Τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:
Αν έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία από την πλευρά τους για την σωστή και επαρκή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας για την τρέχουσα περίοδο. Αν έχει βρεθεί δηλαδή το απαραίτητο προσωπικό, τα κατάλληλα και επαρκή σκευάσματα και η επαρκής χρηματοδότηση.
Αν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός έγκαιρα ώστε να προλάβουμε το πρόβλημα στην ώρα του αφού οι υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη του δάκου.
Από την πλευρά της υπηρεσίας, τονίζει η Ενωτική Ομοσπονδία, «μας απάντησαν ότι προσπαθούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα.
Ταυτόχρονα τέθηκε το ζήτημα για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε υψηλής ποιότητας προϊόν και να γίνουν οι απαραίτητες ενημερώσεις από πλευράς τους ώστε να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα φυτοφάρμακα από τους παραγωγούς».
Όπως αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία, «τους μεταφέραμε τα πάγια αιτήματα μας που αφορούν την δακοκτονία τα οποία είναι:
Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Γ. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
Δ. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς».