε «τις αποχρώσεις αυτής της ποικιλίας που έχει έντονη και πολύ περίπλοκη φρουτώδη γεύση με αρωματικά φυτά όπως η κανέλα και που είναι αρμονική και ισορροπημένη στο στόμα».
Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν την ποικιλία Sultana να έχει «πολλά εμπορικά ταξίδια» και να απολαμβάνει «ένα προφίλ που σε διεθνές επίπεδο θα προσελκύσει πολύ προσοχή», κυρίως για «την καλή ποιότητα και τη διάκριση», όπως πρόσθεσε ο Torres, ο οποίος ήταν επίσης μέρος του συνεργατικού έργου μεταξύ της UCO και της Balam Agriculture.
Οι ερευνητές του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Pedro Valverde και Carlos Trapero, ήταν οι καλλιεργητές αυτής της ποικιλίας που «πήρε περισσότερα από 10 χρόνια για να την επιτύχει». «Ο στόχος ήταν να βρούμε νέες ποικιλίες στην καλλιέργεια υψηλής πυκνότητας που να υπερβαίνουν τις υπάρχουσες στην παραγωγή και την ποιότητα», δήλωσε ο Trapero, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αποτελεί ένα βήμα μπροστά στην παραγωγή περισσότερου ελαιόλαδου ανά εκτάριο με χαμηλότερο κόστος».
«Από το 2013 είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτή την έρευνα και όταν φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα όπως αυτό, είστε ικανοποιημένοι από το έργο σας. Έχουμε δοκιμάσει χιλιάδες γενοτύπους και μόνο λίγοι πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει η Sultana, μια ποικιλία που προσαρμόζεται πολύ καλά στο σύστημα υψηλής πυκνότητας με πρώιμη ωρίμανση και όντας πολύ παραγωγική, πουλάει τον εαυτό της γιατί συμβάλλει πολύ στον κλάδο», ολοκλήρωσε ο διδάκτορας γεωπόνος-μηχανικός Valverde.
Πηγή: eldiadecordoba.es