Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρίσιμος ο αριθμός των φαινολών για τα οφέλη υγείας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Οι φαινόλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου συμβάλλουν δυναμικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην προώθηση της απώλειας βάρους από τα λίπη του.

Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients επιβεβαιώνει ότι οι φαινολικές ενώσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2003, οι οποίες συνέκριναν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με δίαιτες χαμηλών λιπαρών, άλλα έλαια και έλαια που αναφέρονται ως «ελαιόλαδα» στις μελέτες.

Η αφηγηματική ανασκόπηση συνόψισε συστηματικά τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους παράγοντες κινδύνου ασθένειας. Ένα κριτήριο που συμπεριλήφθηκε σε αυτή την ανασκόπηση ήταν ότι η μελέτη έπρεπε να αναφέρει ότι χρησιμοποίησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι περισσότερες από τις δημοσιευμένες μελέτες παρείχαν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν. Από 281 ανακτημένα άρθρα, 34 άρθρα πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης για τη μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL-c, της οξείδωσης της LDL, της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσδιορίστηκε, επίσης, ότι αυξάνει την HDL‑c και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας σχετικά με τη διατροφή, η οποία πιστεύουν ότι είναι ξεπερασμένη. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι παρά τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει, η ανασκόπηση δίνει στους καταναλωτές πολλούς λόγους να προτιμούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έναντι άλλων ποιοτήτων ελαιολάδου και μαγειρικών ελαίων.

Η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε φαινόλη είναι υψηλότερη όταν παράγεται για πρώτη φορά. Το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες και ως εκ τούτου προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Πηγή: OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.