Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με τη συμβολή του Perrotis College το πρόγραμμα «Συγκομιδή της ελιάς» στο ΚΠΙΣΝ

Στο πλαίσιο των δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης, στελέχη του Perrotis College συμμετείχαν σε πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία μαθητών με το δένδρο και τα προϊόντα της ελιάς. Η σχετική πρόσκληση ήταν από τους φίλους και υποστηρικτές του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Dean του Perrotis College, Δρ. Κική Ζηνοβιάδου και ο καθηγητής Δρ. Τρύφων Αδαμίδης, συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε την πρόσκληση μαθητών να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή των καρπών από τα ελαιόδεντρα του πάρκου του Ιδρύματος και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για την επεξεργασία των καρπών και την παραγωγή ελαιολάδου και τη σημασία του ελαιολάδου τόσο στη διατροφή του ανθρώπου όσο και στην οικονομία της χώρας.

Φέτος, για πρώτη φορά, η συγκομιδή της ελιάς «μπολιάστηκε» με το καινούριο πρόγραμμα των Φίλων και Υποστηρικτών του Κέντρου, «Μοιραζόμαστε Εμπειρίες»! Τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, μαθήτριες και μαθητές τυπικής ανάπτυξης συνάντησαν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, συμμαθητές και συμμαθήτριες τους με αναπηρία, μοιράστηκαν εμπειρίες και συμμετείχαν από κοινού στο νέο αυτό πρόγραμμα. Παιδιά 12 έως 17 ετών έφτιαξαν μικτές ομάδες από το κάθε σχολείο. Το πρόγραμμα άρχισε με τα παιδιά να συστήνονται μεταξύ τους, μέσα από μικρά «παιχνίδια γνωριμίας» που έστησαν οι εκπαιδευτικοί τους, έτσι ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα στη συνέχεια.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, με τη βοήθεια των ειδικών του Πάρκου συμμετείχαν στη διαδικασία συγκομιδής της ελιάς στα δέντρα γύρω από το ξέφωτο, αφού είχαν ενημερωθεί για τα διατροφικά χαρακτηριστικά του καρπού και του ελαιόλαδου και τη σημασία του δέντρου στην οικονομία και τη διαδρομή του μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου.

Στο δεύτερο μέρος είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά σε μια πρωτότυπη γευσιγνωστική εμπειρία, δοκιμάζοντας βρώσιμες ελιές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πληροφορίες για τη διαδικασία προετοιμασίας της βρώσιμης ελιάς για επιτραπέζια κατανάλωση και οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους μικρά βάζα με ελιές σε άλμη, με καρπούς που είχαν συγκομιστεί από τα δέντρα του Πάρκου, τα οποία και πήραν μαζί τους φεύγοντας.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...