Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ολοκληρωμένο μοντέλο φροντίδας ο Συνεταιρισμός Αστερουσίων

Μία διαφοροποιημένη παραγωγική προσπάθεια, μέσω της οποίας τα μέλη διασφαλίζουν ικανοποιητικές παραγωγές μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, αποτελεί ο ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αστερουσίων Ηρακλείου.

Ο Συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 2016 προχώρησε πρόσφατα στην τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου και έχει καταφέρει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αριθμώντας αυτή τη στιγμή 75 μέλη με συνολική παραγωγή που αγγίζει τους 1.500 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου ετησίως.

Πιο πρόσφατη κίνηση ήταν να εισέλθει στην τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την ετικέτα «Φαμελιά Αστερουσίων», την οποία σκοπεύει να αναπτύξει το προσεχές διάστημα με την τοποθέτησή του στην αγορά. Σε επίπεδο ποιότητας έχει το διεθνές βραβείο Mario Solinas κατά τη συνεργασία με την Terra Creta, για την ετικέτα Grand Cru.

Ετοιμάζει την δημιουργία ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου

To ελαιόλαδο που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχεται από την κορωνέικη ποικιλία και είναι μονοποιλιακό με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρός του Μανώλης Ιατράκης. Αρχικά δόθηκε έμφαση στην παραγωγή του προϊόντος με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους και αφού επιτεύχθηκε πλέον εισέρχεται στην τυποποίηση και τη δημιουργία της ετικέτας «Φαμελιά Αστερουσίων», για να φέρει στα ράφια του δικό του ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Ιατράκης, στο πλάνο είναι η επένδυση σε ιδιόκτητο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο προς καθετοποίηση της διαδικασίας, γεγονός που θα προσφέρει μεγαλύτερη υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν καθώς και οικονομίες κλίμακας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, επιδίωξη της «Φαμελιάς Αστερουσίων» δεν είναι να εισχωρήσει σε σούπερ μάρκετ, αλλά να δημιουργήσουμε ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα πωλείται σε επιλεγμένα καταστήματα σε σταθερή ποιότητα και ποσότητα.

Ο Συνεταιρισμός αξιοποιεί πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιέργειας ελιάς. Στόχος της σύστασής του ήταν να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των μελών του και να αναβιώσει η παραγωγή ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει.

Οι παραγωγοί καθοδηγούνται από ομάδα γεωπόνων που έχει συσταθεί στον Συνεταιρισμό Αστερουσίων, με στόχο την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής. «Καταφέρνουμε να διατηρούμε ψηλά τις ποσότητες παραγωγής, προσαρμόζοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες στις ανάγκες του κάθε δέντρου. Όταν το δέντρο χρειάζεται κάτι είμαστε εκεί για να παρέμβουμε. Η τεχνογνωσία είναι κάτι που δεν αγοράζεται σε όλα τα στάδια παραγωγής. Ακόμα και τα δέντρα που είχαν πολύ υψηλή παραγωγή πέρυσι, συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλή παραγωγή και φέτος. Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του δέντρου, χωρίς να το εξουθενώσουμε. Η ισχυρή και σταθερή παραγωγή είναι αυτή που προσφέρει βιωσιμότητα. Γι’ αυτό και ο παραγωγός πρέπει να είναι κάθε χρόνο στο χωράφι του», συμπληρώνει.

Σε αριθμούς

Παραγωγοί-μέλη: 75

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: >10.000 στρέμματα

Παραγωγή ελαιολάδου: ~1.500 τόνοι/έτος

120.000 δέντρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.