Mε όραμα μια γεωργία του αύριο που έχει στόχο την αειφορία και την παραγωγή βιολογικών τροφίμων o Sergio Sensat και ο Paolo Miceli δημιούργησαν ένα σύγχρονο βιολογικό ελαιώνα στα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη του νησιού της Αίτνας. Το αποτέλεσμα είναι μια γκάμα από τρία ελαιόλαδα διαφορετικής έντασης με τα οποία οι δύο παραγωγοί επιδιώκουν να καλύψουν το φάσμα των αναγκών της αγοράς για έξτρα premium αλλά και πιο προσιτό προϊόν. Ενδεικτικό της ποιότητας των τριών πολυποικιλιακών ετικετών που έχουν ήδη κάνει σημαντικά πρώτα βήματα στην αγορά είναι η βράβευση στον διεθνούς κύρους διαγωνισμό Αthena το 2023.
«Αποφασίσαμε να αγοράσουμε και να επανενώσουμε οικογενειακά αγροτεμάχια που είχαν κατατμηθεί περνώντας από γενιά σε γενιά», θα πει ο κ. Μiceli που μετρά τουλάχιστον έξι γενιές αγροτών στην οικογένειά του, η οποία προέρχεται από τη Σικελία και την Τοσκάνη. Σήμερα έχουν εγκαταστήσει 1.150 στρέμματα δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο ενιαίο ελαιώνα της Σικελίας όπου είναι φυτεμένες πέντε ποικιλίες, συγκεκριμένα Nocellara del Belice, Biancolilla e Cerasuola Picual και Arbequina από τις οποίες παράγονται 50 τόνοι ελαιολάδου. Οι ελαιώνες, που εκτείνονται από υψόμετρο 200-490 μ., περιλαμβάνουν 46.000 δέντρα στα οποία το υποκείμενο είναι αγριελιά της Σικελίας η οποία έχει μπολιαστεί κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Ο ελαιώνας που είναι φυτεμένος γραμμικά διαθέτει ποτιστικό νερό που προέρχεται από δύο ταμιευτήρες επιφάνειας 40 στρεμμάτων οι οποίοι προϋπήρχαν και τους οποίους αποκατέστησαν οι δύο παραγωγοί. Πέρα από αυτό οι ελαιώνες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη Λίμνη Garcia η οποία θα μπορούσε σε περίπτωση ανάγκης να παρέχει ποτιστικό νερό.
Προϊόν ώριμης σκέψης η επένδυση
Παρότι η απόφαση των δύο παραγωγών ήταν τολμηρή, ωστόσο δεν ήταν παρορμητική και αποτελούσε κατά μια έννοια επιστροφή στις ρίζες της οικογενειακής παράδοσης. «Έχω σπουδές στη Νομική όπως και ο Sergio αλλά στράφηκα επαγγελματικά στην επικοινωνία. Στη συνέχεια ιδρύσαμε το 2002 από κοινού μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, την IT Comunicaciοn, η οποία έχει καλή πορεία», θα πει ο κ. Μiceli και συνεχίζει «επιπλέον εργάστηκα για μια δωδεκαετία στην La Gramanosa μια εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ελαιόλαδου στην Ισπανία». Όσον αφορά στον κ. Sensat, ο οποίος εργάστηκε στον κλάδο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, προέρχεται από μια εμπορική οικογένεια η οποία από το 1850 δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και εξαγωγές ισπανικού ελαιόλαδου στη Λατινική Αμερική καθώς και σε άλλες περιοχές. «H απόφαση να στραφούμε στην αγροτική παραγωγή και την παραγωγή ελαιόλαδου ήταν προϊόν ώριμης σκέψης που διαμορφώσαμε με βάση την εμπειρία που είχαμε στον κλάδο του ελαιόλαδου και τις παραστάσεις που αποκτήσαμε μες από πολλά ταξίδια. Εκτιμούμε ότι το μέλλον βρίσκεται στη βιολογική καλλιέργεια και θελήσαμε να επενδύσουμε σε ένα μοντέλο αειφορικής γεωργίας», θα πει ο κ. Sensat. Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο ίδιος το όραμά τους είναι να συνδέσουν την προσπάθειά τους και να συμβάλλουν σε μια καλύτερη προοπτική για την ευρύτερη περιοχή.
Τρεις ετικέτες διαφορετικού χαρακτήρα
Τα ελαιόλαδα που έχουν προκύψει από το εγχείρημα καλύπτουν το εύρος των δυνατοτήτων που δίνουν οι ποικιλίες που έχουν φυτέψει οι κύριοι Sensat και Μiceli. Επίσης η γκάμα των ελαιόλαδων δεν στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή για έξτρα διαφορετικής έντασης αλλά αποτελεί κομμάτι της οικονομικής στρατηγικής της εταιρείας «Στόχος μας ήταν να παράγουμε ένα έξτρα το οποίο να είναι ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως καθώς και δύο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα τα οποία να διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Το U’Ciuri που είναι έξτρα premium συλλέγεται με τη χτένα έτσι ώστε η ελιά να μην έχει τραύματα. Η συγκεκριμένη ετικέτα διατίθεται προς 25 ευρώ ανά μισό λίτρο. Όσον αφορά στο Verde και στο Delicato αυτά διατίθενται προς 19 και 1 5 ευρώ ανά μισό λίτρο αντίστοιχα. Ωστόσο στα σχέδιά μας είναι να μειώσουμε την τιμή του Delicato στα 10-11 ευρώ. Αυτό θα γίνει δυνατόν όταν μεγαλώσουν τα δέντρα σε ένα-δύο χρόνια ώστε να μπορούμε να συλλέξουμε με το σύστημα του δονητή και της ομπρέλας. Αυτή η μέθοδος δεν μπορεί ωστόσο να εφαρμοστεί στην περίπτωση του U’Ciuri καθώς η ποικιλία Νocellara δεν αποκολλάται εύκολα και δεν μπορεί να συλλεχθεί με δονητή», θα πει ο κ. Sensat.
Φιλοσοφία ζωής η ελαιοκαλλιέργεια
Η συνολική επένδυση των κ. Μiceli και Sensat ανέρχεται σε 7 εκατ. εκ των οποίων τα 6 προήλθαν από ιδία χρηματοδότηση. Όπως θα πει ο κ Sensat «κάνοντας μια επένδυση αυτού του ύψους στην αγροτική παραγωγή γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να έχεις απόσβεση κεφαλαίου. Κατά μια έννοια η απόφασή μας ήταν μια τρέλα. Αν είχαμε αντ’ αυτού τοποθετήσει αυτό το ποσό στην τράπεζα, θα μπορούσαμε να ζούμε με τα εισοδήματα που θα προέρχονταν από τους τόκους αλλά δεν ήταν αυτή η επιθυμία μας».